×
Sunday, October 1, 2023

Eurodeputetët thirrje KE-së: Shqipëria e meriton të ecë përpara drejt anëtarësimit në BE

December 8, 2020Eurodeputetët nga grupet kryesore politike, anëtarë të Komitetit të Politikës së Jashtme në Parlamentin Europian, duke i kërkuar Këshillit miratimin e kuadrit të negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në takimin e sotëm të Ministrave të Çështjeve Europiane.

Në deklaratën e publikuar në faqen zyrtare të PE-së, 24 eurodeputetët nënvizojnë përpjekjet e gjithëanëshme në reforma, në mënyrë të veçantë në fushën e drejtësisë, gjatë viteve të fundit, sikurse vlerësohet edhe në vlerësimin e Komisionit Europian.

Eurodeputetët i kërkojnë Këshillit të shmangin shtyrjen e bisedimeve të pranimit në BE

Në prag të takimit të ardhshëm të Ministrave të Çështjeve Europiane të BE-se, eurodeputetët i bëjnë thirrje Këshillit të miratojë kornizat negociuese për nisjen e negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

Në deklaratën për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, të nënshkruar nga më shumë se 20 eurodeputetë, përfaqësues të grupeve politike nxisin të gjitha palët e përfshira për të gjetur një zgjidhje për të siguruar që negociatat e pranimit të fillojnë para fundit të vitit.

Duke paralajmëruar se bllokimi aktual i negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë po rrezikon besueshmërinë e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor, ata i bëjnë thirrje Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut të gjejnë një kompromis mbi çështjet dypalëshe në pritje për të shmangur shtyrjen e metejshme te procesit të pranimit.

Bullgaria duhet të miratojë hapjen e konferencës ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut sa më shpejt të jetë e mundur dhe në çdo rast në dhjetor, duke pranuar kështu përpjekjet e vendit në procesin e pranimit në BE. Maqedonia e Veriut, në rolin e saj si një vend i ardhshëm i per t’u pranuar ne BE, duhet gjithashtu të bëjë çdo përpjekje të mundshme për të zgjidhur çështjet e pazgjidhura, theksojnë eurodeputetët në deklaratën e tyre.

Shqipëria gjithashtu meriton të avancoje në rrugën e saj drejt pranimit në BE, thonë deputetët e Europës, duke treguar përpjekjet e saj gjithëpërfshirëse për të reformuar, veçanërisht në sektorin e drejtësisë, gjatë viteve të fundit, si dhe vlerësimin pozitiv të Komisionit. Ata shtojnë se Shqipëria duhet të rrisë përpjekjet edhe në disa fusha, në rrugën e saj për të përmbushur të gjitha kushtet e paraqitura në Konkluzionet e Këshillit.

Letra e plotë:

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments