×
Thursday, June 13, 2024

Parlamenti Evropian shpall Emergjencën e Klimatike

December 7, 2019


Parlamenti Evropian votoi me një shumicë të madhe të enjten (28 nëntor) në favor të një rezolute që shpallte emergjencën e klimës në Evropë, duke vendosur presionin ndaj Komisionit të ri të BE për të përgatitur një marrëveshje ambicioze të gjelbër evropiane pasi të marrë detyrën muajin tjetër.

Rezoluta u miratua me 429 vota pro, 225 kundër dhe 19 abstenime gjatë një votimi plenar në Strasburg.

“Ne sot po i përmbushim pritshmëritë e qytetarëve evropianë,” tha Pascal Canfin, një ligjvënës francez i cili inicioi rezolutën e Parlamentit në emër të grupit politik centrist të Evropës.

“Evropa është kontinenti i parë që shpall klimë dhe emergjencë mjedisore,” tha Canfin i cili është gjithashtu kryetari i Komitetit të fuqishëm të mjedisit të Parlamentit Evropian.

“Dhe është një mesazh shumë i fortë, së pari për qytetarët evropianë dhe pjesën tjetër të botës, pak para COP25 (Konferencës së OKB-së mbi Ndryshimet Klimatike), dhe tre javë pasi Donald Trump konfirmoi tërheqjen e Shteteve të Bashkuara nga Marrëveshja e Parisit,” u tha ai gazetarëve pas votimit.

Midis kundërshtuesve ishin disa përfaqësues të Partive Popullore të djathta (PPE), grupi më i madh në Parlament.

“Ekziston një urgjencë për të vepruar, por asnjë gjendje emergjente për t’u deklaruar,” tha deputeti i PPE Peter Liese, duke paralajmëruar që të mos jepej përshtypja e “panikut”.

Të Gjelbrit në Parlamentin Evropian, të cilët fillimisht kritikuan mungesën e substancës së rezolutës, përfunduan gjerësisht duke mbështetur mocionin, i cili mori disa nga ndryshimet e tyre në bord.

“Kjo është e madhe!” Tha Michael Bloss, një eurodeputet i gjelbër i cili fillimisht ishte kritik ndaj mocionit të Parlamentit. “Historia po bëhet”, tha grupi në Twitter, duke pretenduar se kishte marrë drejtimin e çështjes.

Rezoluta e Parlamentit bën presion të mëtutjeshëm mbi Komisionin Evropian në hyrje të kryesuar nga Ursula von der Leyen për të ofruar një marrëveshje ambicioze të gjelbër evropiane, me synime më të larta të uljes së karbonit për vitin 2030.

Von der Leyen është zotuar ta shndërrojë Evropën në “kontinentin e parë neutral-klimatik në botë deri në vitin 2050”, duke thënë se ajo do të propozojë ngritjen e objektivit të BE-së për klimën në një ulje 50-55% të emetimeve të karbonit deri në vitin 2030, nga 40% që janë aktualisht .

Por disa thonë që edhe një objektiv 55% nuk ​​është i mjaftueshëm. Deputeti i gjelbër Michael Bloss i bëri thirrje ekzekutivit të BE-së që të paraqiste një objektiv “të paktën 65% deri në vitin 2030” në ligjin e ardhshëm të BE-së për klimën. “Rezultatet e shkencës dhe e të Premteve për lëvizjen e së ardhmes nuk duhet të kalojnë më pa vëmendjen e duhur”, tha deputeti gjerman.

Canfin i dha rëndësi thirrjeve, duke thënë se rezoluta e Parlamentit dërgoi “një mesazh shumë të qartë” Komisionit Evropian: “Marrëveshja e Gjelbër duhet të përputhet me pritshmëritë e qytetarëve të BE-së dhe “të japë rezultate për klimën dhe emergjencën mjedisore”.

“Ne presim një marrëveshje të gjelbër e cila është në përputhje me objektivin e reduktimit të karbonit 55%” për 2030, u tha Canfin gazetarëve pas votimit, duke thënë se ai priste “një shumicë të cilësuar” për objektivin 55% në Parlamentin Evropian.

“Ne e ngremë stekën në mënyrë që të kemi diçka që përputhet me atë që nevojitet,” tha ai. Por ai paralajmëroi që tejkalimi i 55% nuk do të ishte politikisht i realizueshëm.

“Nëse mund të shkojmë përtej kësaj, unë nuk kam asgjë kundër. Por unë mendoj se [55%] është objektivi i duhur. Gjithmonë duke kërkuar më shumë nuk do t’ju sjellë shumicë. Në këtë fazë, nuk ka shumicë për të shkuar përtej kësaj, “tha ai.

Aktivistët e klimës në CAN Europe, nga ana e tyre, publikuan një raport të enjten duke analizuar angazhimet e marra nga vendet anëtare të BE-së, si pjesë e projektit të tyre Plane Kombëtare të Energjisë dhe Klimës (NECPs).

Drafti i planeve kombëtare u konsiderua i pamjaftueshëm nga Komisioni Evropian kur publikoi një vlerësim paraprak më herët në qershor, duke treguar boshllëqe “thelbësore” në energji të rinovueshme dhe efikasitet të energjisë në veçanti. Vendet e BE-së kanë kohë deri në fund të dhjetorit të paraqesin versionet e tyre përfundimtare.

Por OJQ-ja mjedisore përshkroi draftet më të fundit të azhurnuara si të dobëta. “Vendet anëtare kanë ende një muaj për të siguruar ambicie më të larta në NECP-të e tyre përfundimtare. Eshtë koha që ata të përafrojnë planet e tyre më afër qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit, “tha CAN Europe.

“Ora po shënon ndërsa afati i përfundimit të planeve – fundi i këtij viti – po afron.”

Frédéric Simon, EURACTIV.COM

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments