×
Sunday, October 1, 2023

Banka për Zhvillim e Këshillit të Europës miraton kredi për Kosovën

May 12, 2020Banka për Zhvillim e Këshillit të Evropës (CEB), ka miratuar një kredi për Kosovën, në vlerë prej 35 milionë eurosh.

Banka ka thënë se synon t’i mbështesë përpjekjet e autoriteteve kosovare për të ofruar kujdes shëndetësor për ata që preken nga pandemia e koronavirusit.

Kjo Bankë ka miratuar gjithashtu një grant prej 1 milion eurosh si subvencion për normën e interesit të kredisë.

“Kredia e bankës do të mbulojë kostot e kujdesit urgjent shëndetësor dhe do të mundësojë ngritjen e njësive të specializuara, në spitale të zgjedhura, si dhe blerjen e pajisjeve për trajtim dhe diagnostikim” është thënë në njoftimin e Bankës.

Banka për Zhvillim e Këshillit të Evropës ka thënë se ekonomia e Kosovës pritet të tkurret për 5 për qind këtë vit, për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe ka vlerësuar se shpenzimet për kujdesin shëndetësor dhe masat ekonomike, si rezultat i pandemisë, do të jenë rreth 280 milionë euro.

Zëvendësministri në detyrë i Financave në Kosovë, Agim Krasniqi ka thënë për Radion Evropa e Lirë se të gjitha kreditë që i merr Kosova do të jenë pjesë e një fondi të konsoliduar, i cili përdoret për të mbuluar masat e miratuara tashmë nga Qeveria në detyrë.

Krasniqi ka shtuar se nënshkrimi i marrëveshjes do të bëhet në përputhje me Ligjin për Marrëveshje Ndërkombëtare në Kosovë.

Krasniqi ka thënë se marrëveshja duhet të ratifikohet në Kuvend nga shumica prej dy të tretave.

“Sesa do të zgjasë kjo, varet. Bëhet fjalë për marëdhëniet në mes të Qeverisë dhe Kuvendit dhe kjo është një marrëveshje ndërkombëtare që duhet të ratifikohet me shumicën e dy të tretave”, ka thënë Krasniqi.

Për të forcuar sistemin shëndetësor në luftën kundër koronavirusit, Qeveria në detyrë e Kosovës ka miratuar më 8 maj, nismën për të nënshkruar marrëveshje me Bankën Botërore për kredi në vlerë prej 48 milionë dollarësh.

Në muajin prill Fondi Monetar Ndërkombëtar ka miratuar po ashtu një kredi në vlerë të 52 milionë eurosh.

Duke folur për Radion Evropa e Lirë, Krasniqi po ashtu ka thënë se Kosova është në negociata me Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim për një kredi prej 25 milionë eurosh, e cila do të mbështeste likuiditetin e kompanive publike.

Nga Komisioni Evropian po ashtu është premtuar një kredi prej 100 milionë eurosh.

“Gjithçka është në fazën e negociatave. Fondi i premtuar nga Komisioni Evropian është po ashtu në fazën e negociatave dhe duhet të miratohet nga qeveria dhe më pas parlamenti”, ka thënë Krasniqi.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments