×
Thursday, April 18, 2024

Testet laboratorike të Colgate tregojnë se pasta e dhëmbëve dhe larja e gojës inaktivizojnë 99.9% të virusit që shkakton COVID-19

December 16, 2020


Programi i Kërkimit Klinik është në proces për të Validuar Potencialin e Produkteve të Shëndetit Oral për Përhapjen e Ngadaltë të Virusit

Studimet laboratorike tregojnë se pastat e dhëmbëve që përmbajnë zink ose stanous dhe formulat në shpëlarësit e gojës me klorur cetilpiridinium (CPC) neutralizojnë me 99.9 përqind virusin që shkakton COVID-19. Studimet janë pjesë e një programi kërkimor të Colgate-s që përfshin studime klinike midis njerëzve të infektuar për të vlerësuar efikasitetin e produkteve të kujdesit oral në reduktimin e sasisë së virusit në gojë, duke ngadalësuar potencialisht transmetimin e virusit COVID-19.

Në studimet laboratorike – i pari që përfshin pastën e dhëmbëve – pasta e dhëmbëve Colgate Total dhe Meridol neutralizuan 99.9% të virusit pas dy minutash kontakti. Shpëlarësët e gojës Colgate Plax, Colgate Total dhe Colgate Zero ishin njësoj efektiv pas 30 sekondash. Studimet, të përfunduara në Tetor, u kryen në partneritet me Institutin e Kërkimit të Shëndetit Publik të Universitetit Rutgers dhe Laboratorët Rajonalë të Biosigurisë.

Rezultatet sugjerojnë që disa pasta dhëmbësh dhe shpëlarës goje mund të ndihmojnë në reduktimin e përhapjes së SARS-CoV-2, virusit që shkakton COVID-19, duke ulur përkohësisht sasinë e virusit në gojë. Virusi përhapet përmes grimcave të frymëmarrjes ose grimcave të vogla të prodhuara kur një person i infektuar kollitet, teshtin, këndon, flet ose merr frymë, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Ndonëse larja e dhëmbëve dhe shpëlarja e gojës nuk janë trajtime apo mënyra për të mbrojtur plotësisht një individ nga infeksioni, ato mund të ndihmojnë në zvogëlimin e transmetimit dhe ngadalësimin e përhapjes së virusit, duke shtuar këtu përfitimet që ne marrim nga mbajtja e maskave, distancimi social dhe larja e shpeshtë e duarve”- tha Dr. Maria Ryan, Drejtor Klinik i Colgate. Ne jemi në fazat e hershme të hetimeve tona klinike, por rezultatet tona paraprake laboratorike dhe klinike janë shumë premtuese.”

Tha Dr. David Alland, Shefi i Sëmundjeve Infektive dhe Drejtori i Qendrës për përgjigje ndaj COVID-19 dhe Gatishmërisë Pandemike, i cili udhëhoqi studimin Rutgers së bashku me kolegët Dr. Pradeep Kumar dhe Riccardo Russo: “Ndërkohë që nuk e dimë akoma kontributin e virusit SARS CoV2 me origjinë nga goja në transmetimin COVID-19, pështyma sigurisht që mund të përmbajë sasi të virusit që janë të krahasueshme me ato që gjendet në hundë dhe fyt. Kësisoj, reduktimi i virusit në gojë mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të tij gjatë kohës që produktet e kujdesit oral janë aktive.”

Njëkohësisht me studimin laboratorik, një studim klinik i sponsorizuar nga Colgate që përfshin rreth 50 subjekte të hospitalizuar me COVID-19 është kryer në Institutin Albert Einstein në Sao Paulo, Brazil. Ky studim demonstroi aftësinë e disa shpëlarësve të gojës Colgate për të reduktuar ndjeshëm sasinë e virusit në gojë në mënyrë të përkohëshme. Studiuesit planifikojnë të ndajnë gjetjet e tyre në fillim të dhjetorit. Studime shtesë kërkimore klinike të mbështetura nga Colgate mbi pastat e dhëmbëve dhe shpëlarësit e gojës janë në faza të hershme në Rutgers, Instituti Einstein dhe në Shkollën e Stomatologjisë në Universitetin e Karolinës së Veriut, me rreth 260 persona me COVID-19 që marrin pjesë në këto studime.

Colgate po bashkëpunon me studiues të shumtë në të gjithë globin për të kryer kërkime klinike për të eksploruar potencialin e produkteve të kujdesit oral për të reduktuar ngarkesat virale orale si një strategji e zvogëlimit të riskut, tha Dr. Ryan. “Ne mendojmë se kujdesi oral ka një rol për të luajtur në luftën kundër pandemisë globale, krahas masave të tjera parandaluese.”

Colgate, eksperti i dhëmbëve nr.1 më i besueshëm në botë, është i përkushtuar të udhëheqë në shkencë dhe të sigurojë që produktet e saj të adresojnë sfidat shëndetësore dhe të përmbushin nevojat e konsumatorëve. Për më shumë informacion në lidhje me efektet e higjienës orale në shëndetin e përgjithshëm dhe njohuri shtesë mbi maskat e gojës dhe çështje të tjera, vizitoni www.colgate.com.

Rreth Colgate-Palmolive:

Kompania Colgate-Palmolive është një kompani e përkujdesjes, me rritje inovative për një të ardhme më të shëndetshme për të gjithë njerëzit, kafshët e tyre shtëpiake dhe planetin tonë. Me fokus Kujdesin Oral, Kujdesin Personal, Kujdesin e Shtëpisë dhe Ushqimin e Kafshëve e duke u shtrirë në më shumë se 200 vende dhe territore, ekipet e Colgate po zhvillojnë e shesin produkte shëndetësore, të higjienës dhe ushqim për kafshët shtëpiake, thelbësore për shoqërinë, përmes markave si Colgate, Palmolive, elmex, meridol, Tom’s of Maine, hello, Sorriso, Speed Stick, Softsoap, Irish Spring, Protex, Sanex, Filorga, eltaMD, PCA Skin, Ajax, Axion, Fabuloso, Soupline dhe Suavitel, si dhe Hill’s Science Diet dhe Hill’s Prescription Diet. Colgate synon të sigurojë rritje të qëndrueshme e fitimprurëse, përfitime maksimale për aksionerët dhe t’u sigurojë njerëzve të Colgate një mjedis pune inovativ dhe gjithëpërfshirës. Colgate e bën këtë duke zhvilluar dhe shitur produkte në tërë globin, që e bëjnë jetën e njerëzve më të shëndetshme dhe më të këndshme, duke përqafuar qëndrueshmërinë, diversitetin, barazinë dhe përfshirjen e saj si dhe strategjitë e përgjegjësisë sociale në të gjithë organizatën. Për më shumë informacion në lidhje me biznesin global të Colgate, hapat dhe arritjet e saj, për të përmirësuar shëndetin oral të fëmijëve përmes programit te saj “Bright Smiles, Bright Futures” dhe mënyrës se si Kompania po ndërton një të ardhme për të buzëqeshur, vizitoni www.colgatepalmolive.com. CL-C

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments