×
Tuesday, December 6, 2022

Perurohet tubacioni i gazit Bullgari-Greqi

October 1, 2022

Operacioni tregtar i interkonjeksionit të gazit Greqi-Bullgari (IGB) filloi të shtunën me një ceremoni në Sofje.

I organizuar nga presidenti Rumen Radev, në aktivitet morën pjesë Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, presidentët e Azerbajxhanit Ilham Aliyev, i Republikës së Maqedonisë së Veriut Stevo Pendarovski, i Serbisë Aleksandar Vuçiq, kryeministrit grek Kyriakos. Mitsotakis, nga Rumania Nicolae Ciuca, nga Bullgaria Galab Donev, Komisioneri Evropian për Energjinë Kadri Simson, si dhe drejtorët menaxhues të kompanisë së projektit ICGB, Teodora Georgieva dhe George Satlas.

Duke folur në aktivitet, presidenti i KE von der Leyen e quajti IGB “një pikë kthese” dhe “një epokë të re për Bullgarinë dhe Evropën Juglindore”.

“Është një pikë kthese për Bullgarinë dhe për sigurinë energjetike të Evropës. Dhe kjo do të thotë liri. Do të thotë liri nga varësia nga gazi rus”, theksoi ajo.

”IGB po ndryshon rrënjësisht hartën evropiane të energjisë. Më në fund, ne kemi një rrjedhë të vërtetë gazi nga Azerbajxhani. Ky projekt është i rëndësishëm për shumë vende, tha ai, duke shtuar se “me nisjen e planifikuar të terminalit LNG në Aleksandropolis, rajoni do të ketë mundësi të shumëpritura për diversifikim real”, theksoi presidenti bullgar Radev tha në fjalën e tij.

Ndërlidhja është e një rëndësie strategjike për Evropën Juglindore dhe ofron një mundësi për diversifikim të vërtetë energjetik të furnizuesve të gazit natyror në rajon.
Ndërlidhësi i siguron Bullgarisë akses të drejtpërdrejtë në korridorin jugor të gazit dhe furnizimet me gaz natyror nëpërmjet Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP), Gazsjellësit Trans Anatolian të Gazit Natyror (TANAP) dhe në të ardhmen e afërt nga terminali i afërt i gazit të lëngshëm natyror në Aleksandropolis.

Tubacioni IGB është i gjatë 182 km, nga të cilat 151 km në Bullgari dhe 31 km në Greqi. Ai shkon nga Komotini (Greqia verilindore) nëpërmjet Kurdjali, Haskovo dhe Dimitrovgrad në Stara Zagora (Bullgaria juglindore). Ndërlidhja është pjesë e korridorit vertikal të gazit që lidh Greqinë, Bullgarinë, Rumaninë dhe Hungarinë dhe siguron akses në gaz natyror dhe LNG nga korridori jugor i gazit në Evropën Juglindore dhe Qendrore dhe Ukrainën.

Kostoja totale e gazsjellësit tejkalon 240 milionë euro, nga të cilat 45 milionë euro u siguruan si grant nga Komisioni Europian në vitin 2010 dhe 35 milionë euro të tjera u siguruan në kuadër të një programi operacional.

Banka Evropiane e Investimeve e financoi projektin me një kredi prej 110 milionë euro.Comments are closed.