×
Wednesday, September 9, 2020

COVID-19/ Serbia do të marrë pjesë në fazën e tretë të testimit të vaksinës kineze

September 9, 2020

Grupi Kombëtar i Bioteknikës Kineze (CNBG) dhe kompania Sinovac Biotech Ltd. njoftoi se vendet shtesë, përfshirë Serbinë gjithashtu, kanë rënë dakord të marrin pjesë në fazën e tretë të provave klinike të vaksinave të tyre të koronavirusit.

Serbia dhe Pakistani janë ndër vendet që kanë rënë dakord të marrin pjesë në fazën e tretë të testimit, pasi kompanitë kineze po kërkojnë më shumë të dhëna nga jashtë për miratimet përfundimtare të një vaksine të mundshme, pasi zvogëlimi i numrit të infeksioneve të reja në Kinë e bën këtë vend një vend jo të kënaqshëm për testim, sipas Reuters.

Në mënyrë që të marrin një leje për përdorim masiv të vaksinave, kompanitë farmaceutike duhet të provojnë se ato janë mjaft të sigurta dhe efikase, bazuar në të dhënat e mbledhura në fazën e tretë të gjerë të provave klinike, kujton agjencia.

Kina tashmë ka lejuar që dy vaksina CNBG dhe një vaksinë e prodhuar nga Sinovac t’u jepen grupeve të kufizuara të njerëzve që përballen me një rrezik më të lartë të infeksionit, siç janë punëtorët mjekësorë.

Të dy vaksinat CNBG do të testohen në Serbi, ndërsa Pakistani do të testojë një vaksinë të zhvilluar nga filiali i Pekinit i asaj kompanie, deklaroi Zëvendës Presidenti i CNBG Zhang Yuntao.

Ministri i Shëndetësisë: Kushtet për testimin e vaksinës nuk janë përmbushur
Ministri i Shëndetësisë Zlatibor Lončar tha se nuk u plotësuan kushtet që vaksina kineze të testohet në Serbi, raporton Nova.rs.

Ai shtoi se ministria do të informojë qytetarët kur vaksina “arrin një fazë të caktuar dhe kërkon të testohet në Serbi”, por gjithashtu kur vaksina plotëson të gjitha kushtet në Agjencinë e Mjekësisë dhe Pajisjeve Mjekësore në Serbi.

Lončar theksoi se Serbia do të jetë ndër të parat që do të marrë një vaksinë që është e sigurt dhe plotëson të gjitha kushtet.

Nga ana tjetër, epidemiologu Zoran Radovanović kujtoi “rrotullimin” e qeverisë kur bëhet fjalë për vaksinimin kundër koronavirusit.

“Në fund të majit, Ministri Lončar tha se Serbia do të kishte një vaksinë kineze në qershor. Pastaj u supozua se do të fillonim vaksinimin. Ishte joreale, ishte e qartë se vaksinat kineze, të cilat përndryshe janë teknologji të mira dhe të përparuara, ato mund të kenë një nga vaksinat më të mira, ishin në fazën e parë dhe ishte e qartë se ishin joreale, “tha Radovanoviov.

Radovanović nënvizoi se tani, tre muaj më vonë, në vend të vaksinës kineze, Serbia ka një ofertë që njerëzit tanë të paraqiten vullnetarë, sepse nuk është një vaksinim, është një eksperiment.

Radovanović shpjegoi se qytetarët që duan mund të aplikojnë për të bërë një vaksinë. Në të njëjtën kohë, qytetarët nënshkruan se ai është i vetëdijshëm për rrezikun, dhe pala kineze është e detyruar të sigurojë informacion.

“Isshtë e rëndësishme për kinezët sepse ata nuk kanë sëmundjen për momentin, dhe pastaj ata duhet të kërkojnë vullnetarë ku ka të ngjarë që dikush të infektohet. Ata shkojnë në zonat ku sëmundja është më e zakonshme në mënyrë që efekti mbrojtës i vaksinës të vërehet më shpejt, ”tha Radovanoviov.

Nëndrejtori i Institutit të Shëndetit Publik të Serbisë “Batut” Darija Kisić Tepavčević tha se Serbia ka kontakte intensive me shumicën e prodhuesve të vaksinave të cilët janë në fazat e fundit të testimit.

Kur u pyet se kush do të punojë në përcaktimin e sigurisë së vaksinës ruse, duke theksuar se Presidenti Aleksandar Vu Vić tha se ekipet serbe të ekspertëve do të përcaktonin sigurinë e vaksinës ruse, Kisić Tepavčević theksoi se është e rëndësishme të dini se vaksinat kanë dhënë një kontribut të madh dhe që procesi i prodhimit të vaksinave ka procedura dhe faza të përcaktuara qartë.

Kisić Tepavčević arriti në përfundimin se përparësi i jepet sigurisë dhe efikasitetit të vaksinës, si dhe krijimit të imunitetit më të gjatë të mundshëm pas vaksinimit.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për