×
Monday, July 15, 2024

Socialistët dhe Demokratët në PE i kërkojnë BE-së të ndihmojë vendet e Ballkanit Perëndimor në luftën ndaj koronavirusit

March 18, 2020


Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, Taulant Balla deklaron se Grupi i Socialistëve dhe Demokratëve në Parlamentin Europian, i bëri thirrje sot Komisionit dhe vendeve anëtare të përfshijnë vendet e Ballkanit Perëndimor në veprimet që po ndërmerren për ndalimin e përhapjes së COVID-19 në Evropë.

Balla ka shpërndarë në rrjetin social facebook komunikatën për shtyp, ku të majtët deklarojnë se Bashkimi Europian, duhet t’i mundësojë vendeve të rajonit të ri-drejtojnë fondet e pashpenzuara IPA në luftën kundër krizës së COVID-19, të konsiderojnë mobilizimin e instrumenteve të tjera të jashtme financiare si dhe t’i mundësojnë vendeve të Ballkanit blerjen e pajisjeve mjekësore si maska apo ventilatorë nga vendet anëtare.

Në thirrjen e progresistëve europiane theksohet se:

Socialistët dhe Demokratët në Parlamentin Europian i bëjnë thirrje Komisionit dhe vendeve anëtare që të përfshijnë vendet e Ballkanit Perëndimor në veprimet e ndërmarra për të përmirësuar shpërthimin e koronavirusit në Europë. BE duhet t’i lejojë ata të ridrejtojnë fondet e pashpenzuara të para-pranimit (IPA) për të luftuar krizën e koronavirusit, të marrin në konsideratë mobilizimin e marzheve nga instrumente të tjerë të jashtëm financiarë, dhe të lejojnë vendet e Ballkanit Perëndimor të blejnë pajisje mjekësore, si maskat për fytyrën ose ventilatorët nga vendet anëtare.

Nënkryetarja e S&D Kati Piri u shpreh se”

“Si kudo në Europë, numri i rasteve të konfirmuara të koronavirusit në vendet e Ballkanit Perëndimor vazhdon të rritet. Ne jemi në të së bashku. Virusi nuk njeh kufij apo kombësi. Nëse duam të luftojmë në mënyrë efektive koronavirusin, nuk duhet të harrojmë vendet në mes të Europës.

Si Socialistë dhe Demokratë, ne i kërkojmë Komisionit Europian dhe vendeve anëtare që të përfshijnë vendet e Ballkanit Perëndimor në përgjigjen tonë të përbashkët europiane, dhe në masat për të parandaluar dhe luftuar efektet e epidemisë”.

Tonino Picula, koordinator i S&D në komitetin për punët e jashtme dhe raportuesi i PE për zgjerimin në Ballkanin Perëndimor, tha: “Ne nuk duhet t’i lëmë vendet e Ballkanit Perëndimor vetëm për të përballuar këtë krizë të jashtëzakonshme njerëzore dhe ekonomike të shkaktuar nga koronavirusi. Dëshmia e parë e solidaritetit do të ishte t’i ndihmonim ata që të sigurojnë që sistemet e tyre shëndetësore të pajisen më mirë për të përmirësuar dhe trajtuar sëmundjen.

Ata shpesh janë mjaft të dobët financiarisht dhe nuk kanë profesionistë mjekësorë të cilët kanë emigruar. Prandaj, Ballkani Perëndimor duhet të përjashtohet nga skema e re e “autorizimit të eksportit për pajisje mbrojtëse” për vendet e treta, dhe të lejohet të blejë pajisje medicinale jetësore siç janë maskat për fytyrën në tregun e BE-së.

Ne gjithashtu kemi nevojë për fleksibilitet për fondet e para-pranimit të IPA për të siguruar para për të luftuar koronavirusin. Ashtu si vendet anëtare, vendeve të Ballkanit Perëndimor duhet të lejohen të ridrejtojnë fondet e pashpenzuara për të blerë teste ose pajisje mbrojtëse mjekësore, ose të marrin masa të tjera për të lehtësuar efektet e epidemisë së koronavirusit.

Pavarësisht rrethanave të jashtëzakonshme, procesi i zgjerimit duhet të vazhdojë me ritmin e rritur të vendosur këtë vit falë metodologjisë së re të pranimit. Ne mirëpresim dritën e gjelbër të së hënës nga Parlamenti Holandez dhe i bëjmë thirrje BE të fillojë negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut sa më shpejt që të jetë e mundur”.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments