×
Tuesday, December 6, 2022

Inflacioni i eurozonës 10%, më i larti që nga krijimi i euros

September 30, 2022

Kriza ekonomike e eurozonës u intensifikua me një inflacion dyshifror prej 10 për qind duke shtuar kështu presionin mbi Bankën Qendrore Evropiane për të vazhduar rritjen e normave të interesit në mënyrë agresive, sipas Bloomberg.

”Çmimet e konsumit u rritën me 10% nga një vit më parë në shtator”, treguan sot të dhënat nga Eurostat.

Kjo është më shumë se parashikimi mesatar prej 9,7% në një sondazh të Bloomberg me ekonomistët dhe shënon muajin e pestë radhazi që rezultati ka tejkaluar parashikimet.

Energjia dhe ushqimet nxitën përsëri inflacionin, megjithëse një masë themelore që i përjashton ato, kryesoi vlerësimet për të arritur një nivel më të lartë historik prej 4,8%.

Të dhëna të tilla kanë rezultuar kritike në nxitjen e vrullit drejt rritjeve të mëdha të normës së interesit në muajt e mëparshëm dhe ky rezultat ka të ngjarë të nxisë thirrjet për një lëvizje tjetër të madhe në vendimin e ardhshëm të BQE-së më 27 tetor.

“Hapi tjetër duhet të jetë ende i madh, sepse ne jemi ende shumë larg normave që janë në përputhje me inflacionin prej 2%”, deklaroi anëtari i Këshillit Drejtues të BQE-së, Martins Kazaks në një intervistë në Vilnius, ku rritja e çmimeve ishte 22,5%.

Megjithatë, politikëbërësit do të jenë nervozë në një tjetër lexim rekord.

Boris Vujçiç, guvernatori i Bankës Qendrore Kroate, i cili do t’i bashkohet Këshillit Drejtues të BQE-së në janar, paralajmëroi në një intervistë të botuar këtë javë se “kur inflacioni është i lartë, kur i afrohet niveleve dyshifrore, atëherë mund të shndërrohet në një sëmundje”.

Me Rusinë që i ka reduktuar Evropës furnizime me gaz dhe me dimrin që po afron, politikëbërësit po përgatiten për disa muaj edhe më të vështirë.

Rritjet e çmimeve mund të përshpejtohen akoma më tej në disa vende, ndërkohë që recesionet po bëhen gjithnjë e më të mundshme.Comments are closed.