×
Thursday, July 25, 2024

Lufta e dy modeleve të jetës në Ballkanin Perëndimor

May 11, 2021


Ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg tha të hënën se marrëdhëniet e Bashkimit Evropian me Ballkanin Perëndimor nuk duhet të reduktohen vetëm në proceset e negociatave të pranimit, por që rajonit duhet t’i jepet një perspektivë e prekshme në disa mënyra.

Përpara debatit strategjik të ministrave të BE mbi Ballkanin Perëndimor të hënën më vonë, ai paralajmëroi për një “luftë midis dy modeleve të jetës” në rajon.

“Një është një model evropian dhe tjetri mund të vijë nga jashtë nëse i kthejmë shpinën Ballkanit Perëndimor dhe krijojmë një vakum që do të ndihet shpejt dhe që nuk do të jetë në interesin tonë strategjik”, tha Schallenberg.

Homologu i tij slloven, Anze Logar, tha se Ljubljana zyrtare mbështeste pikëpamjen se Ballkani Perëndimor kishte vlerë strategjike për BE.

Para takimit të Këshillit të BE, Logar njoftoi se Sllovenia do të organizonte një samit jozyrtar mbi Ballkanin Perëndimor në fillim të tetorit.

Ministrja e Jashtme suedeze Ann Linde tha se debati ishte “i rëndësishëm për të gjithë Evropën”.

“Ne kemi një angazhim unik dhe gjithëpërfshirës të BE në Ballkanin Perëndimor, por duhet të flasim për përmbushjen e angazhimeve tona në rajon,” tha ajo.

Ministri i Jashtëm sllovak Ivan Koçok, tha se pika më e rëndësishme për të në takimin e Këshillit të BE do të ishte debati për Ballkanin Perëndimor.

Ai vë në dukje se deri më tani BE është përqendruar në Ballkanin Perëndimor “përmes procesit të zgjerimit”, i cili “nuk mjafton”.

“Ne duhet t’i kushtojmë vëmendje strategjike rajonit. Zgjerimi është një nga instrumentet më të rëndësishëm transformues të BE-së, por ne nuk mund t’i bazojmë marrëdhëniet tona në ushtrime teknike brenda zgjerimit. Ne nuk mund ta lejojmë veten të humbasim zemrat e njerëzve në Ballkanin Perëndimor që shohin të ardhmen e tyre në BE,” tha Koçok.

Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm ka përgatitur për takimin e sotëm një “Jo-letër” mbi angazhimin e zgjeruar të BE në Ballkanin Perëndimor.

Dokumenti i punës thotë se vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një qëllim të qartë për t’u bërë anëtarë të plotë të BE dhe nuk duan ndonjë rregullim alternativ, siç është rritja e bashkëpunimit ekonomik, tregtar dhe financiar si një zëvendësim për anëtarësimin.

Theksohet se ky vit ofron perspektiva të mira për progres konkret dhe domethënës të atyre vendeve në rrugën për në BE.

Atyre u kërkohet të punojnë për të forcuar marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe të bëjnë përpjekje të vendosura për të gjetur zgjidhje përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse dhe t’i zbatojnë ato kur bëhet fjalë për mosmarrëveshjet bilaterale dhe trashëgiminë e së kaluarës

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments