×
Tuesday, August 9, 2022

Hyn në fuqi plani i BE-së për rezervat e gazit

August 5, 2022

Një plan kontigjent i ruajtjes së gazit të BE-së – i nxitur nga frika e një ndërprerjeje në furnizimet me gaz rus hyn në fuqi në fillim të javës së ardhshme pasi vendet anëtare të BE-së përfundojnë hapin e fundit procedural, njoftoi presidenca çeke e BE-së.

Plani parashikon një reduktim vullnetar prej 15% të konsumit të gazit të shteteve anëtare të BE midis 1 gushtit dhe 31 marsit, krahasuar me konsumin mesatar gjatë së njëjtës periudhë gjatë pesë viteve të fundit.

Përfshihet gjithashtu një mekanizëm emergjence për të shkaktuar një alarm të nivelit të bllokut në rast të mungesës së gjerë të gazit për t’i bërë objektivat e kursimit të gazit të detyrueshëm.

Qëllimi i shkurtimeve të konsumit është të sigurojë transferime emergjente të gazit në vendet anëtare që përballen me mungesa nëse furnizimet bien në nivele kritike, në një masë për të reduktuar kontrollin e Rusisë në BE.

Vendet anëtare të BE ranë dakord për planin në korrik, kur Rusia ndërpreu dërgesat e gazit në bllok, duke përmendur problemet teknike dhe të mirëmbajtjes në lidhje me sanksionet perëndimore të vendosura ndaj Moskës për pushtimin e Ukrainës.

Bashkimi Evropian e sheh vendimin si një hakmarrje ndaj masave ndëshkuese dhe të motivuara politikisht. Gjermania, në veçanti, është nën presion për të kursyer gaz në mes të furnizimeve të kufizuara të Rusisë.

Bazuar në të dhënat nga Komisioni Evropian, PDSH ka llogaritur se Gjermania duhet të reduktojë konsumin e saj të gazit më shumë se çdo shtet tjetër i BE-së për të përmbushur objektivin e rënë dakord të bllokut të kursimeve prej 15%. Comments are closed.