×
Sunday, July 5, 2020

Zgjedhjet parlamentare në Kroaci, zhvillimet në kohë reale

July 5, 2020

Kroacia ka mbajtur sot zgjedhjet parlamentare.

Deri në këto momente Bashkimi Demokratik Kroat mund të llogarisë në 68 vende në parlament, ndërsa Koalicioni i Partisë Social Demokratike të rivendosur Restart mund të llogarisë në 43, sipas rezultateve të Komisionit Shtetëror Zgjedhor pasi janë numëruar votat nga 63.55% e vendvotimeve.

Në orën 11.00 të mbrëmjes, Bashkimi Demokratik Kroat mund të llogarisë në 68 vende në parlament, ndërsa Koalicioni i Partisë Social Demokratike të rivendosur Restart mund të llogarisë në 43, sipas rezultateve të Komisionit Shtetëror Zgjedhor pasi janë numëruar votat nga 63.55% e vendvotimeve.

Lëvizja Atdhetare ka fituar 15 vende deri më tani, Ura e Tetë, dhe koalicioni i majtë i gjelbër i udhëhequr nga Ne Mund! platforma e gjashtë.

Koalicioni i Partisë me një Emër dhe Mbiemër, Pametno dhe Fokus kanë fituar dy vende dhe Partia Popullore Kroate një.

Këto rezultate përfshijnë fletët e votimit prej 46,14% të votuesve të ligjshëm.

Në orën 10:30 të mbrëmjes, Atmosfera në selinë zgjedhore të koalicionit të majtë të gjelbër të udhëhequr nga We Can! platforma ishte jubilante të dielën në mbrëmje pasi rezultatet paraprake të lëshuara nga Komisioni Zgjedhor treguan se ata kishin fituar katër vende në parlamentin tjetër.

Bojan Glavasevic, një kandidat i pavarur në listën e koalicionit në Kushtetutën 6, tha se qytetarët që mendojnë në mënyrë progresive gjetën një mundësi progresive politike në këtë koalicion të majtë të gjelbër, duke shtuar se ato dolën si forca e tretë më e fortë politike në Kushtetutën 1, e cila mbulon veriperëndimin pjesë e Qarkut të Zagrebit dhe pjesët qendrore dhe perëndimore të qytetit të Zagrebit.

“Suksesi ynë nuk erdhi brenda natës, por është rezultat i punës së palodhur në Asamblenë e qytetit të Zagrebit dhe viteve të aktivizmit të Zagrebit është Tonë! platformë, ” tha Glavaseviç.

Duke folur për bashkëpunimin pas zgjedhjeve me partitë e tjera, ai tha se nuk kishte asnjë mënyrë që ata të bashkëpunonin me partitë e drejta të qendrës.

Ai komentoi rezultatin e zgjedhjeve të Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ), i cili sipas rezultateve paraprake fitoi 71 vende, dhe Partia Social Demokratike (SDP), e cila zuri 45 vende.

“Suksesi i krahut të djathtë më jep energji dhe forcë për të qenë pjesë e rezistencës dhe një zgjidhje për problemin që ata paraqesin,” tha Glavasevic.

Duke folur për udhëheqjen e ish partisë së tij, SDP, ai tha se ata duhet “të shikojnë veten në pasqyrë dhe të kuptojnë se ata kanë nevojë për ndryshim.”

Në orën 10:03 të mbrëmjes Pasi të llogariten votat nga 36.85% e vendvotimeve, Bashkimi Demokratik Kroat (HDZ) ka të ngjarë të fitojë 69 vende në parlamentin kombëtar, njoftoi Komisioni Shtetëror Zgjedhor në faqen e tij të internetit të dielën në mbrëmje.

Koalicioni Restart, i udhëhequr nga Partia Socialdemokrate (SDP) është vendosur të fitojë 43 vende.

Partia Lëvizja Homeland renditet e treta me 15 vende.

Partia Bridge mund të llogaritet në gjashtë vende.

Koalicioni i majtë i gjelbër, i udhëhequr nga Ne Mund! platforma, është vendosur të grumbullojë pesë vende, ndërsa koalicioni i udhëhequr nga partia Pametno është vendosur të fitojë dy vende. Gjithashtu, partia Reformistët mund të llogarisë në dy vende, ndërsa Partia Popullore Kroate (HNS) është e vendosur të fitojë një vend.

9:50 pasdite – Bashkimi Demokratik Kroat (HDZ) ka fituar 71 vende në parlament në zgjedhjet e së dielës, ndërsa Koalicioni i Partisë Social Demokratike Rinovimi i Reartit ka fituar 45, sipas rezultateve të para të Komisionit Shtetëror Zgjedhor.

Lëvizja Atdhetare ka fituar 16 vende, ndërsa partia Bridge dhe koalicioni i majtë i gjelbër, i udhëhequr nga Ne Mund! platformë, kanë fituar katër nga secila.

Koalicioni i udhëhequr nga partia Pametno, Reformistët dhe Partia Popullore Kroate kanë fituar secilën nga një vend.

Rezultatet e para u publikuan pasi fletëvotimet prej 13.31% të votuesve, që është nga 22,95% e vendvotimeve, ishin përpunuar.

8:15 pasdite – Kreu i partisë Pametno (Smart), Marijana Puljak, e cila në një koalicion me Partinë me një Emër dhe Mbiemër dhe partia Fokus fitoi tre vende në parlament sipas një sondazhi të jashtëm, të Dielën shprehu kënaqësinë e saj për rezultatin dhe shpresoj se rezultati zyrtar do t’i konfirmonte këto vende.

Ajo kujtoi se koalicioni i tyre mbledh partitë e qendrës, porositë e të cilëve arritën tek votuesit gjatë fushatës së shkurtër. “Fushata ishte shumë e shkurtër dhe intensive dhe e jashtëzakonshme në krahasim me zgjedhjet e kaluara. Unë do të doja të falënderoja votuesit që shkuan në votime në këto rrethana të vështira dhe në veçanti, ata që votuan për koalicionin tonë, tha Puljak.

“Ne kemi arritur të komunikojmë mesazhet tona dhe shpresoj se do të pasqyrohen në rezultatin përfundimtar,” tha ajo, duke shtuar se ata do të insistojnë në të gjitha reformat për të cilat ata kishin folur në fushatën e tyre.

7:45 pasdite – (Hina) – Sondazhet e fundit të daljes tregojnë se Bashkimi Demokratik Kroat kryesues (HDZ) është vendosur të fitojë 62 vende në legjislaturën kombëtare 151-vendësh pasi kroatët të dielën shkuan në votimet për të zgjedhur të riin, 10-tën parlamenti.

Koalicioni Restart, i udhëhequr nga Partia Socialdemokrate (SDP) është vendosur të fitojë 43 vende.

Sondazhet e para të daljeve, të lëshuara menjëherë pasi qendrat e votimit u mbyllën në të gjithë vendin, treguan se HDZ mund të numërojë 61 vende dhe koalicioni Restart me 44.

Lëvizja Atdhetare e krahut të djathtë të këngëtarit popullor Miroslav Skoro është vendosur të fitojë 14 vende, ndërsa sondazhet fillestare të daljeve parashikuan 16 vende për të.

Partia konservatore Bridge tani mund të llogarisë në nëntë vende, një më shumë sesa në sondazhet e para të daljeve.

Sondazhet e fundit të daljeve tregojnë se koalicioni i majtë i gjelbër i udhëhequr nga Ne Mund! partia kapi tetë vende secila.

Koalicioni liberal-centrist i Partisë me një Emër dhe Mbiemër, Pametno dhe Fokus fituan tre vende.

Sondazhet e fundit të daljeve tregojnë se Partia Kroate e Popullit (HNS), një partner i ri në kabinetin aktual, duket se ka fituar një vend në parlamentin kombëtar.

7:00 pasdite – Stacionet e votimit në të gjithë Kroacinë u mbyllën në orën 7 pasdite të Dielën pasi kroatët hodhën votat e tyre për legjislaturën e 10-të kombëtare, dhe rezultatet e para jo të plota ka të ngjarë të shpallen nga Komisioni Shtetëror Zgjedhor (DIP) rreth 9 p.m.

Votimi për legjislaturën e re me 151 vende u mbajt në kushte të kërkuara për shkak të epidemisë COVID-19.

Sipas të dhënave të pjesëmarrjes të publikuara nga DIP të Dielën pasdite, 34.04% e votuesve të kualifikuar shkuan në votime me 4.30 p.m., që ishte më e ulët se pjesëmarrja përkatëse prej 37.2% në zgjedhjet parlamentare të Shtatorit 2016.

Në 4:30 pasdite 1.15 milion votues kishin votuar, që ishte 107,000 më pak se në vitin 2016.

Votimi jashtë vendit është organizuar për komunitetet mërguese në 42 vende. Vendet e fundit të votimit jashtë vendit që do të mbyllen janë në Kanada, Chicago dhe Los Angeles për shkak të zonave të ndryshme kohore.

Në Bosnjë dhe Hercegovinë, pjesëmarrja duket të jetë më e lartë se në vitin 2016. Deri në 4.30 p.m. katër mijë votues të tjerë dolën në qendrat e votimit në atë vend në krahasim me vitin 2016.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për