×
Tuesday, October 3, 2023

Si mund të udhëtoni gjatë pandemisë së COVID-19?

November 14, 2020Me nisjen e valës së dytë të pandemisë, udhëtimi është bërë sërish i vështirë. Më 13 tetor, Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), deklaroi se linjat ajrore po punojnë me vetëm 10 për qind të kapacitetit normal.

Covid-19 ka vënë në rrezik më shumë se 41 milionë vende pune në botën e turizmit, dhe skenarët e të ardhmes nuk janë shumë optimistë. Sipas IATA, udhëtimet e para-pandemisë mund të mos kthehen në nivelin që ishin para vitit 2024.

Fluturoni me mendje

Në këtë skenar, ne përpiqemi të mendojmë mbi mënyrat alternative të udhëtimit, si ajo përmes realitetit virtual (VR) ose të zgjeruar (AR). “Sa më shumë që vazhdon pandemia, aq më i madh është shansi që realiteti virtual të bëhet një formë alternative e udhëtimit”- thotë Ralf Holister.

Sipas tij, pandemia ishte si një “nxitje adrenaline” për këto teknologji deri më tani të nënvlerësuara dhe të papërdorura. Për të kuptuar potencialin e këtij sektori, mjafton vetëm një shembull:linja ajrore japoneze “First Air”, e cila që nga viti 2017 ka ofruar fluturime në realitetin virtual me bileta dhe vakte ushqimore në bord, me mbërritjen e pandemisë ka pasur një rritje me 50 për qind të rezervimeve.

Pas pandemisë

Ndër vendet më në avangardë në udhëtimet virtuale spikat Gjermania, e cila ka krijuar disa video në formatin VR, për të treguar atraksione të ndryshme turistike:nga kështjellat më të famshme që mund të vizitohen me pajisjen “Microsoft Hololens”, deri në videot 360 gradë të brigjeve të Balltikut dhe Detit të Veriut, të shikueshme përmes pajisjes “Oculus Rift”.

Por a do të mësohemi të udhëtojmë pa u larguar nga shtëpia edhe pas pandemisë? Sipas Petra Hedorfer e Bordit Kombëtar të Turizmit në Gjermani (GNBT) jo.

“Aplikimet digjitale nuk mund dhe nuk duan që të zëvendësojnë përvojën e vërtetë të udhëtimit”- thotë ajo për BBC. “VR dhe AR janë elemente thelbësore për të mbajtur të lartë interesin për turizmin gjerman gjatë kufizimeve aktuale, dhe për të treguar destinacionet e udhëtimit në të ardhmen?”- shton ajo.

Udhëtarët e periudhës post-covidiane

Ka edhe nga ata që besojnë se videot virtuale, VR, mund t’i ndihmojë njerëzit të mësohen të udhëtojnë sërish në fund të kësaj emergjence të madhe shëndetësore. “Kur të nisim të dalim nga makthi i Covid-19, do të ketë nga ata që do të fillojnë të udhëtojnë menjëherë, siç janë më të rinjtë”- shrpehet Migel Flesha nga “Açenture”.

“Dhe ka nga ata që do të jenë më të kujdesshëm dhe nuk do të ndihen të sigurt”- shto ai. Sipas Fleha, teknologjitë gjithëpërfshirëse mund të “simulojnë” një udhëtim në epokën post-covidiane, duke e ilustruar për shembull me procedurat e reja të regjistrimit në hotele dhe aeroporte, dhe duke u dhënë udhëtarëve të ardhshëm sigurinë për t’u kthyer për të eksploruar botën në një qetësi absolute. / Focus 

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments