×
Thursday, June 13, 2024

Koronavirusi/ Parlamenti Europian miraton rezolutën për bondet e rimëkëmbjes

April 17, 2020


Parlamenti Evropian miratoi me shumicë, ditën e sotme në seancën plenare në Bruksel, një rezolutë të përbashkët për masat e nevojshme për të luftuar pasojat e pandemisë Covid-19, e cila gjithashtu parashikon përdorimin e Bondeve të Rimëkëmbjes (Recovery Bonds) të lidhura me buxhetin e BE-së.

Rezoluta u miratua me 395 vota pro, 171 kundër dhe 128 abstenime, me një total prej 694 votash. Votë kundër i Lega Nord dhe Forza Italia i ndryshimit të eurobondeve.

Në rezolutën e votuar nga një shumicë e madhe, Parlamenti Evropian i bën thirrje Komisionit Evropian “të propozojë një paketë investimesh masive për rimëkëmbjen dhe rindërtimin në mbështetje të ekonomisë evropiane pas krizës, e cila shkon përtej asaj që ata tashmë po bëjnë  mekanizmi evropian i stabilitetit, Banka Evropiane e Investimeve dhe Banka Qëndrore Evropiane dhe që të jetë pjesë e kornizës së re financiare shumëvjeçare “.

Investimet e nevojshme, sipas Parlamentit Evropian, “mund të financohen përmes një buxheti të zgjeruar shumëvjeçar, fondeve ekzistuese të BE-së dhe instrumenteve financiare dhe detyrimeve për të mbështetur rimëkëmbjen e garantuar nga buxheti i BE-së: kjo paketë nuk duhet të përfshijë bashkimin e borxhi ekzistues dhe duhet të drejtohet drejt investimeve të ardhshme “.

Parlamenti gjithashtu u bën thirrje Shteteve Anëtare të zonës së euros të aktivizojnë 410 miliardë euro me një linjë kredie specifike dhe “kujton se kjo krizë nuk është përgjegjësi e një Shteti Anëtar të veçantë dhe se objektivi kryesor duhet të jetë luftimi i pasojave të pandemisë”.

Në lidhje me rezolutën Presidenti i Parlamentit Evropian, David Sassoli u shpreh se: “Ne kërkojmë një përpjekje të madhe solidariteti dhe që angazhimet për rindërtimin e ekonomive tona janë pjesë e përpjekjes së përbashkët: për këtë arsye ne kërkojmë solidaritet jo vetëm me fjalë, por me vepra. Është e nevojshme të ndahen” shpenzimet që do të shkaktojë rindërtimi me të gjitha vendet e Unionit. Nëse dikush humbet në këtë dhe të tjerët qëndrojnë në këmbë, do të jetë një fitore e përgjysmuar.” Duke iu referuar përvetësimit të borxhit, Sassoli përsëriti se “ne po flasim për borxhin që do të prodhohet me ndërhyrjet për të dalë nga kriza, ne po flasim për bonde që bashkojnë jo me borxhin e mëparshëm, nga të cilët secili mban përgjegjësi, por për të ardhmen, i cili do të shërbejë për rindërtimin ”.

Edhe Komisioni Evropian përshëndeti votimin e Parlamentit të cilin e cilësoi si një votim të mirë për masat e krizës. Sipas një njoftimi të bërë nga Komisioni Evropian Komisionit, votimi i sotëm lejon një ridrejtim të pashembullt të fondeve të politikës së kohezionit për të përballuar efektet e krizës së shëndetit publik, një shtesë prej 3.08 miliardë euro fonde të BE-së për kujdesin shëndetësor (mjeti i ndihmës urgjente) dhe kapaciteti mjekësor urgjent (shpëtimi); fonde shtesë për Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve; dhe një numër masash të tjera mbështetëse. Përparimi i Parlamentit Evropian do të ndiqet nga një miratim më i shpejtë nga shtetet anëtare të BE-së në Këshill për shumicën e këtyre iniciativave.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments