×
Saturday, May 21, 2022

Flet Josep Borrell – Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe Nënkryetar i Komisionit Evropian

December 6, 2019

EU News.al sjell të përmbledhur vizionin e kryediplomatit të BE në mandatin 2019-2024.

  1. Bashkimi Europian – Udhëheqës Global

Borrel: “Unë jam i privilegjuar dhe i nderuar që marr rolin e Përfaqësuesit të Lartë të Bashkimit Evropian për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe Nënkryetar të Komisionit Evropian. Në një botë gjithnjë e më të kundërshtuar dhe komplekse, përgjegjësia e drejtimit të politikës sonë të jashtme të përbashkët është ajo që e marr shumë seriozsht. Si udhëheqës global, Bashkimi Evropian jep ndikim real – në lagjen tonë të afërt dhe në mbarë botën.”

2.  Sfidat: Ndryshimi i klimës, migracioni i parregullt dhe pabarazia

Borrel: “Do të përpiqem të siguroj që Bashkimi Evropian të vazhdojë të jetë një lojtar global i besueshëm, bashkëpunues dhe parimor, duke punuar për një Evropë më të sigurt dhe një botë më të sigurt. Do të angazhohem në mënyrë aktive me partnerët tanë ndërkombëtarë, për të parandaluar dhe përgjigjur krizave dhe për të adresuar sfidat globale siç janë ndryshimi i klimës, migracioni i parregullt ose pabarazia. Unë dua që Bashkimi Evropian të jetë një aktor edhe më i fortë i orientuar drejt botës dhe një pikë referimi për stabilitetin dhe zhvillimin global.
Bashkimi Evropian ka atë që duhet për të realizuar këtë mision vendimtar. “

3.  Një Bashkim Europian më i fortë

Borrel: “Ne kemi në dispozicion të gjitha mjetet dhe burimet – nga diplomacia në tregti, bashkëpunim zhvillimi dhe menaxhim i krizave. Ne vendosëm rregulla dhe standarde globale dhe veprojmë si një mbrojtës i palëkundshëm i multilateralizmit dhe vlerave demokratike. Kombinimi i këtyre pasurive na bën një udhëheqës për t’iu përgjigjur sfidave globale dhe për të treguar rrugën përpara. Politika jonë e përbashkët evropiane dhe politika e sigurisë formojnë bazën për të marrë një rol më të madh në botë.
Për të ndihmuar në krijimin e një Bashkimi Evropian më të fortë, unë do të drejtohem nga parimet në vijim:
realizëm: Në një botë të politikës së pushtetit, ne duhet të mendojmë dhe të veprojmë si një udhëheqës global. Ne duhet të veprojmë në bazë të një vizioni të përbashkët të qartë të synimeve dhe interesave tona strategjike. Ne duhet të lidhim aspektet e brendshme dhe të jashtme të politikave tona, të shfrytëzojmë rëndësinë e tyre dhe të marrim vendime më të shpejta dhe më efektive.
unitet: Ne kemi nevojë për një politikë të jashtme vërtet të integruar që kombinon fuqinë e Shteteve Anëtare të BE-së dhe potencialin e veprimit të tyre të përbashkët, me mobilizimin e koordinuar të instrumenteve të BE-së. Vetëm në këtë mënyrë zëri ynë i zakonshëm do të dëgjohet me zë të lartë dhe të qartë.
partneritet: Sfidat e sotme globale kërkojnë përgjigje kolektive. Partneriteti është në ADN-në e Bashkimit Evropian. Multilateralizmi është në thelb të veprimit tonë global. Mund të kemi nevojë të stërhollojmë sistemin e bazuar në rregulla dhe ta bëjmë atë të përshtatshëm për qëllimin për shekullin XXI, por ne nuk do ta braktisim atë.”

4. Bashkimi Europian – kontributor për paqen, zhvillimin e qëndrueshëm, demokracinë dhe sundimin e ligjit

Borrel: “Bashkimi Evropian ka një përgjegjësi ndaj qytetarëve të saj dhe partnerëve në të gjithë botën. Përgjegjësia për të siguruar sigurinë dhe paqen, për të promovuar zhvillimin e qëndrueshëm, demokracinë dhe sundimin e ligjit, liritë themelore dhe të drejtat e njeriut. Mezi pres të përparoj këtë vizion dhe të kontribuoj në ndërtimin e një Bashkimi Evropian më të fortë brenda një bote më të mirë, më të gjelbër dhe më të sigurt.
Në fillim të mandatit tim, unë do të marr pjesë në Madrid në hapjen e Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Ndryshimin e Klimës COP25, përpara se të udhëtoj në Paris me qëllim për të nderuar 13 ushtarët francezë që vdiqën kohët e fundit në Mali.”

0 0 votes
Article Rating
Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments