×
Tuesday, September 27, 2022

Fjalimi i plotë/ Joe Biden: Një fitore për njerëzit. Do të punoj për Shtetet e Bashkuara

November 8, 2020

Në fjalimin e mbajtur me rastin e fitores, Joe Biden tha se nuk do t’i shikojë shtetet që votuan pro ty dhe ata ato që votuan kundër tij.

Ai tha se do të jetë president i gjithë Shteteve të Bashkuara dhe se do të punojë pa dallim për të rikthyer besimin tek Amerika.

Fjalimi i plotë:

Miqtë e mi amerikanë –

Njerëzit e këtij kombi kanë folur.

Ata na kanë dhënë një fitore të qartë. Një fitore bindëse.

Një fitore për “Ne Njerëzit”.

Ne kemi fituar me më shumë vota të hedhura ndonjëherë për një biletë presidenciale në historinë e këtij kombi – 74 milionë.

Jam përulur nga detyrën dhe besimin që më keni dhënë.

Unë zotohem të jem një President që nuk kërkon të përçajë, por të bashkojë.

Nuk do t’i shoh shtetet kuq e blu, por Shtetet e Bashkuara. Do të punojë me gjithë zemrën time për të fituar besimin e të gjithë njerëzve.

Për këtë është Amerika: Populli.

Dhe kjo do të jetë administrata jonë.

Kam kërkuar këtë zyrë për të rivendosur shpirtin e Amerikës.

Të rindërtojmë shtyllën kurrizore të kombit – klasën e mesme.

Për ta bërë Amerikën të respektuar përsëri nëpër botë dhe për të na bashkuar këtu në shtëpi. Është nderi i jetës sime që kaq shumë miliona amerikanë kanë votuar për këtë vizion. Dhe tani puna për ta bërë këtë vizion të vërtetë është detyra e kohës sonë.

Siç e kam thënë shumë herë më parë, unë jam burri i Jill.

Unë nuk do të isha këtu pa dashurinë dhe mbështetjen e palodhshme të Jill, Hunter, Ashley, të gjithë nipërve dhe mbesave tona dhe bashkëshortëve të tyre dhe të gjithë familjes tonë.

Ata janë zemra ime.

Jill është një nënë – një nënë luftarake dhe një edukatore.

Ajo ia ka kushtuar jetën arsimit, por mësimdhënia nuk është vetëm ajo që bën – është ajo që është.

Për arsimtarët e Amerikës, kjo është një ditë e shkëlqyeshme: Ju do të keni një nga tuajat në Shtëpinë e Bardhë dhe Jill do të jetë një Zonjë e Parë e shkëlqyeshme.

Dhe unë do të jem i nderuar të shërbej me një nënkryetare fantastike – Kamala Harris – e cila do të bëjë histori si gruaja e parë, gruaja e parë me ngjyrë, gruaja e parë me origjinë nga Azia Jugore dhe vajza e parë e emigrantëve të zgjedhur ndonjëherë në zyrën kombëtare në këtë vend.

Është vonuar shumë, dhe neve na kujtohen sonte të gjithë ata që luftuan kaq shumë për kaq shumë vite për ta realizuar këtë. Por edhe një herë, Amerika ka përkulur harkun e universit moral drejt drejtësisë.

Kamala, Doug – ju pëlqen apo jo – ju jeni familje. Ju jeni bërë Bidens nderi dhe nuk ka asnjë rrugëdalje.

Për të gjithë ata që dolën vullnetarë, punuan në sondazhet në mes të kësaj pandemie, zyrtarët e zgjedhjeve lokale – ju meritoni një falënderim të veçantë nga ky komb.

Për ekipin tim të fushatës dhe të gjithë vullnetarët, për të gjithë ata që dhanë aq shumë nga vetja për ta bërë të mundur këtë moment, ju detyrohem gjithçka.

Dhe për të gjithë ata që na mbështetën: Unë jam krenar për fushatën që ndërtuam dhe zhvilluam. Jam krenar për koalicionin që kemi bërë së bashku, më të gjerë dhe më të larmishëm në histori.

Demokratët, Republikanët dhe të Pavarurit.

Progresivë, të moderuar dhe konservatorë.

Të rinj dhe të moshuar.

Urban, periferik dhe rural.

Gay, straight, transgjinor.

Të bardhë, latinë, aziatikë, amerikanë vendas.

Dhe sidomos për ato momente kur kjo fushatë ishte në nivelin më të ulët – komuniteti afrikano-amerikan u ngrit përsëri për mua. Ata gjithmonë kanë mbështetjen time, dhe unë do të kem tuajën.

Unë thashë që në fillim dua një fushatë që përfaqësonte Amerikën dhe mendoj se e bëmë atë. Tani kështu, dua të duket administrata.

Dhe për ata që votuan për Presidentin Trump, unë e kuptoj zhgënjimin tuaj sonte. Unë vetë kam humbur disa zgjedhje. Por tani, le t’i japim njëri-tjetrit një shans. Është koha për të hequr dorë nga retorika e ashpër.

Për të ulur temperaturën.

Të shihemi përsëri.

Të dëgjojmë përsëri njëri-tjetrin.

Për të bërë përparim, ne duhet të ndalojmë t’i trajtojmë kundërshtarët tanë si armikun tonë. Ne nuk jemi armiq. Ne jemi amerikanë.

Bibla na tregon se për gjithçka ka një stinë – një kohë për të ndërtuar, një kohë për të korrur, një kohë për të mbjellë. Dhe një kohë për të shëruar.

Kjo është koha për të shëruar Amerikën.

Tani që fushata ka mbaruar – cili është vullneti i njerëzve? Cili është mandati ynë?

Unë besoj se është kjo: Amerikanët na kanë bërë thirrje të marshojmë me forcën e mirësjelljes dhe forcën e drejtësisë. Për të marshuar me forcën e shkencës dhe forcën e shpresës në betejat e mëdha të kohës sonë.

Beteja për të kontrolluar virusin.

Beteja për të ndërtuar prosperitet.

Beteja për të siguruar kujdesin shëndetësor të familjes suaj.

Beteja për të arritur drejtësinë racore dhe për të çrrënjosur racizmin sistematik në këtë vend.

Beteja për të shpëtuar klimën.

Beteja për të rivendosur mirësinë, për të mbrojtur demokracinë dhe për t’i dhënë të gjithëve në këtë vend një trajtim të drejtë.

Puna jonë fillon me marrjen nën kontroll të COVID.

Ne nuk mund ta rindërtojmë ekonominë, të rikthejmë vitalitetin tonë, ose të shijojmë momentet më të çmuara të jetës – përqafimi i një nipi, ditëlindje, dasma, diplomime, të gjitha momentet që kanë më shumë rëndësi për ne – derisa ta marrim këtë virus nën kontroll.

Të hënën, unë do të emëroj një grup shkencëtarësh dhe ekspertësh kryesorë si Këshilltarë të Tranzicionit për të ndihmuar në përgatitjen e planit Biden-Harris  për COVID dhe shndërrimin e tij në një plan veprimi që fillon në 20 janar 2021.

Ky plan do të ndërtohet mbi themelet e shkencës. Do të ndërtohet nga dhembshuria, ndjeshmëria dhe shqetësimi. Unë nuk do të kursej asnjë përpjekje – ose angazhim – për ta përballuar këtë pandemi.

Kam kandiduar si një demokrat krenar. Tani do të jem një president amerikan. Unë do të punoj shumë për ata që nuk më votuan – si për ata që votuan për mua.

Le të fillojë mbarimi i një epoke të zymtë e demonizimit në Amerikë – këtu dhe tani.

Refuzimi i demokratëve dhe republikanëve për të bashkëpunuar me njëri-tjetrin nuk është për shkak të ndonjë force misterioze përtej kontrollit tonë.

Është një vendim. Është një zgjedhje që ne bëjmë.

Dhe nëse mund të vendosim të mos bashkëpunojmë, atëherë mund të vendosim të bashkëpunojmë. Dhe besoj se kjo është pjesë e mandatit nga populli amerikan. Ata duan që ne të bashkëpunojmë.

Kjo është zgjedhja që unë do të bëj. Dhe unë i bëj thirrje Kongresit – Demokratëve dhe Republikanëve- të bëjnë këtë zgjedhje me mua.

Historia amerikane ka të bëjë me zgjerimin e mundshëm të ngadaltë, por të qëndrueshëm.

Mos gabo: Shumë ëndrra janë shtyrë për shumë kohë.

Ne duhet ta bëjmë premtimin e vendit të vërtetë për të gjithë – pa marrë parasysh racën e tyre, etninë, besimin e tyre, identitetin ose paaftësinë e tyre.

Amerika gjithmonë është formuar nga pikat e ndryshimit – nga momentet në kohë kur ne kemi marrë vendime të vështira se kush jemi dhe çfarë duam të jemi.

Linkoln në 1860 – duke ardhur për të shpëtuar Bashkimin.

FDR në 1932 – duke premtuar një vend të rrethuar nga një Marrëveshje të Re.

JFK në 1960 – duke premtuar një Kufi të Ri.

Dhe dymbëdhjetë vjet më parë – kur Barack Obama bëri historinë – dhe na tha, “Po, ne mundemi.”

Qëndrojmë përsëri në një pikë ndryshimi.

Ne kemi mundësinë të mposhtim dëshpërimin dhe të ndërtojmë një komb me prosperitet dhe qëllim.

Ne mund ta bëjmë atë. E di që mundemi.

Kam folur gjatë për betejën për shpirtin e Amerikës.

Ne duhet ta rivendosim shpirtin e Amerikës.

Kombi ynë formohet nga beteja e vazhdueshme midis engjëjve tanë më të mirë dhe impulseve tona më të errëta.

Është koha që engjëjt tanë më të mirë të mbizotërojnë.

Sonte, e gjithë bota po shikon Amerikën. Unë besoj se në Amerikën tonë më të mirë është një fener për globin. Dhe ne nuk drejtohemi nga shembulli i fuqisë sonë, por nga fuqia e shembullit tonë.

Gjithmonë kam besuar se mund ta përcaktojmë Amerikën me një fjalë: Mundësitë.

Se në Amerikë të gjithëve duhet t’u jepet mundësia të shkojnë aq larg sa do t’i marrin ëndrrat dhe aftësia e tyre e dhënë nga Zoti.

E shihni, unë besoj në mundësinë e këtij vendi.

Ne jemi gjithmonë duke parë përpara.

Përpara një Amerike që është më e lirë dhe më e drejtë.

Përpara një Amerike që krijon vende pune me dinjitet dhe respekt.

Përpara një Amerike që shëron sëmundje – si kanceri dhe Alzheimers.

Përpara një Amerike që nuk lë kurrë askënd pas.

Përpara një Amerike që nuk dorëzohet kurrë, nuk dorëzohet kurrë.

Ky është një komb i madh.

Dhe ne jemi një popull i mirë.

Këto janë Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Dhe kurrë nuk ka pasur ndonjë gjë që nuk kemi mundur të bëjmë kur e kemi bërë së bashku.

Në ditët e fundit të fushatës, kam menduar për një himn që do të thotë shumë për mua dhe për familjen time, veçanërisht djalin tim të vdekur Beau. Kam besimin që më mbështet dhe që besoj se e mbështet Amerikën.

Dhe shpresoj se mund të siguroj një farë ngushëllimi dhe qetësimi për më shumë se 230,000 familje që kanë humbur të dashurit nga ky virus i tmerrshëm këtë vit. Zemra ime shkon me secilin prej jush. Shpresojmë që ky himn të ju jap ngushëllim gjithashtu.

“Dhe Ai do të të ngrejë mbi krahët e shqiponjës,

Ju mbaj në frymën e agimit,

Bëni që të shkëlqeni si dielli,

Dhe mbaje në pëllëmbën e dorës së Tij. ”

Dhe tani, së bashku – në krahët e shqiponjës – ne fillojmë punën që Zoti dhe historia na kanë thirrur të bëjmë.

Dhe ai do të të ngrejë lart në krahët e shqiponjës

Do t’ju falë frymën e agut

T’ju japë shkëlqimin e diellit

Dhe do t’ju mbaje ne pëllëmbën e dorës.

Me zemrën plot dhe duar të qëndrueshme, me besim te Amerika dhe te njeri-tjetri, me dashuri për vendin – dhe një etje për drejtësi – le të jemi kombi që ne dimë se mund të jemi.

Një komb i bashkuar.

Një komb i forcuar.

Një komb i shëruar.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Zoti ju bekoftë.

Dhe Zoti i mbroftë trupat tanë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments