×
E diel, 25 Tetor, 2020

BE shqyrton pezullimin e mbështetjes ndaj gjyqësorit të Bosnje dhe Hecegovinës

8 Qershor, 2020

Komisioni Evropian ka paralajmëruar Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe të Prokurorisë të Bosnje Hercegovinës (KLGJP) se mund të pezullojë financimin e mëtutjeshëm të reformës gjyqësore në BiH, të cilën po e zbaton përmes këtij këshilli, raporton Radio Evropa e Lirë (RFE).

Për shkak të rezultateve shqetësuese të kufizuara në arritjen e qëllimeve të reformës në drejtësi vitet e fundit, dhe veçanërisht në fushën e integritetit, Komisioni aktualisht po rishikon mbështetjen e tij për gjyqësorin përmes KLGJP,” Zyra e Zëdhënësit të Komisionit Evropian në Bruksel konfirmuar për Radio Evropën e Lirë.

Në një letër drejtuar Presidentit të KLGJP, Milan Tegeltija këtë javë, ata vunë në dukje se ata kanë pritur shumë kohë për reforma gjyqësore, dhe se “gjendja e sistemit gjyqësor është kthyer në shkak për shqetësim”.

Theks i veçantë i është kushtuar letrës së Komisionit Evropian, të datës 11 shkurt 2020, në të cilën KLGJP u thirr për të ndërmarrë hapa urgjent në mënyrë që të krijojë një Njësi të veçantë për Integritet brenda Sekretariatit të KLGJP, e cila ende nuk është formuar. Njësia duhet të merret me kontrollin e integritetit të drejtuesve të institucioneve gjyqësore.

Sidoqoftë, Kryetari i Komisionit të Përkohshëm të Hetimit të Dhomës së Përfaqësuesve të Asamblesë Parlamentare të Bosnje Hercegovinës për përcaktimin e situatës në institucionet gjyqësore të Bosnjes, Damir Arnaut, i tha Radios së Evropës së Lirë se ekziston një qëndrim shumë i qartë i disa vendeve evropiane se vendi nuk mund të marrë një hap të vetëm drejt Bashkimit Evropian derisa të fillojë të adresojë seriozisht këto probleme në gjyqësor.

Komisioni Evropian gjithashtu deklaroi se “sundimi i ligjit është një kriter kryesor për rrugën evropiane të Bosnje Hercegovinës”.

Mungesa e përparimit në këtë fushë gjithashtu minon përparimin e vendit. Komisioni Evropian ka investuar më shumë se 30 milion euro gjatë 15 viteve të fundit për të forcuar pavarësinë, integritetin dhe efikasitetin e gjyqësorit në BiH, veçanërisht përmes fondeve të alokuara përmes KLGJP “, theksohet në një koment të shkruar nga Komisioni Evropian për Radion e Evropës së Lirë.

Mungesa e përkushtimit ndaj sundimit të ligjit është një problem themelor në Bosnje, tha Reinhard Priebe në raportin e tij të veçantë, botuar në dhjetor 2019 në Bruksel. Ky ekspert i pavarur juridik, një gjyqtar gjerman që punoi në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut për të përmirësuar sistemin e drejtësisë, tregoi mangësi shqetësuese në një dokument me 25 faqe.

“Mungesa e besimit në gjyqësor është shprehur veçanërisht në Këshillin e Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial KLGJP. Qytetarët, dhe madje edhe anëtarët e gjyqësorit, shpesh e shohin KLGJP -në si një qendër të pushtetit pa përgjegjësi në duart e një rrjeti të mbrojtësve politikë” thuhet në raportin e Priebe.

Reforma gjyqësore në Bosnje Hercegovinë ka vazhduar që nga 2003, dhe deri më tani, sipas Transparency International, një numër donatorësh, përfshirë BE-në, kanë investuar rreth 50 milion euro.

Analiza e tyre “Gjyqësori në BiH: Shteti dhe Perspektivat”, thotë se “një pjesë e kryetarëve të gjykatave dhe kryeprokurorëve nuk emërohen për shkak të rezultateve të arritura dhe kompetencave të padiskutueshme, por për shkak të besnikërisë ndaj strukturës ose nën ndikimin e jashtëm“.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për