×
Tuesday, February 27, 2024

Samiti i Zagrebit, reagon Grupi Socialdemokrat i PE: BE i konsideron vendet e rajonit si anëtare të familjes

May 6, 2020


Grupi i Socialistëve dhe Demokratëve në Parlamentin Evropian mirëpret organizimin e samitit virtual të Ballkanit Perëndimor të 6 majit, i cili dëshmon interesin e përhershëm të Bashkimit Evropian për rajonin dhe gatishmërinë për të përmbushur angazhimet dhe ambiciet e tij edhe në këto kohë të vështira.

Ne jemi të kënaqur që Bashkimi Evropian ka arritur të pajtohet për një numër nismash në lidhje me rajonin, së bashku me një paketë të fortë mbështetjeje financiare në sfondin e pandemisë COVID-19 dhe pasojave të pritura të saj. Këto vetëm tregojnë se BE i konsideron vendet në rajon tashmë si anëtare të familjes. Kriza e tanishme, duhet të shndërrohet në një mundësi për të konsoliduar më tej Bashkimin tonë, me një bashkim të fortë me vlerat e tij thelbësore dhe, veçanërisht, një solidaritet të fortë midis anëtarëve të familjes evropiane.

Aspirata e vendeve për t’u anëtarësuar në BE e ka bërë Bashkimin me më shumë ndikim, duke forcuar aftësinë e tij për të promovuar ndryshime pozitive në vendet kandidate. Procesi i zgjerimit i lejon BE-së të ushtrojë ndikimin e saj dhe të fillojë reformat që përndryshe mund të marrë shumë më tepër kohë për t’u zbatuar në vendet kandidate, duke marrë parasysh faktin se BE është partneri i parë tregtar dhe donatori kryesor dhe ofruesi i ndihmës për të gjithë vendet e rajonit. Ne gjithashtu duhet të jemi të gatshëm për të luftuar dezinformimin që vijnë nga aktorët e tretë dhe për të promovuar iniciativat tona më me guxim në të ardhmen si në aspektin politik ashtu edhe përmes rritjes së dukshmërisë. BE duhet të thotë qartë se ne jemi partneri kryesor për rajonin kur bëhet fjalë për ndërtimin e demokracisë dhe drejtësisë sociale.

Ndërsa mirëpresim vendimin e Këshillit të 26 Marsit për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, ne mezi presim zbatimin e konkluzioneve të tij. Angazhimi për Kriteret e Kopenhagës mbi vlerat themelore, institucionet demokratike dhe të përgjegjshme duhet të mbetet parimi ynë udhëzues pa asnjë kompromis. Ne duhet të theksojmë kushtëzimin politik dhe financiar, me një lidhje të qartë për përparimin në zbatimin e masave të supozuara në negociatat për sundimin e ligjit, luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, si dhe respektimin e të drejtave të njeriut dhe lirisë së mediave.

Zgjerimi është një nga politikat më të suksesshme të BE-së, duke zgjeruar fushën e demokracisë, paqes dhe prosperitetit në të gjithë kontinentin tonë dhe si e tillë është me interes të përbashkët si për BE ashtu edhe për vendet kandidate. Aspirata e vendeve për t’u anëtarësuar në BE e ka bërë Bashkimin më me ndikim, duke forcuar aftësinë e tij për të promovuar ndryshime pozitive në vendet kandidate. Për Grupin S&D, një fokus më i fortë është i nevojshëm në debatet publike brenda Shteteve Anëtare dhe shqetësimet e qytetarëve të BE-së në mënyrë që procesi të jetë gjithëpërfshirës dhe i suksesshëm.

Aderimi i çdo vendi do të ndodhë vetëm nëse dhe kur plotësohen kushtet e nevojshme, pa asnjëtolerim. Ne insistojmë që përparimi i secilit vend të vlerësohet në mënyrë të drejtë në çdo fazë, rast pas rasti, dhe mbi bazën e kritereve të qarta të paracaktuara të bazuara në merita. Socialistët Evropian po kërkojnë veçanërisht një përfshirje dhe drejtim të procesit nga ana e vendeve kandidate dhe qytetarët e tyre.

Vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të pajisen me një kornizë të qëndrueshme për anëtarësim dhe mbështetje gjatë këtij procesi, i cili siguron qartësi, parashikueshmëri, besueshmëri dhe koherencë dhe ku kushtëzimi është i sinqertë dhe premtimet mbahen.

Për Grupin S&D, parimi i angazhimit politik dhe qasja graduale në politikat / instrumentet e BE-së, përfshirë edhe mundësinë e rritjes së mbështetjes financiare, duhet të kthehen në një aspekt kryesor në procesin e zgjerimit. Po ashtu, duke pasur parasysh sfidat mjedisore me të cilat ballafaqohen Ballkani Perëndimor, vendndodhjen e tyre dhe perspektivën e anëtarësimit të tyre, BE duhet të fillojë duke parë këto vende me një qasje gjithëpërfshirëse dhe me një strategji angazhimi që funksionon në të dy drejtimet, me vetë vendet kandidate të interesuara për duke u bërë pjesë e procesit transformues të Marrëveshjes së Gjelbër.

Një aspekt i veçantë interesi për socialistët dhe demokratët është i lidhur me inkurajimin e një dimensioni të fortë shoqëror në reformat që lidhen me procesin e pranimit. Duke promovuar rritjen dhe Acquis Social të BE-së në vendet kandidate, krijohen kushte më të mira për punë të mirë, trajtim të barabartë dhe mirëqenie të përgjithshme në shtëpi. Tensionet sociale zbuten, ofrohen mundësi për të rinjtë, zbutet fenomeni i largimit të trurit dhe krijohen kushte për eleminimin e konkurrencës së padrejtë. Promovimi i kohezionit dhe sigurimi i një trajtimi të barabartë të të gjithë punëtorëve dhe respektimi i punës dhe ligjit social është mënyra më e mirë për të

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments