×
Sunday, January 24, 2021

Agjensia Shëndetësore e BE: Karantina për ata që udhëtojnë midis vendeve anëtare, e panevojshme

December 4, 2020

Vazhdimi me kërkesën për karantinim të udhëtarëve në Evropë pas mbërritjes së tyre është e padobishme, sepse situata epidemiologjike është tani mjaft e ngjashme në të gjitha vendet e BE-së dhe gjithashtu sepse të dhënat tregojnë qartë se infeksionet midis udhëtarëve janë më të ulëta se ato që ndodhin në mesin e popullatës së përgjithshme, dhe për këtë arsye nuk paraqesin rrezik më të lartë të përhapjes së infeksionit.

Kjo u deklarua nga agjencia kryesore shëndetësore në Bruksel, Qendra e BE-së për Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Agjencia e Sigurisë së Aviacionit të BE-së (EASA) të cilat kanë publikuar udhëzimet e reja të BE-së për aviacionin. Njerëzit që udhëtojnë në një periudhë të pandemisë COVID-19 nuk duhet të trajtohen “automatikisht” si subjekte “me rrezik të lartë”. Mendimi i ECDC është i qartë dhe organi rendit dy arsye kryesore pse tani është e padobishme të kufizohet udhëtimi midis vendeve anëtare. Së pari, sepse “rastet e importuara përfaqësojnë një përqindje shumë të vogël të të gjitha rasteve të zbuluara dhe nuk ka gjasa që shkalla e transmetimit të rritet ndjeshëm”. Për më tepër vlerësohet se “prevalenca e SARS-CoV-2 tek udhëtarët është ndoshta më e ulët prevalenca në popullatën e përgjithshme ose midis kontakteve të rasteve të konfirmuara “. Për këtë arsye, sipas institucionit “udhëtarët nuk duhet të konsiderohen si një kategori me rrezik të lartë, as të trajtohen si kontakte të rasteve COVID-19, përveç nëse ata kishin qenë në kontakt të njohur me një rast pozitiv të konfirmuar“, dhe si pasojë “Ata duhet t’i nënshtrohen të njëjtave rregullore ose rekomandime siç zbatohen për popullatën lokale“.

Për Drejtorin Ekzekutiv të Agjencisë së Sigurisë së Aviacionit të BE-së, Patrick Ky, udhëzimet e reja janë “një kontribut i vërtetë Evropian në të mirë të qytetarëve Evropian ” dhe përfundimet e tij      “mund të jenë të rëndësishme për të bërë të mundur bashkimin e familjes gjatë periudhës së Krishtlindjes “. Dokumenti, shton Patrick Ky, përforcon nocionin se “nuk ka rrezik specifik për udhëtimet ajrore” dhe se udhëtarët e ajrit janë një popullsi “relativisht e sigurt” nga një këndvështrim epidemiologjik. “Ne inkurajojmë politikëbërësit të marrin parasysh rekomandimet kur marrin vendime për politika.” Andrea Ammon, drejtori i ECDC, shpjegoi se “testimi i udhëtarëve të ardhshëm do të ishte një masë efektive nëse vendet do të kishin nën kontroll Sars-CoV-2.

Në këtë periudhë, rastet e importuara kontribuojnë pak në qarkullimin e virusit. Prandaj, në vend të kësaj, ne këshillojmë Shtetet Anëtare të përqendrohen në ndërtimin e aftësive të forta të provave për rastet e dyshuara, të shoqëruara nga izolimi i pozitivëve, si dhe gjurmimi i kontaktit dhe karantina e të gjithë atyre që kanë qenë në kontakt “me raste pozitive. “

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për