×
Monday, February 26, 2024

“Çmimet e ulëta të naftës rrisin rreziqet financiare”

March 11, 2020


Çmimet e ulëta të naftës rrisin rreziqet financiare për kompanitë e naftës dhe gazit natyror në mes të rënies së çmimeve të fundit pasi OPEC+ nuk arriti një marrëveshje për frenimin e mëtejshëm të prodhimit të naftës javën e kaluar, tha agjencia globale e vlerësimit të kredisë Moody’s në një deklaratë të martën.

Megjithëse rënia aktuale e çmimeve është “në rënie të mprehtë” sesa rënia e çmimit të mallrave në periudhën 2015-2016, Moody’s tha se situata nuk është “një ndryshim strukturor në këtë fazë”.

“Ne presim që kompanitë e naftës dhe gazit të menaxhojnë në mënyrë aktive likuiditetin e tyre në vitin 2020, duke zvogëluar shpenzimet kapitale dhe potencialisht të reduktojnë ose të pezullojnë shpërndarjet për aksionarët në mes uljes të rrjedhës së parave dhe qasjes së kufizuar në tregjet e kapitalit”, tha agjencia.

Agjencia e vlerësimit të kredisë tha se çmimet e ulëta të naftës ndikojnë drejtpërdrejt në kompanitë e përfshira në kërkime, prodhim dhe shërbime në fushat e naftës, veçanërisht ato që kanë nevojë për rifinancim gjatë 6-12 muajve të ardhshëm.

Moody’s tha se tani pret që çmimi mesatar i standardit Amerikan West Texas Intermediate (WTI) të bjerë jashtë vlerësimit të tij afatmesëm prej 50-70 dollarë të intervalit të çmimeve për fuçi në vitin 2020.

“Ndërsa një rikuperim modest i çmimeve ka të ngjarë të ndodhë më vonë në vitin 2020, duke supozuar se koronavirusi do të izolohet dhe të fillon normalizimi i aktiviteteve ekonomike, realizimet e përgjithshme të çmimeve të vitit 2020 do të jenë akoma më të ulëta se çmimi mesatar i WTI i vitit 2019 prej 57 dollarë për fuçi”.

OPEC i udhëhequr nga Sauditët dhe jo-OPEC i udhëhequr nga Rusia dështuan të premten për të arritur një marrëveshje e cila do të siguronte frenime të më tejshme të nivelit të tyre të prodhimit të naftës.

Standardi Brent ra në 31.27 dollarë për fuçi, kurse WTI ra në 27.34 dollarë për fuçi të hënën duke shënuar nivelet e tyre më të ulëta që nga shkurti i viti 2016. Humbja e përditshme e të dyja standardeve nga 30 për qind ishte rënia më e madhe e përqindjes ditore që nga Lufta e Gjirit në Janar 1991.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments