×
Thursday, April 18, 2024

Studimi/ BE duhet të përqendrohet në forcimin e cilësisë së demokracisë në Ballkanin Perëndimor

December 10, 2020


Bashkimi Evropian duhet të përqendrohet në forcimin e cilësisë së demokracisë dhe qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, si mbrojtja potenciale më e fuqishme kundër dezinformimit, thuhet në analizën e fushatave dezinformuese në rajon, raporton Nova.rs.

Studimi “Hartimi i Fake News dhe Dezinformimit në Ballkanin Perëndimor dhe Identifikimi i Mënyrave për T’i Kundruar Në mënyrë Efektive”, i kryer me kërkesë të Komitetit të Politikës së Jashtme të Parlamentit Evropian (AFET), thotë se dezinformimi është një pjesë endemike dhe e kudogjendshme e politikës në të gjithë Perëndimin Ballkan, pa përjashtim.

Siç është deklaruar, dezinformimi nuk është produkt i ekosistemeve të mediave dixhitale të rregulluara keq ose kërcënimeve ekzogjene të sigurisë. Përkundrazi, është rezultat i një kombinimi të dobësive strukturore – qeverisja e dobët, ekspozimi gjeopolitik, armiqësitë e brendshme të thella, dhe përçarja – dhe një fushe dinamike mundësish për të vendosur informacione të rreme për arritjen e qëllimeve politike.

Studimi identifikoi tre sfida kryesore: sfidat e jashtme për besueshmërinë e BE-së, dezinformimin e lidhur me pandeminë dhe ndikimin e dezinformimit në zgjedhje dhe referendume.

Autorët kanë përcaktuar rekomandime për Bashkimin Evropian dhe partnerët e tij, të cilat nuk i referohen vetëm medias, por gjithashtu i kushtojnë vëmendje të veçantë fushës së qeverisjes, angazhimit publik dhe diplomacisë.

“Duke pasur parasysh lidhjen midis qeverisjes së dobët dhe dezinformimit, është e një rëndësie jetësore që Ballkani Perëndimor të mbetet një vend kryesor i demokracisë dhe programeve të ndihmës së qeverisjes të ndara nga dhe përtej atyre që lidhen me zgjerimin dhe kushtëzimin”, lexon studimi.

Rekomandimi i dytë është që programet e ndihmës për demokracinë dhe qeverisjen duhet të përfshijnë iniciativa për mbështetjen e mediave të krijuara për të forcuar qëndrueshmërinë tregtare të mediave që kërkojnë të ruajnë pavarësinë e tyre nga grupet e interesit politik dhe të korporatave, pasi cenueshmëria financiare e mediave rrit prirjen e tyre për t’u përfshirë në dezinformim./ EWB

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments