×
Tuesday, July 23, 2024

Kriza e mediave sociale

December 7, 2019


Ajo që dikur ishte një teknologji çliruese është bërë një kanal për mbikëqyrje dhe manipulime elektorale.

Liria në Internet gjithnjë e më shumë është e rrezikuar nga mjetet dhe taktikat e ‘autoritarizmit’ dixhital, të cilat janë përhapur me shpejtësi në të gjithë globin. Regjimet shtypëse, përfaqësuesit e zgjedhur me ambicie autoritare dhe operativët e paskrupull kanë shfrytëzuar hapësirat e parregulluara të platformave të mediave sociale, duke i shndërruar ato në instrumente për deformim politik dhe kontroll shoqëror. Ndërsa mediat sociale herë pas here kanë shërbyer si një fushë e barabartë për diskutimin qytetar, ata tani po përkulen me rrezikshmëri drejt illiberalizmit, duke i ekspozuar qytetarët në një goditje të paparë të lirive të tyre themelore. Për më tepër, një shumëllojshmëri e habitshme e qeverive po përdor mjete të përparuara për të identifikuar dhe monitoruar përdoruesit në një shkallë të jashtëzakonshme. Si rezultat i këtyre tendencave, liria globale e internetit ka rënë për të nëntën vit radhazi në vitin 2019.

Mediat sociale lejojnë njerëzit e zakonshëm, grupet qytetare dhe gazetarët të arrijnë një audiencë të gjerë me pak ose pa kosto, por ata gjithashtu kanë siguruar një platformë jashtëzakonisht të dobishme dhe të lirë për operacionet e ndikimit keqdashës nga aktorë të huaj dhe vendas. Udhëheqësit politikë punësojnë individë për të formuar në mënyrë të heshtur opinionet në internet në 38 nga 65 vendet e përfshira në këtë raport – një e dhënë e lartë. Në shumë vende, rritja e populizmit dhe ekstremizmi i ekstremit të djathtë ka përkuar me rritjen e turmave në internet që përfshijnë përdorues autentikë dhe llogari mashtruese ose automatike. Ata ndërtojnë audiencë të madhe rreth interesave të ngjashme, lidhin mesazhet e tyre politike me përmbajtje të rreme ose denigruese, dhe koordinojnë shpërndarjen e saj nëpër platforma të shumta.

Ndërsa mediat sociale herë pas here kanë shërbyer si një fushë e barabartë për diskutimin qytetar, ata tani po përkulen me rrezikshmëri drejt illiberalizmit.

Operacionet e ndikimit ndërkufitar, të cilat së pari tërhoqën vëmendjen e gjerë si rezultat i ndërhyrjes ruse në zgjedhjet presidencial të SHBA-ve të vitit 2016, janë gjithashtu një problem gjithnjë e më i zakonshëm. Autoritetet në Kinë, Iran, Arabinë Saudite dhe një listë në rritje e vendeve të tjera kanë zgjeruar përpjekjet e tyre për të manipuluar mjedisin në internet dhe për të ndikuar në rezultatet e jashtme politike gjatë vitit të kaluar. Aktorët dashakeqës pa dyshim janë inkurajuar nga dështimi i shteteve demokratike për të azhurnuar transparencën dhe rregullat e financimit që janë jetike për zgjedhje të lira dhe të ndershme, dhe t’i zbatojnë ato në mënyrë efikase në sferën online.

Përveç lehtësimit të përhapjes së propagandës dhe dezinformimit gjatë periudhave zgjedhore, platformat e mediave sociale kanë mundësuar mbledhjen dhe analizimin e sasive të mëdha të të dhënave për të gjithë popullsinë. Mbikëqyrja masive e sofistikuar që dikur ishte e mundshme vetëm për agjencitë kryesore të inteligjencës në botë, tani është e përballueshme për një gamë shumë më të gjerë të shteteve. Hulumtimi i Freedom House tregon se qeveritë më shtypëse dhe jodemokratike po fitojnë mjete të mbikëqyrjes së mediave sociale që përdorin inteligjencë artificiale për të identifikuar kërcënimet e perceptuara dhe heshtjen e lirisë së shprehjes së padëshiruar. Edhe në demokraci, një monitorim i tillë masiv po përhapet në agjencitë qeveritare dhe po përdoret për qëllime të reja pa mbrojtje adekuate. Rezultati është një rritje e lartë globale e abuzimit me lirive e qytetarëve dhe tkurrjes së hapësirës në internet për aktivizmin qytetar. Nga 65 vendet e vlerësuara në këtë raport, një rekord prej 47 përmbante arrestime të përdoruesve për fjalime politike, sociale ose fetare.

Ndërsa fuqitë autoritare si Kina dhe Rusia kanë luajtur një rol të madh në zbehjen e perspektivave për teknologji për të ofruar të drejta më të mëdha të njeriut, platformat kryesore të mediave sociale në botë bazohen në Shtetet e Bashkuara, dhe shfrytëzimi i tyre nga forcat anti-dememokratike është në një pjesë të madhe një produkt i pakujdesisë amerikane. Qoftë për shkak të naivitetit në lidhje me rolin e internetit në promovimin e demokracisë apo qëndrimin laissez-faire të politikëbërësve ndaj Silicon Valley, ne tani përballemi me një realitet të ashpër: e ardhmja e lirisë së internetit mbështetet në aftësinë tonë për të rregulluar median sociale. Ky raport ofron një seri rekomandimesh për këtë qëllim, por sido që të jenë zgjidhjet specifike, Shtetet e Bashkuara duhet të marrin drejtimin në grumbullimin e mbrojtësve të internetit të hapur për të rregulluar me korrektësi një teknologji që është bërë një domosdoshmëri për tregtinë, politikën dhe jetën personale .

Nuk ka më kohë për të humbur. Teknologjitë në zhvillim si biometrika e përparuar, inteligjenca artificiale dhe rrjetet e gjeneratës së pestë do të ofrojnë mundësi të reja për zhvillimin njerëzor, por ato gjithashtu padyshim që do të paraqesin një grup të ri të sfidave për të drejtat e njeriut. Mbrojtje të forta për liritë demokratike janë të domosdoshme për të siguruar që interneti të mos bëhet “kalë Troje” për tiraninë dhe shtypjen. E ardhmja e privatësisë, shprehjes së lirë dhe qeverisjes demokratike mbështetet në vendimet që marrim sot. Autori: Adrian Shahbaz, Allie funk , Freedom House

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments