×
E premte, 27 Nëntor, 2020

Gjermania avancon në luftën kundër COVID-19, prezanton aplikacionin që do të ndërpresë zinxhirin e infeksioneve

17 Qershor, 2020

Gjermania po përpiqet të mobilizojë publikun për të shkarkuar një aplikacion të ri smartphone që kërkon të ndihmojë në thyerjen e zinxhirit të infeksioneve koronavirus, një nga disa aplikacione të tilla në Europë që qeveritë shpresojnë se do të ringjallë udhëtimin dhe turizmin.

Programi i ri Corona-Warn-App, i cili u bë i disponueshëm për shkarkim për telefonat Apple dhe Android brenda natës, përdor Bluetooth-in për të monitoruar kontaktet e ngushta midis njerëzve dhe për të nxjerrë një paralajmërim nëse njëri prej tyre do të rezultojë pozitiv.

“Të gjithë ata që shkarkojnë aplikacionin dhe të gjithë ata që inkurajojnë miqtë për ta bërë këtë, po bëjnë një ndryshim,” tha Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn para televizionit publik ZDF në Berlin.

Gjermania po ndjek vendet europiane si Italia, Polonia dhe Zvicra në nisjen e një aplikacioni të bazuar në teknologjinë e Google dhe Apple që mbron intimitetin duke ruajtur shkrimet Bluetooth në mënyrë të sigurt në pajisje.

Projekti pothuajse dështoi në nismën e parë pasi Berlini braktisi një qasje fillestare që ruan të dhëna në një server qendror për të cilin ekspertët e intimitetit thanë se mund të lejonin që të dhënat e njerëzve të spiunohen.

Ende, entuziazmi publik për aplikacionin është i moderuar. Sondazhi i opinionit ‘politikbarometër’ të javës së kaluar për ZDF zbuloi se 42% e njerëzve do ta shkarkonin atë dhe 46% jo, ndërsa 8% nuk ​​kishin një smartphone.

Miliona shkarkime do të nevojiten për të rritur mundësinë e të dy personave në një rast rreziku të kenë aplikacionin, por zyrtarët janë mbështetur larg nga aspiratat e mëparshme për të arritur deri në 60% të popullatës.

Shkarkimi i Corona-Warn-App ishte mjaft i lehtë në një iPhone, megjithëse disa njerëz mund të pengohen nga nevoja për të azhurnuar së pari në versionin e fundit të sistemit operativ iOS.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për