×
Saturday, July 13, 2024

Komisioni i BE-së vendos të votojë për ndalimin e pesticideve të diskutueshme të organofosfatit

December 7, 2019


Komisioni Evropian është vendosur të votojë të Premten (6 Dhjetor) në Komitetin e përhershëm e Komisioni për bimësinë, kafshët, ushqimin për mos rinovimin e aprovimit të dy pesticideve, chlorpyrifos dhe chlorpyrifos-metyl, për të cilat agjensia e BE-së për sigurinë e ushqimit thotë se mund të ketë efekte serioze tek fetuset dhe fëmijët – pretendimeve të cilat a industria i kundërshton me forcë.

Dy insekticide, të cilat i përkasin një kategorie pesticidesh të njohura si organofosfate ’dhe që përdoren në prodhime, kanë hasur kundërshtime të vazhdueshme nga grupe mjedisore dhe shëndetësore, të cilët thonë se agrokimikatet shkaktojnë problematika madhore të zhvillimit te fëmijët.

Ndërsa aktualisht, autorizimi i BE për dy pesticidet do të skadojë më 31 janar 2020. Nëse kalon, votimi do të ndalonte në mënyrë efektive pesticidet nga BE-ja.

Sidoqoftë, votimi po kontestohet shumë, nga prodhuesit që lobojnë autoritetet për të zgjatur ekzistencën e tij ligjore.

Votimi vjen pasi Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA) ishte mandatuar nga Komisioni Evropian në korrik 2019 për të dhënë një deklaratë për rezultatet e disponueshme të rivlerësimit të shëndetit të njeriut në rishikimin e klorpyrifos, i cili ishte akoma në proces në atë kohë.

Rivlerësimi është kur puna vlerësohet nga disa anëtarë të kualifikuar të një profesioni brenda një fushe përkatëse. Përdoret për të ruajtur standardet e cilësisë, për të përmirësuar performancën dhe për të siguruar besueshmëri.

Në përputhje me sa më sipër, EFSA dha një përmbledhje të gjetjeve kryesore të rivlerësimit në lidhje me shëndetin e njeriut pas diskutimeve të ekspertëve për rishikimin e pesticideve nga ekspertët e vlerësimit të gjinive në toksikologjinë e gjitarëve.

EFSA identifikoi shqetësimet se pesticidet shkaktojnë “efekte të mundshme gjenotoksike si dhe efekte neurologjike gjatë zhvillimit”, një konstatim për të cilin ata thonë se vërtetohet nga provat e disponueshme epidemiologjike që lidhen me rezultatet neurologjike të zhvillimit te fëmijët.

Si i tillë, EFSA arriti në përfundimin se pesticidi chlorpyrifos “nuk i plotëson kriteret e kërkuara nga legjislacioni për rinovimin e miratimit të tij në Bashkimin Evropian”.

Në një letër që kompania e konsulencës EPPA i ka dërguar Komisionit në emër të industrisë, deklaron se OJQ-të “kanë bërë presion ndaj Komisionit Evropian dhe disa shteteve anëtare që papritmas të reagojnë më shumë se duhet”.

Ata shtuan se një “vlerësim i vrullshëm shkencor i një lënde aktive mund të çojë në një proces rregullues jo të besueshëm dhe jo transparent”.

Sidoqoftë, Angeliki Lysimachou, toksikologe mjedisore dhe zyrtare e politikës shkencore në Rrjetin e Veprimit të Pesticideve (PAN) të BE-së, tha për EURACTIV se ka pasur dy studime, si dhe “studime të shumta epidemiologjike” që tregojnë qartë lidhjen midis klorpyrifos dhe çështje të rëndësishme zhvillimore dhe neurologjike tek fëmijët, e cila përfshin humbjen e kujtesës, hiperaktivitetin dhe nivele më të ulëta të IQ.

Kjo vërtetohet nga një studim i vitit 2016 i botuar në The Lancet Diabetes and Endocrinology, i cili vlerësoi se çdo vit, ekspozimin ndaj pesticideve organofosfat, përfshirë të dy pesticidet në fjalë, shkakton 59.300 raste të aftësisë së kufizuar intelektuale dhe humbjen e 13 milion pikave të IQ-së në Evropë.

Ndërsa Lysimachou pranoi se ka studime më pak përfundimtare mbi klorpyrifos-metil, ajo pohoi se pasi të dy pesticidet kanë të njëjtin mënyrë veprimi, duhet të supozohet se ato mbartin të njëjtat rreziqe neurotoksiciteti.

József Máté, drejtuesi i komunikimit për kompaninë bujqësore Corteva, i tha EURACTIV se Corteva “në thelb nuk pajtohet me konkluzionet nga EFSA dhe propozimet për mos rinovim nga Komisioni Evropian”.

Ai deklaroi se “asnjë përbërës aktiv nuk ishte hulumtuar më hollësisht se klorpirifos dhe përfundimet e EFSA nuk përputhen me konkluzionet e organeve të tjera të mëdha rregullatore, duke përfshirë Agjencinë e Mbrojtjes së Mjedisit amerikan, Autoritetin Australian të Pesticideve dhe Medicinave Veterinare ose Organizatën Botërore të Shëndetit”.

Máté shtoi se klorpyrifos është aprovuar në afro 80 vende, përfshirë 18 shtete anëtare të BE-së, dhe përdoret në më shumë se 100 të korra.

Për të bllokuar rinovimin e pesticideve, votimi kërkon një shumicë të kualifikuar, do të thotë mbështetje nga 16 mbi 28 vendet anëtare që përfaqësojnë të paktën 65% të popullsisë së përgjithshme të BE-së.

Lysimachou tha se ishte “shumë e mundshme” që, në rast se votimi të mos marrë mbështetjen e nevojshme, Komisioni mund të apelojë votimin.

Votimi vjen në sfondin e vendimit të diskutueshëm të administratës Trump për të hedhur poshtë konkluzionet shkencore të ekspertëve të qeverisë së saj, Agjencinë e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA).

Burimi: EURACTIV.com

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments