×
Saturday, June 3, 2023

Detaje të reja për punësimin në Gjermani, çfarë ndryshon pas 1 marsit

February 27, 2020
Punësimi në Gjermani / Çfarë ndryshon pas 1 marsit, detajet që nuk i dini

Ata pa kontratë do të lejohen të aplikojnë për vizën e gjashtë muajve të kërkuesve të punës

Një ligj i ri i ideuar për të tërhequr të huaj të kualifikuar nga jashtë BE-së do të hyjë në fuqi më 1 mars. Supozohet të bëjë më të lehtë për profesionistët e aftë të migrojnë në Gjermani për punë. InfoMigrants hedh një vështrim në legjislacionin e ri dhe çfarë do të thotë për migrantët.

Përballë mungesës së punëtorëve të aftë, qeveria gjermane ka prezantuar një legjislacion të ri që do t’u lejojë të huajve me aftësi të caktuara të aplikojnë për leje pune dhe të transferohen në Gjermani duke përdorur kanale ligjore. Akti i ri i Emigracionit të Aftësuar, “Fachkräftezuwanderungsgesetz”, do të hyjë në fuqi më 1 Mars, 2020.

Sipas portalit online “Make It in Germany” të nisur nga qeveria federale për të plotësuar legjislacionin e ri, ligji “zgjeron mundësitë që profesionistë të kualifikuar të vijnë për të punuar në Gjermani”. Në të ardhmen, “do të jetë më e lehtë për punëtorët e aftë me aftësim profesional, jo-akademik nga vendet jashtw BE-së të migrojnë në Gjermani në mënyrë që të punojnë”.

Çfarë kërkon ligji i ri?

Qeveria shpreson që Ligji i Emigracionit të Aftësuar do të ndihmojë në tërheqjen e njerëzve nga profesionet për të cilat ekziston një kërkesë e fortë në Gjermani, të tilla si kujdesi për të moshuarit, Teknologji Informacioni dhe inxhinieri. Legjislacioni i ri është modeluar pasi ligjet ekzistuese në Gjermani janë krijuar për të tërhequr akademikë.

Sipas përcaktimeve të ligjit, lejet e punës do të vihen në dispozicion të secilit që arrin të marrë një kontratë pune në këto profesione. Punëdhënësit gjermanë nuk duhet të japin përparësi për shtetasit gjermanë ose BE me kualifikime ekuivalente. Ky rregull (“Vorrangprüfung”) tani është i vjetëruar për pozitat në profesione të afta.

Ata pa kontratë do të lejohen të aplikojnë për vizën e gjashtë muajve të kërkuesve të punës – për sa kohë që plotësojnë kërkesën kryesore për të pasur aftësi profesionale në fushat në të cilat bizneset gjermane po përpiqen të gjejnë aplikantë të kualifikuar. Ka më shumë se 1.5 milion vende pune që Gjermania do ta ketë të vështirë t’i plotësojë në planin afatgjatë, sipas Shoqatës së Dhomave të Industrisë dhe Tregtisë Gjermane (DIHK).

Kërkesa gjuhësore

Është një çështje që ndalon ligjin të shihet si ndërrimi i lojërave në sistemin e emigracionit të Gjermanisë.

Akti përcakton që aplikantët për leje pune duhet së pari të dëshmojnë aftësi në gjuhën gjermane. Mësimi i një gjuhë të huaj është një investim i madh për shumë njerëz që nuk e dinë nëse një kontratë pune i pret ata në fund të procesit.

Jo vetëm për njerëzit në vendet e treta?

Ligji i ri ka për qëllim të huajt në vendet jashtë BE-së. Atyre u kërkohet të kenë fituar kualifikime në Gjermani ose të kenë kualifikime ekuivalente me ato në Gjermani, sipas ministrisë së brendshme.

Është e paqartë nëse ligji i ri do të ndihmojë gjithashtu në adresimin e nevojave të migrantëve të caktuar që ndodhen tashmë në Gjermani, por nuk lejohen të punojnë. Nëse njohja e kualifikimeve të huaja është e efektshme, ata gjithashtu mund të kenë të drejtë të punësohen sipas ligjit të ri.

As nuk është e qartë nëse azilkërkuesit që janë tashmë në punë, duke kaluar vite duke pritur për të marrë një leje pune, do të lejohen të kalojnë statusin e tyre. Shumë azilkërkues që përfundimisht marrin leje pune nuk i rinovojnë lejet e tyre në Gjermani, gjë që i vë ata në rrezik të dëbimit.

Ligji i ri përcakton në mënyrë specifike që nuk ka për qëllim ta lehtësojë imigracionin e pakualifikuar.

Më shumë informacion https://www.make-it-in-germany.com/en/ 

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments