×
Tuesday, September 26, 2023

“Bashkëpunimi midis Ballkanit Perëndimor dhe BE-së është i domosdoshëm”

March 31, 2020Bashkëpunimi dhe koordinimi i masave midis Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian janë të domosdoshme, pasi një sfide të përmasave të shkaktuara nga koronavirusi mund t’i përgjigjemi vetëm me bashkëpunim dhe solidaritet të ngushtë, u dakorduan sot Komisioneri i Zgjerimit dhe Politikave të Fqinjësisë të BE-së Oliver Varhelyi dhe Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç në një bised telefonike.

Vuçiç falënderoi komisionerin për angazhimin e tij personal, duke theksuar se Serbia është në rrugën evropiane dhe do të përmbushë të gjitha detyrimet e saj gjatë rrugës, por gjithashtu do të jetë në gjendje të tregojë solidaritet me vendet e Bashkimit Evropian më të goditura nga koronavirusi, njoftoi presidenca e Serbisë.

Komisioneri i tha Presidentit të Serbisë se kishte udhëzuar shërbimet përkatëse që t’i mundësojnë Serbisë shfrytëzimin deri në 15 milion euro për nevoja urgjente, të cilat do të financohen nga kontratat në vijim me UNOPS dhe UNDP dhe nga Programi i Mbështetjes së Integrimit Evropian, si dhe Konsideroni shfrytëzimin e 20.8 milion euro të mbetura nga Programi i Integrimit Evropian për nevoja afatshkurtra, dhe se me pëlqimin e Qeverisë së Serbisë, të riorientohen deri në 57.6 milion euro nga programet e alokuara fillimisht për projekte të tjera afat shkurtër dhe afatmesëm.

Vuçiç i tha komisionerit se Serbia është mirënjohës për ndihmën e BE-së deri më tani në luftimin e koronavirusit përmes financimit të prokurimit emergjent të pajisjeve mjekësore, si dhe financimin e fluturimeve të ngarkesave që ofrojnë pajisjet. Ai tha se Serbia llogarit në mbështetjen e BE-së dhe në eliminimin e pasojave ekonomike të sëmundjes.

Komisioneri Varhelyi shprehu gjithashtu shpresën e tij se duke pasur parasysh nevojat aktuale dhe situatën në vendet anëtare të BE-së, ai do të jetë në gjendje t’i përgjigjet pozitivisht kërkesës së Serbisë për mbështetje të Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE dhe në të njëjtën kohë të tregojë shtrirjen e qëllimit të Fondit të Solidaritetit të BE-së për pëmirësimin e pasojave të kërcënimit të shendeti publik.

Serbisë iu ofrua gjithashtu mundësia për t’u bashkuar me një marrëveshje të përbashkët vullnetare të prokurimit.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments