×
Sunday, September 19, 2021

FMN: Aksesi i pabarabartë në vaksina ngadalëson rimëkëmbjen ekonomike

July 27, 2021

Rimëkëmbja pritet të jetë më e shpejtë, nga sa pritej, në ekonomitë e zhvilluara, por më e ngadaltë për vendet në zhvillim, për shkak veçanërisht të aksesit të pabarabartë në vaksinat antiCOVID-19, paralajmëroi sot Fondi Monetar Ndërkombëtar.

“Aksesi në vaksina është bërë hallka kryesore e këputjes që ndan rimëkëmbjen globale në dy blloqe”, tha FMN në parashikimet e saj globale ekonomike të përditësuara.

Nga njëra anë, janë ekonomitë më të përparuara, që kanë akses në vaksina dhe “mund të presin normalizimin e biznesit këtë vit”.

Nga ana tjetër, janë vendet që kanë pak ose aspak akses në to dhe “do të vazhdojnë të përballen me një ringjallje të infeksioneve dhe rritjen e numrit të vdekjeve të lidhura me COVID-19”.

Produkti i brendshëm bruto (PBB) pritet të rritet më shpejt, nga sa parashikohej, në ekonomitë e zhvilluara, me 5,6 për qind në 2021 (0,5 pikë përqindje më shumë se në parashikimet e fundit në prill).

Në të kundërt, tregjet e sapokrijuara dhe ekonomitë në zhvillim pritet të përjetojnë një rritje të fortë këtë vit, por më ngadalë nga sa pritej më parë, me 6,3 për qind(-0,4 pikë përqindje).

Eunews.al

Comments are closed.