×
Monday, August 15, 2022

Gjermania kundërshton lehtësimin e rregullave fiskale të BE-së

December 5, 2021

Nën një ministri financash të udhëhequr nga liberalët, Gjermania do të mbajë një qëndrim të ashpër ndaj politikës fiskale të BE-së dhe do të refuzojë thirrjet nga vendet jugore të BE-së për të relaksuar rregullat fiskale. Megjithatë, FDP miqësore për biznesin është e hapur për kompromis. Raporton EURACTIV Gjermani.

Ndërsa vendet jugore të BE-së këmbëngulin për t’i bërë rregullat fiskale më fleksibël dhe relaksuese, Gjermania është e rezervuar në lidhje me reformën e Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes – instrumenti financiar më i rëndësishëm i BE-së për monitorimin e buxheteve shtetërore.

“Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes e ka provuar tashmë fleksibilitetin e tij”, theksoi Otto Fricke, anëtar i Bundestagut dhe zëdhënës i politikave buxhetore për FDP, duke iu referuar pezullimit afatshkurtër të rregullave gjatë krizës COVID-19.

Nicola Beer, i cili kishte bashkënegociuar kapitullin evropian të marrëveshjes së koalicionit për FDP-në, shpalli një qëndrim mjaft të prerë të partisë në lidhje me negociatat e Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes.

“Ministria e financave, nën udhëheqjen e FDP-së, do të mbrojë buxhete të shëndosha dhe rregulla fiskale në nivel evropian. Ai do të synojë ta bëjë Paktin e Stabilitetit dhe Rritjes më të sigurt”, tha ajo për EURACTIV.

Fricke dhe Beer theksuan se rregullat për borxhin kombëtar nuk duhet të ndryshohen. Kjo do të thotë se anëtarët e Eurozonës do të duhet të ulin nivelin e tyre të borxhit në 60% dhe të ulin deficitin vjetor në një maksimum prej 3% të PBB-së.

Në vend të kësaj, rregullat fiskale duhet të bëhen “më të liga dhe më të qarta”. Shpërfillja e rregullave fiskale duhet të sjellë pasoja automatike nëse është e mundur dhe “të mos lihet në llogaritje politike”, tha eksperti i buxhetit të FDP Fricke për EURACTIV.

“Një sinjal i keq për Europën”

Këto rregulla strikte buxhetore tani konsiderohen të vjetruara nga shumë qeveri.

Gjatë 20 viteve të fundit, Italia, për shembull, ka pasur një suficit primar pothuajse çdo vit, por borxhi i saj kombëtar është rritur, duke zënë tani 155% të PBB-së së saj. Nëse BE-ja i përmbahet rregullave aktuale, vendet në bllok do të duhet të ulin borxhin në 60% brenda 20 viteve.

“Italia gjithashtu duhet të ulë raportin e saj të borxhit në 60% brenda 20 viteve,” konfirmoi Beer pozicionin e FDP, duke shtuar se maksimumi mund të jetë fleksibël në modelimin e rrugës së reduktimit. “Reduktimi i borxhit nuk duhet domosdoshmërisht të jetë linear,” tha ajo.

Ekspertët paralajmërojnë se këmbëngulja në këto rregullore strikte do të ndikonte negativisht jo vetëm në vendet anëtare jugore, por edhe në të gjithë Eurozonën.

Magnus Schoeller, një studiues në Qendrën për Kërkimin e Integrimit Evropian në Universitetin e Vjenës, foli për një “sinjal të keq për Evropën”.

“Ekziston një konsensus i gjerë ndërkombëtar se ky interpretim i rreptë i rregullave fiskale mund të ketë një ndikim masiv negativ në rritjen ekonomike në vendet strukturisht më të dobëta të Eurozonës,” tha Schoeller për EURACTIV.

Kjo mund të shkaktojë më pas një recesion, apo edhe deflacion, në shtetet jugore, “i cili gjithashtu mund të rrezikojë Eurozonën në tërësi”, vazhdoi Schoeller.

Në vend të kësaj, Schoeller argumentoi se do të nevojitej një mekanizëm balancues midis shteteve të orientuara nga eksporti dhe shumë konkurruese dhe vendeve jugore të Eurozonës për të siguruar stabilitet afatgjatë në Eurozonë.

Hapësirë ​​për kompromis

Megjithatë, mbetet për t’u parë nëse ministria e financave e drejtuar nga FDP do të jetë serioze me njoftimet e saj.

“Është e mundur që ata do të luajnë pak poker këtu dhe që FDP mund të jetë, në fund, më pak strikte se sa paralajmëruan,” vazhdoi Schoeller.

Marrëveshja e koalicionit lë të hapur mundësinë e reformimit të Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes. Sipas marrëveshjes së koalicionit, reforma duhet të orientohet drejt katër qëllimeve: Ajo duhet të mundësojë rritjen, qëndrueshmërinë e borxhit, investimet dhe zbatimin më të thjeshtë.

Max Krahé, drejtor kërkimor i grupit të mendimit Dezernat Zukunft, është optimist i kujdesshëm.

“Është ende e hapur se si do të pozicionohet qeveria e re në diskutimin për rregullat fiskale. Duket se ata duan të flasin hapur dhe në mënyrë konstruktive për rregullat,” tha Krahé për EURACTIV.

Sipas tij, shumë do të varet nga besimi i ndërsjellë mes qeverisë gjermane dhe qeverive të shteteve të tjera anëtare. “Marrëveshja e koalicionit është një ofertë për të biseduar”, theksoi ai.

Megjithëse FDP po i përmbahet rregullave të përgjithshme për borxhin e ri, Fricke sheh një kompromis të mundshëm në disa fusha.

“Mund të imagjinoj se për investimet që drejtohen vërtet drejt së ardhmes – për shembull, në infrastrukturën dixhitale – rregulli 3% mund të tejkalohet për një periudhë të kufizuar kohore”, tha politikani i FDP./Euractiv

Eunews.alComments are closed.