×
Saturday, January 23, 2021

“JO” e Rosa Parks që ndryshoi historinë e të drejtave civile 65 vjet më parë

December 1, 2020

Me refuzimin e saj të plotë për t’i dhënë vendin e saj në një autobus një burri të bardhë, Rosa Parks ndryshoi historinë e të drejtave civile përgjithmonë. Ngjarja ndodhi më 1 dhjetor 1955 në Montgomery, Alabama. Rosa Parks, vajza e James dhe Leona McCauley dhe gruaja e Raymond Parks, aktive në lëvizjen e të drejtave civile, po kthehej në shtëpi pasi punonte si rrobaqepëse në një dyqan. Ishte shumë ftohtë dhe gruaja, duke mos gjetur vende falas në zonën e rezervuar për Afrikano-Amerikanët, vendosi të ulej në vendin e parë pas rreshtit për të bardhët, në zonën e përbashkët. Menjëherë pas saj një burrë i bardhë u ngjit dhe qëndroi në këmbë. Pas disa ndalesash shoferi i kërkoi Rozës që të lirojë vendin. Ajo nuk lëvizi dhe refuzoi të ngrihej me një vendosmëri dinjitoze.

Rosa i dinte mirë rregullat: zezakët uleshin mbrapa, të bardhët përpara, ndërsa vendet qendrore ishin të përziera dhe mund të përdoreshin vetëm nëse të gjithë të tjerët ishin të zënë, por përparësia u jepej gjithnjë të bardhëve. Për atë “jo” ajo u arrestua dhe u dërgua në burg për sjellje të pahijshme dhe për mosrespektimin e ndalimit që i detyroi zezakët t’u jepnin vendin të bardhëve në të ashtuquajturit sektorë të përbashkët. Një akt i guximshëm dhe i vendosur pas të cilit filloi një protestë historike. Të njëjtën natë, në fakt, Martin Luther King, së bashku me dhjetëra udhëheqës të tjerë të komuniteteve Afrikano-Amerikane, kryen një seri veprimesh proteste. Midis këtyre, bojkoti i transportit publik Montgomery, i cili vazhdoi për 381 ditë, për të anuluar një rregull të urryer dhe diskriminues që kompromentonte edhe mundësinë normale ditore për t’u ulur, si të tjerët, në një autobus.

Një protestë që mori përmasa gjithnjë e më të mëdha dhe që mori mbështetjen e shoferëve të taksive Afrikano-Amerikanë që kishin rregulluar tarifat e tyre me atë të autobusëve. Më 13 nëntor 1956, Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara shpalli të jashtëligjshme ndarjen racore në transportin publik pasi u pa që ishte antikushtetues. Që nga ajo kohë Rosa Parks është konsideruar “Nëna e lëvizjes për të Drejtat Civile”, gruaja e cila, siç tha Bill Clinton kur e nderoi në 1999, “duke qëndruar e ulur, u ngrit për të mbrojtur të drejtat e të gjithëve dhe dinjitetin e Amerikës. “

Rosa Parks vdiq në Detroit më 24 tetor 2005. Fotoja e ekspozuar gjatë shërbimit përkujtimor në Montgomery ishte ajo e marrë nga policia në ditën e arrestimit të saj. Vetëm në vitet e fundit një histori më e saktë e jetës së tij është bërë publike. Rosa nuk ishte vetëm një rrobaqepëse, ajo kishte punuar së bashku me burrin e saj në lëvizjen për të drejtat civile për vite me rradhë. Ajo ishte dalluar për ofrimin e ndihmës për nëntë djem afrikano-amerikanë, Boys Scottsboro, të cilët u akuzuan padrejtësisht për përdhunim të dy prostitutave të bardha dhe për këtë arsye gjithashtu ajo u zgjodh si sekretare e degës lokale të NAACP, Shoqata Kombëtare për Promovimin e Njerëzve me ngjyrë.

Politika e ndarjes në rajonet jugore të Shteteve të Bashkuara ishte një trashëgimi e skllavërisë në fuqi deri në 1865, kur u shfuqizua nga Amendamenti i 13-të i Kushtetutës. Në 1876 të ashtuquajturit “ligji i Jim Crow” (nga nofka nënçmuese e përdorur për të treguar Afrikano-Amerikanët) u miratuan në shtetet individuale të Jugut, i cili dha shkas për një sistem në të cilin zezakët konsideroheshin “të ndarë por të barabartë”.  Ndarja ishte fizike – në shkolla, në vende publike, në mjete transporti, në tualetet e restorante – dhe gjithashtu kishte objektiv specifik pengimin e ushtrimit të së drejtës për të votuar për ata që u përkisnin këtyre komuniteteve. Dhe është pikërisht ky aspekt për të cilën Rosa Parks po luftonte. Disa vjet më vonë ajo tregoi për vendimin e saj për të mos u ngritur në autobus: “Ata thanë se isha e lodhur, por në realitet unë thjesht isha i lodhur duke vuajtur”. Nga Rosa Parks ka patur padyshim shumë përparim: u zgjodh presidenti i parë zezak, Barack Obama, i cili në 2012, ndër të tjera, donte të fotografohej ulur në vend të Rosa, në autobusin e famshëm i cili ruhet në Muzeun Henry Ford, afër Detroit.

Me zgjedhjen e Joe Biden, nënpresidentja e parë afrikano-amerikane, Kamala Harris, do të mbërrijë në Shtëpinë e Bardhë. Por Amerika është gjithashtu ajo e “Black Lives Matter” e detyruar të dalë në rrugë për të bërtitur: “Jeta e njerëzve me ngjyrë vlen”. Siç bëri në vitin 2013, pas shfajësimit të George Zimmerman, i cili qëlloi 17-vjeçarin afrikano-amerikan Trayvon Martin, duke e vrarë atë, dhe në 2014 pas ngjarjeve në Ferguson dhe New York, deri më sot. George Floyd, Breonna Taylor dhe viktimat e tjera të policisë. Në sfond, gjithmonë pyetja racore. Këtë herë, megjithatë, statujat dhe kufijtë kanë rënë me protestën që është përhapur në të gjithë botën.

Martin Luther King shkruajti se “Jo” e Rosa Parks ishte “shprehja individuale e një dëshire të pafund për dinjitetin dhe lirinë njerëzore” dhe se ajo “u ul në atë vend në emër të abuzimeve të akumuluara ditë pas dite dhe aspiratës së pakufishme e brezave të ardhshëm “.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për