×
Thursday, June 1, 2023

Koronavirus/ për qytetarët evropianë BE gjatë pandemisë ishte “e parëndësishme”

June 27, 2020Një zhgënjim i thellë i shoqëruar nga dëshira për të parë një Bashkim më të fortë dhe më të bashkuar në të ardhmen. Humori i qytetarëve evropianë ndaj institucioneve të Brukselit del nga sondazhet e fundit të publikuara nga Këshilli Evropian për marrëdhëniet e jashtme, një institucion mendimi pan-evropian me zyra në shtatë kryeqytete të BE-së. Nga përgjigjet e 11 mijë të anketuarve në 9 vende anëtare, perceptojmë një zhgënjim të përcaktuar si “shqetësues” nga instituti.

Në Itali, vendi i parë i BE-së që u godit rëndë nga pandemia, 63% e pjesëmarrësve në sondazh thanë që BE kishte reaguar në mënyrë të pamjaftueshme ndaj krizës. Kur u pyetën se cili partner ndërkombëtar tregoi afërsi më të madhe me Italinë në muajt më të errët të Covid-19, vetëm 4% përmendën Bashkimin Evropian, ndërsa një italian nga katër e konsideron Kinën një aleat më të vlefshëm.

Numri i njerëzve që e konsiderojnë reagimin evropian ndaj krizës” të parëndësishme” “korrespondon me mbi 60% të të anketuarve në Francë. Zhgënjimi i ndarë nga shtetet e tjera evropiane të përfshira në anketim, në të cilin shumica e qytetarëve besojnë se vendi i tyre ka mbetur i vetëm përballë krizës. Sidoqoftë, një trend që nuk duket se ka përkthyer në dobi të partive politike më të kundërshtuara ndaj integrimit evropian, të ashtuquajturit ‘sovranistë”.

Në bazë të anketimin 76% e qytetarëve thanë se do të donin të shihnin një rikuperim të udhëhequr nga BE dhe vetëm 16% thanë që pandemia bëri që ata të vlerësojnë më shumë idetë e Lidhjes së Matteo Salvini. Opinione të këtij lloji janë shfaqur në Spanjë, ku 54% e të anketuarve thonë se kanë një mendim më të keq se partia Vox, një aleat në Bruksel i Italisë.

Në lidhje me rolin e shtetit, rezultatet kundërshtojnë mendimin e përhapur se pandemia nxiti mbështetje për zgjerimin e kompetencave shtetërore. Në të nëntë vendet që marrin pjesë në studim, 33% thonë se kanë humbur besimin në aftësinë e qeverive për të vepruar në menaxhimin e pandemisë, dhe vetëm 29% besojnë se kriza tregon nevojën për një rol më të madh për shtetin.

“Shtetet e përfshira në studim janë Bullgaria, Danimarka, Franca, Gjermania, Italia, Polonia, Portugalia, Spanja dhe Suedia, të cilat mbulojnë më shumë se dy të tretat e popullsisë së BE-së dhe PBB. Shumica e njerëzve në të gjitha vendet e anketuara thonë se tani janë më të bindur për nevojën për një bashkëpunim më të madh brenda BE-së. “Vitin e kaluar, ne zbuluam se shumë njerëz që kishin pak besim në sistemet e tyre politike kombëtare, e shikuan BE-në si shërimin e sëmundjes kombëtare”, shkruajnë studiuesit.

Sidoqoftë, përveç rezultateve për Poloninë, “ata që kanë shprehur besim në fuqinë e qeverive për të menaxhuar çështjet që prekin jetën e tyre, janë edhe më të favorshëm për bashkëpunim më të ngushtë të BE”. “Duket se ata mësuan – përfundon eksperti – që shteti kombëtar numëron, por, në të njëjtën kohë, për ta thënë atë me fjalët e kancelarit gjerman Angela Merkel,” shteti komb që qëndron vetëm nuk ka të ardhme “.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments