×
Thursday, July 25, 2024

The Economist: Si pandemia ka shkatërruar jetën e prindërve që punojnë

May 24, 2021


“Në disa ditë gjithçka del totalisht nga kontrolli,” psherëtin Katharina Boesche, një avokate gjermane e vetëpunësuar dhe nënë e tre fëmijëve.

Mbyllja e shkollave të vajzave të saj ka sjellë shumë dëme. Ajo kryesisht punon natën vonë ose ndërmjet orës 4 të mëngjesit dhe 8 të mëngjesit – kur shtëpia është e qetë.

Vajzat e kanë përballuar mësimin në internet, thotë ajo, por shtatë vjeçarja ka nevojë për shumë mbikëqyrje.

Shkolla e tyre, si shumica në Gjermani, po i mirëpret vetëm me kohë të pjesshme. Ajo është e stresuar dhe e rraskapitur.

Që nga fillimi i pandemisë, vendet kanë mbyllur mesatarisht shkollat për 29 javë, 17 prej tyre me kohë të plotë, shkruan The Economist.

Shumica kanë filluar të hapin dyert e tyre edhe një herë por jeta është larg normalitetit. Në Europë dhe Amerikën e Veriut vetëm katër në dhjetë fëmijë jetojnë në një vend ku shkollat ​​janë të hapura me kohë të plotë. Shumica e studentëve ende po luftojnë me një shkallë të të mësuarit online.

Viti i kaluar do të ketë pasoja të qëndrueshme për disa prindër që punojnë. Kjo do të ndikojë gjithashtu në familjet e tyre, punëdhënësit e tyre dhe ekonominë.

Në aspektin e karrierës, nënat e fëmijëve të vegjël rrezikojnë veçanërisht të mbeten pas, ose sepse ata kanë ndaluar punën jashtë shtëpisë ose sepse pandemia i ka detyruar ato të tërhiqen profesionalisht. Deri në janar 2021 në Amerikë 1.5 milion më pak nëna me fëmijë nën 13 vjeç ishin në punë sesa një vit më parë, një rënie prej 8%.

Që nga ajo kohë disa nëna (dhe shumë baballarë) janë kthyer, por nënat e fëmijëve të vegjël që nuk kanë një diplomë bachelor mbeten më të mundshme se çdo grup tjetër të kenë humbur punën e tyre. Nëse zhvillohet një “hendek zyre”, me baballarët që kthehen në zyrë dhe nënat kryesisht qëndrojnë në shtëpi, pabarazitë që janë shfaqur gjatë pandemisë do të zgjerohen.

Sot shumica e fëmijëve në Amerikë dhe Europë rriten në shtëpi me të ardhura të dyfishta. Rreth një e pesta jeton me vetëm një prind.

Deri në prill të vitit 2020 prindërit në çifte në Britani secili po bënte mesatarisht një shtesë prej 3.5 orësh të kujdesit për fëmijë dhe 1.7 orë shkollë në shtëpi, sipas Institutit për Studime Fiskale, në Londër.

Para pandemisë, shtatë në dhjetë prindër po shijonin ca kohë pushimi; deri në mars 2021 më pak se tre në dhjetë ishin në gjendje të relaksoheshin.

Kjo përmbysje ka ndikuar në shëndetin mendor të prindërve. Shoqata Amerikane e Psikologjisë (APA) zbuloi se prindërit kishin më shumë gjasa sesa jo-prindërit të diagnostikoheshin me një çrregullim të shëndetit mendor gjatë pandemisë. Para covid-19, britanikët që jetonin me fëmijë nuk rrezikonin më shumë nga problemet e shëndetit mendor, thotë Elise Paul nga Kolegji Universitar në Londër. Por gjatë pandemisë ata kanë luftuar me nivele më të larta të ankthit, vetmisë, stresit (përfshirë ato financiare) dhe simptomave të depresionit.

Marrja në ngarkim e arsimimit të fëmijëve të tyre gjatë punës ishte një pjesë e madhe e kësaj.

Rihapja e shkollave ka dhënë një farë lehtësimi. Por plagët psikologjike të vitit të kaluar, frika se shkollat ​​mund të mbyllen papritur dhe stresi për sigurinë e punës dhe sigurinë e fëmijëve, do të thotë se për shumë lufta nuk ka mbaruar.

Një qortim nga mësuesit për dështimin e djalit të saj për të përfunduar detyrat e tij e ktheu Hayley, një nënë beqare 29-vjeçare nga Lincolnshire në Angli, të vetmuar. Ajo ndihet e zemëruar dhe e shqetësuar. Nuk ka marrë asnjë ndihmë për shëndetin e saj mendor nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Britanisë, pavarësisht se ka pyetur vazhdimisht. Ajo humbi punën e saj si kamariere në gusht. Djali i saj i vogël është vetëm në çerdhe me kohë të pjesshme, gjë që e bën edhe më të vështirë kërkimin e një pune.

Nënat raportuan përkeqësim më të madh të shëndetit të tyre mendor, por në studimin e stresit në APA, baballarët kishin më shumë gjasa të thoshin se ata pinin më shumë, shtonin në peshë dhe flinin keq.

Disa prindërve u është dashur të zgjedhin midis lënies së fëmijëve pa mbikëqyrje ose heqjes dorë nga një punë në vijën e parë. Të tjerët dolën vullnetarë për të marrë pjesë në skemat e mbajtjes së punës, morën leje ose u pushuan nga puna. Në Amerikë, ndryshe nga recesionet e kaluara, gratë – veçanërisht ato me fëmijë – bartën peshën e madhe të humbjeve të punës pjesërisht për shkak të sektorëve në të cilët punojnë. Fuqia punëtore globale e grave u tkurr me 3.3% në vitin 2020, krahasuar me një rënie prej 1.7% për burrat, sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës.

Prindërit që mund të punonin nga shtëpia u përpoqën të bënin shumë detyra, shpesh me koston e produktivitetit, mendjes së shëndoshë ose të dyjave.

Prindërit Hollandezë raportuan se rreth dy të tretat e kohës që po punonin në shtëpi po kujdeseshin edhe për fëmijë. Në Britani, nënat kishin dy herë më shumë gjasa se baballarët që të ndërpriteshin, kryesisht nga fëmijët e tyre, ndërsa punonin nga shtëpia. Në Amerikë, ata që punonin në distancë dhe që kishin gjithashtu detyra të kujdesit për fëmijët kishin tre herë më shumë gjasa të refuzonin një detyrë të madhe sesa ata që nuk e bënin.

Disa dëmtime në karrierë do të vijnë si rezultat i punëdhënësve që penalizojnë padrejtësisht prindërit, duke i lënë pas dore për projekte të mëdha, të themi. Mos mësimi i aftësive të reja mund të thotë që prindërit të humbin promovimet në të ardhmen dhe të përfundojnë me pensione më të vogla.

Ndikimi do të zgjasë me vite. Kjo prek gratë “shumë më tepër se burrat”, thotë Matthias Doepke, një ekonomist në Universitetin Northëestern.

Nënat që nuk mund të punojnë në distancë kanë shumë më tepër të ngjarë të braktisin shkollën fare. Në Amerikë, çekuilibri në humbjet e punës midis burrave dhe grave ka qenë pothuajse tërësisht i drejtuar nga gra që nuk mund të punonin në distancë, sipas një dokumenti pune, bashkëautor i Profesor Doepke dhe botuar në prill nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike.

Edhe para pandemisë, aksesi në kujdesin e përballueshëm ishte një problem për punëdhënësit, me mungesa në lidhje me kujdesin për fëmijët dhe rritjen e qarkullimit të stafit që i kushtoi kompanive miliarda në vit, sipas Fondacionit të Dhomës së Tregtisë të SHBA.

Por covid-19 po e përkeqëson problemin. Në Amerikë më shumë se tre të katërtat e punëdhënësve të kujdesit shëndetësor që panë punëtorët të largoheshin gjatë pandemisë thonë se kujdesi për fëmijët ishte një faktor. Gjysma e prindërve që nuk ishin kthyer në punë deri në nëntor të vitit të kaluar përmendën kujdesin ndaj fëmijëve si një arsye. “Nëse do të isha një punëdhënës, do të gjeja një mënyrë për t’i kthyer njerëzit pa qenë e nevojshme të jenë 100 orë në javë”, thotë Emily Oster, një ekonomiste në Universitetin Broën

Por punëdhënësit janë më pak të prirur të flasin për një skenar tjetër.

Po sikur konferenca online të bëhet një justifikim për të mos rregulluar kujdesin joadekuat të fëmijëve dhe shoqërisë? Po nëse puna në distancë i kthen zyrat në “shpella burrash”, siç shprehet një akademik, pasi nënat ndihen nën presion për të punuar nga shtëpia sepse munden?

“Nëse gratë specializohen të punojnë nga shtëpia dhe burrat në punë në zyrë, ekziston rreziku që dekadat e përparimit në zvogëlimin e roleve tradicionale gjinore të përmbysen,” thotë Claudia Hupkau, një ekonomiste në Universitetin cunef në Madrid.( The Economist/ Përshtati në shqi:p Gazeta “Si”

Eunews.alComments are closed.