×
Sunday, May 28, 2023

Eksperti suedez: COVID-19 po përhapet si zjarri, por ne nuk e shohim atë

May 8, 2020Urdhërimet për të qëndruar në shtëpi dhe duke mbyllur të gjitha bizneset jo thelbësore, kishin pak efekt në luftimin e koronavirusit në Europë, sipas një studimi.

Por të njëjtët shkencëtarë zbuluan se mbyllja e shkollave dhe ndalimi i të gjitha tubimeve masive funksionuan në ngadalësimin e shpërthimeve në të gjithë kontinentin.

Studiuesit e Universitetit të Anglisë Lindore tani thonë se zbutja e politikës së qëndrimit në shtëpi dhe lejimi i disa bizneseve të rihapen mund të jetë hapi i parë i Mbretërisë së Bashkuar për të lehtësuar bllokimin.

Gjetjet hedhin në dyshim nëse mbyllja totale e Britanisë – e njoftuar më 23 mars – ishte ndonjëherë e nevojshme në mes të pretendimeve të politikave për distancimin shoqëror të shpallur më 16 mars frenoi vetë krizën.

Shkencëtarë të tjerë kryesorë kanë pohuar se shpërthimi COVID-19 i Britanisë arriti kulmin dhe filloi të bjerë para se të fillonte bllokimi zyrtar, duke argumentuar se politika drastike për të mbyllur Britaninë e Madhe ishte e gabuar.

Një studiues suedez, Dr Johan Giesecke, i cili e ka parë vendin e tij t’i rezistojë thirrjeve për bllokim, por të shpëtojë relativisht i padëmtuar, tha që pandemia është e pandalshme dhe të gjithë do të ekspozohen ndaj koronavirus herët a vonë.

Një nga shkencëtarët e përfshirë në hulumtim, Dr Julii Brainard, tha që ata gjetën dallime të qarta midis të cilave masat ishin më efektive.

Ne zbuluam se tre nga masat e kontrollit ishin veçanërisht efektive dhe dy të tjerat jo”, tha ajo për BBC Radio 4 këtë mëngjes.

Më dhemb ta them këtë sepse kam fëmijë që unë do të doja të kthehem në arsim, por mbyllja e shkollave ishte masa më e efektshme e vetme, e ndjekur nga ndalimi i tubimeve masive“, tha ajo

Hulumtimi shton edhe pretendime nga Dr. Johan Giesecke, nga Instituti Karolinska i Stokholmit, se bllokimet totale janë të panevojshme sepse virusi është i pandalshëm. Edhe pse ai pranon përfitimin e parandalimit të mbingarkesës së spitaleve që, siç thotë Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, ka qenë qëllimi i saj gjatë gjithë kësaj kohe.

Duke shkruar në një artikull në The Lancet, Dr Giesecke tha: ‘Shumë vende (dhe anëtarët e mediave të tyre të shtypit) janë mrekulluar me strategjinë e qetë të Suedisë përballë sëmundjes së koronavirusit: shkollat dhe vendet kryesore të punës kanë mbetur të hapur, dhe oficerët e policisë nuk po kontrollonin gabimet e dikujt në rrugë. Eshtë bërë e qartë se një pengesë e fortë nuk mbron njerëzit e moshuar dhe të dobët, që jetojnë në shtëpi të kujdesit – pasi bllokimi ishte vendosur edhe për të mbrojtur këtë popullatë”.

“Bllokimi nuk e ul vdekshmërinë nga COVID-19, e cila është e dukshme kur krahasohet përvoja e Mbretërisë së Bashkuar me atë të vendeve të tjera evropiane.”

Dr Giesecke shpjegoi se vlerësimet në Suedi sugjerojnë një çerek popullsie, prej 2.4 milion njerëz në kryeqytet e kanë pasur virusin tashmë dhe rreth 99 përqind e tyre nuk u diagnostikuan kurrë. Vendi ka regjistruar vetëm 2,941 vdekje – vetëm një e 10-ta sa Britania.

Ai shtoi: ‘Këto fakte më kanë çuar në përfundimet e mëposhtme. Të gjithë do të ekspozohen ndaj koronavirusit të sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute, dhe shumica e njerëzve do të infektohen.

COVID-19 po përhapet si zjarri në të gjitha vendet, por ne nuk e shohim atë – ai pothuajse gjithmonë përhapet nga njerëzit e rinj me simptoma të dobëta ose tek njerëzit e tjerë që gjithashtu do të kenë simptoma të buta.

Kjo është pandemia e vërtetë, por ajo vazhdon nën sipërfaqe dhe me siguri është në kulmin e saj tani në shumë vende evropiane. Ka shumë pak që mund të bëjmë për të parandaluar këtë përhapje: një bllokim mund të vonojë raste të rënda për një kohë, por pasi të lehtësohen kufizimet, rastet do të rishfaqen.

Unë pres që kur të llogarisim numrin e vdekjeve nga COVID-19 në secilin vend në 1 vit tani, shifrat do të jenë të ngjashme, pavarësisht nga masat e marra.”/Daily Mail

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments