×
Tuesday, April 13, 2021

Pandemia e COVID-19 rrit numrin e vetëvrasjeve

November 1, 2020

Pandemia e koronavirusit nxit rritjen e shkallës së vetëvrasjeve, shkruan Deutsche Welle, që shton se kjo pandemi ka të ngjarë të shkaktojë një dëm të tillë në shumë vende.

JAPONI

Këtë vit, titujt e lajmeve në Japoni janë dominuar gjithnjë e më shumë nga vetëvrasjet e njerëzve të famshëm.

Më 23 maj, ishte vdekja e mundësit profesionist dhe yllit të televizionit të realitetit Hana Kimura, 22 vjeç dhe në korrik, aktorit Haruma Miura, i cili ishte 30 vjeç. Në shtator, aktoret Sei Ashina, 36 vjeçe dhe Yuko Takeuchi, 40 vjeçe, gjithashtu u vetëvranë.

Këtë korrik, vëzhguesit u befasuan kur panë shifra aq të larta, krahasuar me korrikun e 2019. Ndërkohë, në gusht, u kryen 1 850 vetëvrasje, 15% më shumë se në të njëjtin muaj të një viti më parë.

Qeveria japoneze e pa këtë prirje dhe rriti buxhetin vjetor të saj të parandalimit të vetëvrasjeve me afërsisht 40%, në 35 milionë dollarë.

Fillimisht, kërcënimi i koronavirusit forcoi sistemin imunitar të shumë njerëzve dhe kufizimet në jetën publike ulën incidentet e konflikteve ndërpersonale. Midis janarit dhe qershorit, numri i vetëvrasjeve ra me rreth 10%.

Në ndërkohë, megjithatë, pasojat sociale dhe ekonomike të pandemisë janë bërë një stres në shëndetin mendor të shumë japonezëve. Shkalla e papunësisë së vendit u rrit nga 2,4% në 3,0% midis shkurtit dhe gushtit.

Bizneset dhe dyqanet e shumta të vogla janë mbyllur për mungesë të ardhurash, duke i lënë pronarët nën male borxhesh.

“Asnjë klient nuk erdhi në restorantin tim edhe pse unë punova aq shumë për hapjen”, thotë një pronar i dëshpëruar.

Rritja e numrit të vetëvrasjeve është veçanërisht e ashpër në Japoni, sepse vendi ka regjistruar relativisht pak vdekje nga koronavirusi.

Deri më tani këtë vit rreth 1 600 japonezë kanë vdekur nga Covid-19 – krahasuar me më shumë se 13 000 nga vetëvrasja.

Ka pasur gjithashtu një rritje të konsiderueshme të vetëvrasjeve të femrave. Në gusht, numri i vetëvrasjeve të tyre u rrit në 651, një rritje prej 40% krahasuar me vitin e kaluar.

Japonia është një nga vendet e pakta në botë që regjistron dhe publikon menjëherë statistikat e vetëvrasjeve. Sidoqoftë, duket se pandemia po rrit nivelet e vetëvrasjeve edhe në kombet e tjera.

KOREJA E JUGUT

Në Korenë e Jugut, numri i vetëvrasjeve femra u rrit ndjeshëm këtë pranverë. Një studim i lëshuar nga fondacioni shëndetësor amerikan ”Well Being Trust” këtë maj parashikoi 75 000 “vdekje nga dëshpërimi” – një eufemizëm për vetëvrasjen.

INDI

Sipas Fondacionit Indian të Parandalimit të Vetëvrasjes (SPIF), dy në çdo tre terapistë në Indi raportuan më shumë raste të vetëdëmtimit të qëllimshëm dhe përpjekje për vetëvrasje midis pacientëve.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për