×
Sunday, August 2, 2020

Hollanda i thotë jo detyrimit për të mbajtur maskën: “Nxit ndjenjën e rreme të sigurisë”

August 2, 2020

Ndërsa pjesa tjetër e Evropës, përsfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, po e zgjeron gjithnjë e më shumë detyrimin e saj nga frika e një valë të dytë koronavirusësh, Hollanda mbetet e paluajtshme dhe i thotë jo imponimit të maskës në vendet publike. “Nga pikëpamja shkencore, nuk ka asnjë dëshmi të një efekti mjekësor nga veshja e maska ​​për fytyrën, kështu që vendosëm të mos imponojmë një detyrim kombëtar,” tha Ministri hollandez i Shëndetësisë, Tamara van Ark.

Deklarata e Van Ark erdhi gjatë një takimi me ekspertë dhe kryebashkiakë të organizuar pasi bashkitë e Amsterdamit dhe Roterdamit, në dallim nga udhëzimet kombëtare, e bënë përdorimin e maskave të detyrueshme në disa zona të mbushura me njerëz si një përgjigje ndaj rritjes së infektimeve. Në pjesën tjetër të vendit, detyrimi vazhdon vetëm në transportin publik, megjithëse disa virologë kanë ftuar autoritetet shëndetësore të rishikojnë udhëzimet.

Bordi i ekspertëve të qeverisë, siç është virologu Rivm, Jaap van Dissel, instituti kombëtar i shëndetësisë, thotë se maskat mund të çojnë në një sens të rremë të sigurisë duke i shtyrë njerëzit të mbajnë distancën më pak. Shumë njerëz mund ta veshin atë gabimisht dhe ta preknin atë me duar, duke rritur kështu rrezikun e infeksionit, shtoi ai. Ekzistojnë madje edhe arsye ligjore, sipas disa juristëve: Profesori Jan Brouwer, për shembull, argumenton se një zgjatje e mundshme e kërkesës për maskë shkon kundër Kushtetutës së një vendi që e ka bërë liberalizmin një nga karakteristikat e tij dalluese.

Maskë apo jo, Hollanda po përballet me një rritje të infeksioneve: javën e kaluar janë raportuar pothuajse 1.400 raste të reja të Covid-19, ose 342 më shumë se javën e kaluar.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për