×
Wednesday, March 29, 2023

“Lajme premtuese vijnë nga Shqipëria”, DiCaprio shkruan sërish për lumin Vjosa

November 19, 2020Leonardo DiCaprio i ka kushtuar sërish një status të veçantë lumit Vjosa, njësoj si vitin e kaluar, kur shkroi se ky lumë ishte në rrezik pasi ishte pjesë e një projekti botëror për ndërtimin e tetë hidrocentraleve. Ndërsa sot, ai është shprehur i lumtur për lajmin se Vjosa mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Ndërsa ne presim që kryeministri federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e Zemrës Blu të vendit nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë premtuese që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Më 25 shtator, kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku kombëtar i lumit të Vjosës do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura e Vjosës, e zbuluar së fundmi.

Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Zemrës Blu të Ballkanit”, shkruan DiCraprio.

DiCaprio reagon shpesh rreth çështjeve klimatike apo problemeve që lidhen me mjedisin, kudo në botë.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments