×
Monday, February 26, 2024

Koronavirusi, Italia merr masa ekstreme. Burg kush shkel karantinën

March 25, 2020


Gjoba nga 400 deri në 3 000 euro dhe rrezik dënimi me burg deri në 5 vjet për ata që shkelin vullnetarisht karantinën duke qenë pozitiv, janë disa nga masat më ekstreme sipas dekretit të ri të qeverisë italiane.

Ai që shkel karantinën konsiderohet se po kryen një krim kundër shëndetit publik.

Qeveria italiane përpiloi një listë me 29 pika me rregulla dhe kufizime deri në fund të emergjencës.

Sanksionet gjithashtu pritet të dyfishohen për shkelësit e përsëritur dhe të rriten me një të tretën nëse ngisni pa arsye makinën.

Më poshtë ATA rendit të gjitha masat e marra nga qeveria italiane, që burojnë nga dekreti i miratuar:

1 – kufizimi i lëvizjes së njerëzve, përfshirë mundësinë e largimit nga vendbanimi, vendbanimi.

2 – mbyllja e rrugëve urbane, parqeve, zonave të lojërave, vilave dhe kopshteve publike ose hapësirave të tjera publike.

3 – ndalimi i largimit apo edhe hyrjes në territoret komunale, krahinore ose rajonale.

4 – karantinë për ata që kanë pasur kontakte të ngushta me të infektuarit. Ndalim absolut i largimit nga shtëpia nëse je pozitiv me koronavirus.

5 – kufizim ose ndalim i takimeve ose tubimeve në vende publike.

6 – asnjë ngjarje kulturore, rekreative, sportive, rekreative dhe fetare.

7 – pezullimi i ceremonive civile dhe fetare, kufizimi i hyrjes në kisha.

8 – mbyllja e kinemave, teatrove, sallave të vallëzimit, diskove, sallave të basteve dhe bingove, qendrave kulturore, qendrave sociale dhe qendrave të kohës së lirë.

9 – pezullimi i kongreseve dhe konferencave, vetëm videokonferenca.

10 – kufizimi ose pezullimi i ngjarjeve sportive dhe garave, përfshirë mundësinë e mbylljes së përkohshme të palestrave, qendrave sportive, pishinave, qendrave të notit dhe ambienteve sportive, edhe nëse janë private.

11 – kufizim dhe ndalim i lojërave në natyrë ose aktiviteteve sportive.

12 – mundësia e zvogëlimit ose pezullimit të transportit publik.

13 – pezullimi ose mbyllja e të gjitha shkollave dhe universiteteve.

14 – ndalimi i udhëtimeve për qëllime arsimore.

15 – kufizimi ose mbyllja e muzeumeve dhe vendeve kulturore.

16 – kufizimi i pranisë fizike në zyrat publike.

17 – kufizimi ose pezullimi i garave, përveçse në distancë.

18 – kufizim ose pezullim për dyqanet, me përjashtim të atyre që garantojnë ushqim dhe nevoja themelore të cilat në çdo rast duhet të sigurojnë distancat kundër infektimit.

19 – kufizim ose pezullim për bare dhe restorante.

20 – kufizimin ose pezullimin e çdo aktiviteti tjetër biznesi ose veprimtarisë profesionale dhe të vetëpunësuar me mundësinë e përjashtimit të shërbimeve të domosdoshme publike.

21 – kufizim i panaireve dhe tregjeve, përveç atyre ushqimore.

22 – ndalime apo kufizime specifike për shoqërimin e pacientëve në dhomën e urgjencës.

23 – kufizimi i hyrjes së të afërmve në spitale, hotele, banesa sanitare dhe të moshuar si dhe në burgje.

24 – raportimin e detyrimeve ndaj shërbimit shëndetësor kombëtar për ata që kanë kaluar ose kanë qëndruar në zonat e rrezikut epidemiologjik të treguar nga OBSH ose Ministria italiane e Shëndetësisë.

25 – shpërndarje e informacioneve dhe masave parandaluese.

26 – punë e ashtuquajtur inteligjente, në shmangie nga disiplinat aktuale.

27 – dispozita që aktivitetet e lejuara të zhvillohen duke shmangur tubimet dhe respektimin e protokolleve të distancës dhe kundër infektimit.

28 – mundësi që prefektët të autorizojnë përjashtime nga kufizimet e ndryshme.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments