×
Sunday, August 7, 2022

BE financon miliarda euro për shpëtimin ekonomik të tri vendeve

August 3, 2021

ashkimi Europian financoi sot miliarda euro për tre vende, ndërkohë që shumat e para do të shërbejnë për të stimuluar rimëkëmbjen ekonomike të shteteve anëtare që po përpiqen të shërohen nga pandemia e koronavirusit.

Pjesa më e madhe e parave do të shkojë për Portugalinë, që do të përfitojë 2,2 miliardë euro (2,6 miliardë dollarë).

Në total, vendet e Europës perëndimore presin të marrin 16,6 miliardë euro.

Kjo vlerë qëndron në kontrast të plotë me Luksemburgun shumë më i vogël dhe më pak i goditur, që ka përfituar një shumë relativisht modeste prej 12,1 milionë euro.

Belgjika, ndërkohë ka përfituar 770 milionë euro nga plani i saj prej 5,9 miliardë eurosh.

Planet, të miratuara tashmë nga dega ekzekutive e BE-së në qershor, duhej të hartoheshin për të përshpejtuar kalimin drejt neutralitetit dhe digjitalizimit të klimës, si dhe për të nxitur një rivendosje pas recesionit.

Ministrat e financave të BE -së u dhanë atyre dritën jeshile përfundimtare në korrik.

Një vit më parë, 27 udhëheqësit e BE ranë dakord të merrnin borxhin e përbashkët dhe krijuan një paketë stimuluese prej 750 miliardë eurosh.

Pjesa më e madhe e kësaj pakete është pjesë e Fondit të Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë, i cili do t’u jepet shteteve anëtare nga komisioni pjesërisht si grante dhe pjesërisht si hua me interes të ulët.

Italia, vendi i parë i BE-së që u godit nga COVID-19, ka përfituar shumën më të madhe me 191,5 miliardë euro.

Eunews.alComments are closed.