×
Thursday, June 13, 2024

Turizmi në kaos, BE pranon: Ne nuk kemi kompetenca ndaj marrëveshjeve dypalëshe. Austria ngre ‘murin’ me Italinë

May 13, 2020


Bashkimi Evropian po shkon drejt sezonit më të pasigurt turistik në historinë e tij, në një kontekst që rrezikon të shkurtojë 10% të ekonomisë së saj, e cila mbetet në varësi të trafikut të pushuesve. Në një deklaratë parimesh të miratuar sot nga Kolegji i Komisionerëve, ekzekutivi Evropian në të vërtetë ka përsëritur atë që është deklaruar tashmë në mbylljet e para të kufijve të brendshme të BE-së, gjatë javëve të para kaotike të epidemisë. Shtetet janë të ftuar të marrin vendime “në bazë të të dhënave epidemiologjike” dhe të rihapin kufijtë midis tyre, kur ato janë “të krahasueshme” duke marrë parasysh “proporcionalitetin e masës” dhe “parimin e mosdiskriminimit“.

Megjithë rekomandimet, vendimarrja e sotme mund të refuzohet në shumë mënyra. Për Brukselin është e rëndësishme të kuptohet që “kur një Shtet Anëtar vendos të lejojë udhëtimin në territorin e tij“, “duhet ta bëjë këtë në një mënyrë jo diskriminuese, duke lejuar udhëtimin nga të gjitha zonat, rajonet ose vendet e BE me kushte të ngjashme epidemiologjike “. Të parët që rihapin kufijtë e tyre duhet të jenë ato vende që kanë një “situatë të krahasueshme epidemiologjike” sipas të dhënave nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), e cila po zhvillon një hartë të niveleve të transmetimit të virusit në BE që do të sigurojë informacione si për autoritetet publike ashtu edhe për operatorët e transportit dhe ofruesit e shërbimeve. Ky informacion do të jetë thelbësor sepse mbi bazën e të cilit shtetet mund të vendosin të rihapin kufijtë.

Por, siç thuhet me ligjin e BE-së dhe siç përsëritet disa herë nga komisionerët e konferencës, Brukseli nuk ka kompetenca për të hapur ose mbyllur kalimin e turistëve, veçanërisht kur është në mbrojtje shëndetësore. Arsyet e lartpërmendura janë po ato të cilat i ‘lidhin duart’ BE-së për marrëveshjen – tashmë të nënshkruar midis Parisit dhe Londrës – të rihapjes së trafikut midis dy anëve të kanalit anglez, në shmangie të rregullave për karantinën. Turistët britanikë kështu do të jenë në gjendje të udhëtojnë në plazhet mesdhetare franceze, por jo në ato italiane, përveç skenarit nëse qeveria e Romës nënshkruan një marrëveshje të ngjashme me Mbretërinë e Bashkuar.

E njëjta gjë është e vërtetë edhe për Austrinë, e cila ka vendosur të rihapë kufijtë me vendet fqinje në javët e ardhshme. Por “do të duhet pak më shumë” kohë për të udhëtuar në vendin fqinj në jug, Itali dhe në pika të tjera klasike të pushimeve, si Spanja dhe Greqia,  u shpreh Ministrja e Turizmit, Elisabeth Kostinger. “Trafiku ajror do të mbetet shumë i kufizuar”, tha Kostinger, duke njoftuar një verë udhëtimi rrugor ose hekurudhor. Duke marrë parasysh situatën e infeksioneve, vendi i parë në të cilin Vjena synon të rihapë kufirin është Gjermania. Ministria e Turizmit ishte e qartë ndërsa përcaktoi qasjen e përbashkët në nivelin Evropian si “absolutisht të dëshirueshëm“, por saktësoi se kjo nuk do të thotë “që ne të hapim të gjitha kufijtë në të njëjtën kohë, por që ne zhvillojmë të njëjtat rregulla“.

“Rregullat e përcaktuara sot nga Komisioni, në formën e thjesht ” rekomandimeve “dhe” udhëzimeve “, të cilat sigurisht nuk do të mund të parandalojnë, për shembull, krijimin e ” korridorit turistik “që mund të sillte gjermanët në plazhet kroatë, me anë të një rrjeti i marrëveshjeve bilaterale midis Gjermanisë, Austrisë, Hungarisë, Sllovenisë dhe Kroacisë. “Shtetet Anëtare mund të vendosin vetëm për kufijtë e tyre, por ne rekomandojmë që vendet fqinje të vijnë në një marrëveshje”, Komisionerja Suedeze për punët e brendshme, Ylva Johansson, saktëson thjesht, duke mos përjashtuar mundësinë e hapjes së njëanshme ‘. Portugalia, teknikisht, pa u këshilluar me Madridin mund – për shembull – të hapë trafikun e turistëve nga Spanja, por pa lejuar që qytetarët e saj të udhëtojnë përtej kufirit. “

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments