×
Thursday, June 1, 2023

Shkencëtarja e OBSH: Koronavirusi do të vihet nën kontroll pas 4-5 vitesh

May 14, 2020Mund të duhen 4-5 vite përpara se pandemia Covid-19 të vihet nën kontroll. Kështu shprehet Soumya Swaminathan, kreu i shkencëtarëve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Në një konferencë digjitale të organizuar nga “Financial Times”, Swaminathan deklaroi:

“Do të thoja që mund të vihet nën kontroll për 4-5 vite. Faktorë thelbësorë janë zhvillimi apo jo i virusit, masat shtrënguese dhe zhvillimi i një vaksine.

Vaksina për momentin duket mënyra më e mirë për të mposhtur virusin, por ka shumë detaje mbi efikasitetin dhe sigurinë e saj, pa përmendur prodhimin dhe shpërndarjen e barabartë”.

Peter Piot, profesor i shëndetit global në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër i cili gjithashtu ishte duke folur në panelin FT, ra dakord që kontrolli i virusit varet nga zhvillimi i një vaksine efektive, por tha se “eliminimi” i sëmundjes ” do të kërkojë shumë, shumë më tepër ”.

“Vetëm lija është eliminuar dhe zhdukur si një sëmundje njerëzore,” tha Prof Piot, i cili vetë po shërohet nga virusi. Vendet duhet të mendojnë për vite jo me muaj, ai tha: “Ne do të duhet të gjejmë një mënyrë që shoqëritë të jetojnë me këtë” dhe të ndryshojnë nga bllokimet në më shumë “lloje të ndërlikuara, të synuara të ndërhyrjeve”.

Dr Swaminathan tha se llogaritja e rreziqut dhe përfitimit të lehtësimit të kufizimeve dhe kuptimi se si të arrijmë një “normale të re”, ishte sfida më e madhe me të cilën përballen politikëbërësit.

Jo të gjitha vendet kanë zgjedhur të imponojnë masa të rrepta për distancimin shoqëror, sidoqoftë Suedia ka qenë dukshëm ndryshe nga vendet evropiane dhe nuk ka imponuar një bllokim.

I pyetur në lidhje me qasjen më të qetë të vendit, Paul Franks, profesor i epidemiologjisë në Universitetin Lund, tha se ajo që u pa si e suksesshme tani mund të perceptohet më vonë si një dështim.

Suedia kishte një shkallë fataliteti shumë më të lartë sesa vendet fqinje Nordike, e cila “nuk po dukej mirë. . . Nuk do të thoja tani se duket se qasja e shoqërisë së hapur ka funksionuar vërtet mirë ”, tha ai.

Sidoqoftë, ndërsa vendet e tjera fillojnë të lehtësojnë kufizimet e tyre, niveli i tyre i vdekshmërisë mund të “rritet”, tha ai.

Prof Franks shtoi se ritmi me të cilin vendet ishin në gjendje të kontrollojnë virusin “varet shumë nga nëse ne jemi në gjendje të organizohemi më mirë”.

Prof Piot u pajtua që organizimi më i mirë ishte thelbësor. Burokracitë joefikase dhe prokurimi i sektorit publik kishin penguar aftësinë e shumë vendeve për të testuar dhe gjurmuar virusin, tha ai.

Ai kritikoi sistemet e testimit të centralizuara dhe tha se sektorët publik dhe privat duhet të investojnë më shumë për të mundësuar ekzaminimin masiv.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments