×
Monday, December 6, 2021

Gjermani/ Çmimi i naftës në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave

October 18, 2021

Çmimi i naftës në pikat e karburanteve ka arritur nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, raportoi të hënën shoqata gjermane e automobilave, ADAC.

Dje, çmimi mesatar në të gjithë vendin arriti në 1,555 euro (1,80 dollarë) për litër duke kaluar rekordin e mëparshëm prej 1,554 euro që ishte vendosur më 26 gusht 2012.

Nafta gjithashtu po shënon rekorde. Nafta E10 ishte me një çmim 1,667 euro për litër dje, rreth 4,2 cent më pak se niveli i tij i fundit i postuar më 13 shtator 2012.

Çmimet e karburantit të automjeteve janë rritur prej muajsh, të nxitur nga një rritje e çmimit të naftës bruto.

Në rastin e naftës, rritja po nxitet gjithashtu nga kërkesa për naftë për ngrohje, e cila tradicionalisht rritet në vjeshtë.

Ndryshimi ka qenë i madh.

Vitin e kaluar, pandemia e koronavirusit çoi në një rënie të kërkesës, me çmimet e naftës së papërpunuar dhe karburantit të automjeteve, para se të kthehej me rritje në nëntor të vitit të kaluar.

Rritjet e çmimeve kanë nxitur gjithashtu një debat politik, pasi taksat përbëjnë një pjesë të madhe të kostos përfundimtare në pikën e karburantit.

Në rastin e naftës, rreth 25 cent shkojnë për Tatimin mbi Vlerën e Shtuar, 47 cent për taksën e mineralit dhe rreth 7 cent për çmimin e qymyrit.

Eunews.al

Comments are closed.