×
Thursday, June 1, 2023

Prioritetet e Këshillit Europian për zgjidhjen e krizës së shkaktuar nga koronavirusi

March 18, 2020Shëndeti i qytetarëve tanë mbetet prioriteti ynë kryesor, deklaruan dje anëtarët e Këshillit Europian, të cilët zhvilluan një videokonferencë së bashku me presidenten BQE-së, Christine Lagard, atë të Eurogrupit, Mario Centeno dhe Përfaqësuesin e Lartë të BE-së, Josep Borell.

”Ne riafirmuam nevojën për të punuar së bashku dhe për të bërë gjithçka që duhet për të zgjidhur krizën dhe pasojat e saj”, thuhet në deklaratën e përbashkët pas kësaj videokonference.

Pesë prioritetet e identifikuara:

1. Kufizimi i përhapjes së virusit

Ne miratuam udhëzimet e propozuara nga Komisioni për menaxhimin e kufijve. Ne kemi nevojë për të siguruar kalimin e ilaçeve, ushqimit dhe mallrave dhe qytetarët tanë duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë në vendet e tyre të lindjes.

Për të kufizuar përhapjen e virusit globalisht, ne ramë dakord të forcojmë kufijtë tanë të jashtëm.

2. Sigurimi i pajisjeve mjekësore

Ne mirëpritëm vendimin e marrë nga Komisioni për të miratuar një autorizim paraprak për eksportin e pajisjeve mjekësore.

3. Promovimi i hulumtimit

Ne inkurajuam përpjekjet e bëra për të mbështetur hulumtimet siç është Grupi Këshillimor për COVID-19.

Ne theksuam nevojën për të shkëmbyer informacione dhe për të zhvilluar një vaksinë dhe ta bëjmë atë të disponueshme për të gjithë ata që kanë nevojë.

4. Trajtimi i pasojave socio-ekonomike

Ne mbështesëm nismat e ndryshme të ndërmarra nga Komisioni në fushat e tregut unik, siç është adaptimi i rregullave të Ndihmës Shtetërore dhe përdorimi i fleksibilitetit të parashikuar në Paktin e Stabilitetit dhe të Rritjes dhe rekursin në buxhetin e BE-së.

5. Qytetarët e bllokuar në vendet e treta.

Ne së bashku do të organizojmë riatdhesimin e qytetarëve të BE-së, kur është e nevojshme dhe e mundur, dhe do të përdorim mekanizmin e mbrojtjes civile të Unionit.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments