×
Friday, December 1, 2023

Varhelyi: Shqipëria i ka përmbushur kushtet, Konferenca e Parë të thirret brenda presidencës portugeze të BE

March 12, 2021


Komisioneri për zgjerimin e BE, Oliver Varhelyi ka marrë pjesë në Forumin Ekonomik të Tiranës ku ak folur për negociatat dhe integrimin europian të rajonit të Ballkanit Perëndimor.

Varhelyi ka kujtuar një fjalë të urtë hebraike që thotë: Premto pak e bëj shumë. Sipas tij, BE ka dhënë një premtim të vonuar për integrimin europian të Ballkanit Perëndimor.

Ai e nis nga Shqipëria për të cilën thotë se i ka përmbushur të gjitha kushtet, dhe se Konferenca e Parë Ndërqeveritare mes saj dhe BE duhet të mbahet brenda presidencës portugeze që ka filluar tashmë që në janar, dhe përfundon brenda 6 mujorit në qershor.

PJESË NGA FJALA E OLIVER VARHELYI

Të nderuar pjesëmarrës,

Faleminderit për mundësinë për të adresuar Forumin Ekonomik të Tiranës sot dhe për përzgjedhjen e një teme kaq të rëndësishme për diskutimin tonë: BE dhe Ballkani Perëndimor: Dhënia e një premtimi të vonuar.

Më lejoni të riformuloj pak. Besoj se duhet të flasim për premtime të vonuara. Premtimi i BE-së se i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor do të jetë një pjesë e Bashkimit Evropian dhe premtimet e partnerëve tanë në rajon për të dhënë reforma themelore për ta bërë këtë perspektivë një realitet.

Ju mund të njihni një fjalë të urtë (hebraike) që thotë: Premtoni pak dhe bëni shumë. Ndërsa më njihni, unë jam më pak njeri me fjalë dhe më shumë njeri i veprimit. Në të kaluarën, shpesh jemi përballur me sfida nga të gjitha palët, të cilat kanë minuar besueshmërinë e premtimeve tona. Reformat shpesh kanë qenë të ngadalta, duke bërë që disa prej Shteteve Anëtare të BE-së të vënë në dyshim fuqinë transformuese të procesit të zgjerimit dhe të mos bien dakord për avancimin e tij. Nga ana tjetër, shumë shpesh BE ka dështuar të përgjigjet pozitivisht me një zë të bashkuar kur partnerët kanë kryer zotimet e reformave.

Për të adresuar shkaqet kryesore të këtyre sfidave ne kemi rishikuar metodologjinë e zgjerimit vitin e kaluar. Qasja jonë e re nuk komprometon asnjë nga parimet që mbështesin procesin e zgjerimit, siç është roli kryesor i bazave, por synon të forcojë besueshmërinë, parashikueshmërinë, dinamizmin e procesit dhe t’i japë asaj një drejtim politik më të fortë.

Kjo metodologji e re është reflektuar tashmë në draft kornizat negociuese për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Shtetet Anëtare nuk kanë arritur ende një marrëveshje mbi to dhe diskutimet po vazhdojnë në Këshill. Ne po i mbështesim ato përpjekje; Shpresoj që konferencat e para ndërqeveritare të mund të thirren sa më shpejt të jetë e mundur nën Presidencën Portugeze.

Komisioni konsideron se të gjitha kushtet për mbajtjen e Konferencës së parë Ndërqeveritare mbi negociatat e pranimit në BE me Shqipërinë janë përmbushur tani. Kjo falë reformave të rëndësishme në ligjin zgjedhor, sundimin e ligjit dhe sistemin e drejtësisë, duke përfshirë edhe vettingun e gjyqtarëve dhe prokurorëve, të cilat Komisioni po i monitoron nga afër.

Maqedonia e Veriut ka mbajtur një ritëm të qëndrueshëm në zbatimin e reformave të BE-së, veçanërisht në fushën e bazave. Shtë e rëndësishme që zgjidhjet reciprokisht të pranueshme të gjenden në çështje pezull dypalëshe midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë shpejt.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments