×
Monday, July 15, 2024

Parlamenti Europian mbildhet me 26 mars, votim elektroni për eurodeputetët në karatinë të detyruar

March 21, 2020


Pas një ndalese dy javore, Parlamenti Evropian do të kthehet për t’u mbledhur të enjten 26 mars. Kështu vendosi të enjten konferenca e presidentëve të grupeve politike të Parlamentit Europian, e cila ishte e vendosur për të rifilluar veprimtarinë legjislative, megjithë rreziqet që lidhen me koronavirusin. Për të adresuar shqetësimet e eurodeputetëve, asistentëve dhe stafit Parlamenti Evropian ka hapur edhe votim elektronik nga shtëpia për eurodeputetët  të cilët nuk mund të marrin pjesë në seancën plenare personalisht sepse në karantinë të detyruar nga kontaktet me njerëzit e infektuar ose për ata të cilët preferojnë të mos shkojnë në séance pleanare  për parandalimin e infeksionit.

Eurodeputetët do të duhet të shtypin listat e votimit, t’i plotësojnë ato, t’i nënshkruajnë, t’i skanojnë ose t’i fotografojnë dhe t’i dërgojnë përsëri për numërim manual nga stafi i Parlamentit. Është një proçedurë e ndërlikuar, që synon të zvogëlojë rrezikun e mos pjesëmarrjes në votim, por edhe ndërhyrjet e mundshme informatike. Sistemet e automatizuara të votimit të njëkohshëm do të ishin teknikisht i mundshëm, por me sa duket, Parlamenti Europian preferon të shmangë rrezikun e sulmeve të hakerave ose keqfunksionimeve të thjeshta.

Parlamenti Evropian po bën dhe do të vazhdojë të bëjë detyrën e tij,” paralajmëron Presidenti David Sassoli. “Demokracia nuk mund të vritet nga virusi“, nënvizon eksponenti i partisë demokratike, i cili më pas kujton se Parlamenti Evropian është “institucioni i vetëm Evropian i votuar nga qytetarët“.

Në rendin e ditës për seancën e jashtëzakonshme, e cila do të mbahet edhe një herë në Bruksel në vend të Strasburgut, janë tre propozimet e para legjislative të Komisionit Evropian për të adresuar efektet e pandemisë Covid-19 në shtetet e BE-së. Një diskutim dhe votim i dytë do të ketë të bëjë me propozimin legjislativ për të shtrirë fushën e Fondit të Solidaritetit të BE-së në urgjencat shëndetësore. Më në fund, do të merret një vendim mbi propozimin për të ndaluar të ashtuquajturat ‘fluturime fantazmë’ të shkaktuara nga epidemia e koronavirusit, duke caktuar lojëra elektronike verore për kompanitë ajrore që tashmë i kanë fituar ato në garën e fundit.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments