×
Sunday, September 24, 2023

“Vaksina anti-koronavirus për të gjithë”, SHBA përpiqet të ndalojnë rezolutën e OKB

April 22, 2020


Të gjitha vendet e botës duhet të kenë qasje “të drejtë, efikase dhe me kohë” në vaksinën e ardhshme Covid-19. 193 anëtarët e Asamblesë së Përgjithshme të OKB kanë miratuar një rezolutë që kërkon qasje të përgjithësuar në vaksinat e ardhshme në mënyrë që asnjë vend të mos mbetet pa të.

Rezoluta

Rezoluta, e promovuar fillimisht nga Meksika, bën thirrje për “forcimin e bashkëpunimit shkencor ndërkombëtar për të luftuar Covid-19” dhe “forcimin e koordinimit” gjithashtu që përfshin sektorin privat. Në një fazë të shënuar nga nisma autonome për hulumtime dhe eksperimentime nga shumëkombëshe farmaceutike, në Evropë, Azi ose Amerikë, vendet nënshkruese kërkojnë të “garantojnë qasje dhe shpërndarje të ndershme, transparente, të drejta dhe efikase në mjetet e parandalimit, teste laboratorike, ilaçe dhe vaksina të ardhshme kundër Covid-19 “.

Roli i OBSH-së

Teksti gjithashtu thekson “rolin kryesor kryesor të Organizatës Botërore të Shëndetit“. Një referencë e nënkuptuar, sipas disa vëzhguesve, për ndalimin e ndarjeve për OBSH të shpallur ditët e fundit nga Presidenti Amerikan Donald Trump. Kjo është arsyeja pse Shtetet e Bashkuara janë përpjekur të ndalojnë aprovimin e saj, por për shkak të një gabimi ata nuk kanë pasur sukses. Ndërsa ishte një votë në Asamblenë e Përgjithshme, Uashingtoni, si anëtar i Këshillit të Sigurimit, nuk kishte të drejtë vetoje.

Votimi në kohën e koronavirusit

Në kohë normale, Asambleja e Përgjithshme miraton rezolutat me konsensus ose me shumicë votash të cilat janë të hapura ose të fshehta në rast të zgjedhjeve. Por përballë pandemisë koronavirus, OKB-së i është dashur të ndryshojë mënyrën e saj të të bërit pasi që për momentin nuk është e mundur të organizohen takime fizike në selinë e Kombeve të Bashkuara në New York. Si pjesë e konfigurimit të përkohshëm, një vend paraqet një tekst që miratohet pas një “periudhe heshtjeje” prej disa ditësh në të cilën çdo anëtar mund të shprehë kundërshtime, të cilat në fakt janë veto. Shtetet e Bashkuara nuk e kanë “thyer heshtjen” në kohë, domethënë para afatit të së hënës për rezolutën, por, sipas diplomatëve, ata u përpoqën të kundërshtojnë menjëherë. Pavarësisht se atëherë ishte vonë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments