×
Friday, June 14, 2024

Hungaria i thotë ‘Jo’ Konventës kundër dhunës ndaj grave: “Shkatërron familjet “

May 7, 2020


Për organizatën e mirënjohur ndërkombëtarisht, Amnesty International, krimi me bazë gjinore u dyfishua gjatë krizës Covid-19. Por duket se ky fakt nuk ka bërë që Budapesti të ndërrojë mendjen. Orban: “Ky tekst promovon ideologjinë me bazë gjinore dhe emigrimin e paligjshëm” “

Për më tepër Parlamenti hungarez ka hedhur poshtë ratifikimin e Konventës së Stambollit, një statut ndërkombëtar që përcakton parime detyruese për të luftuar diskriminimin, dhunën ndaj grave dhe dhunën në familje. Një dokument që vlerësohet nga qeveria e Viktor Orban si një reklamë e “ideologjisë shkatërruese gjinore” dhe “migracionit të paligjshëm”, të aftë për “shkatërrimin e familjeve”. Prandaj, Parlamenti miratoi një deklaratë politike nga Partia Demokratike e Krishterë, e lidhur me Orban, KDNP, për të refuzuar ratifikimin e traktatit ndërkombëtar të promovuar nga Këshilli i Evropës.

Së bashku me Fidesz – partinë e Orban – KDNP kontrollon shumicën e Parlamentit hungarez. Në propozimin e tij ishin 115 po, 35 jo, tre abstenime. Një vendim që nxiti menjëherë indinjatën e shoqatave dhe OJQ-ve aktive për mbrojtjen e grave dhe minoriteteve. “Ky është një vendim jashtëzakonisht i rrezikshëm, duke marrë parasysh se që nga fillimi i kontrollit për shkak të pandemisë Covid-19, rastet e dhunës në familje janë dyfishuar”, thotë David Vig nga Amnesty International Hungari. “Jo vetëm që vajzat dhe gratë tani përballen me rreziqe më të mëdha – akuzon aktivisti – por të dhunshmit e dinë që veprimet e tyre nuk do të ndiqen penalisht“.

Deklarata e votuar nga një shumicë dërrmuese në Parlamentin Hungarisht i bën thirrje ekzekutivit të Budapestit të mos ndërmarrë hapa të mëtutjeshëm për të njohur forcën detyruese të Konventës, por gjithashtu të marrë një qëndrim kundër miratimit të dokumentit në forume institucionale evropiane.

Miratuar në 2011 nga Këshilli i Evropës, Konventa e Stambollit është mjeti i parë mbikombëtar për të vendosur standarde ligjërisht të detyrueshme për të parandaluar dhunën me bazë gjinore. Gjashtë shtete anëtare të BE-së nuk e kanë ratifikuar ende dokumentin. Përveç Hungarisë edhe Bullgaria, Letonia, Lituania, Sllovakia dhe Republika Çeke, së cilës i shtohet edhe Mbretëria e Bashkuar, ish-shteti anëtar i BE-së. “Qasja e tij ideologjike është në kundërshtim me ligjin hungarez dhe besimet e qeverisë“, tha deputeti i demokratëve të krishterë Lorinc Nacsa para Kuvendit.

Megjithatë votimi në Parlament ka sjellë indinjatën e organizatave jo qeveritare të cilat i kanë bërë një apel qeverisë duke i kërkuar ‘Hungarisë të rishikojë këtë vendim,” shkruan Amnesty International. Përveç “ratifikimit urgjent të Konventës”, kërkohet që “të marrë të gjitha masat e nevojshme për të mbrojtur vajzat dhe gratë nga dhuna në familje, veçanërisht në këtë periudhë të kundërshtimit të pandemisë“, aktivistët shpresojnë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments