×
Thursday, September 28, 2023

Komisioneri i BE-së për Zgjerimin Varhelyi: Negociat me Shqipërinë të hapen para samitit të Zagrebit

December 19, 2019Komisioneri për Zgjerimin e BE, Oliver Varhelyi ka deklaruar se angazhimi për perspektivën në BE për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë mbetet i pandryshuar.

Ai nënvizoi rëndësinë e marrjes së një vendimi pozitiv për hapjen e negociatave me të dy vendet shumë përpara samitit të Zagrebit.

Në fjalën e tij  në samitin e Nismës së Europës Qendrore: Integrimi Evropian, bashkëpunimi rajonal dhe mundësitë e biznesit Komisioneri Várhelyi theksoi se, “Europa duhet të ketë një zë të fortë dhe të bashkuar në botë dhe ajo duhet të luajë rolin e saj gjeopolitik në tërësi. Sidomos me fqinjët tanë më të afërt duhet të angazhohemi fort në kërkimin e paqes, stabilitetit dhe prosperitetit. Kjo është në interesin tonë, dhe është gjithashtu çështje e besueshmërisë”.

“Qëllimi im është të ruaj dhe të përshpejtoj përparimin në Ballkanin Perëndimor, duke mbajtur një perspektivë të besueshme për integrimin në të ardhmen”, tha ai..

Várhelyi shtoi se, “perspektiva europiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor u konfirmua në Këshillin Europian të tetorit”.

“Ne nuk mund të jemi një Komision i besueshëm gjeopolitik, nëse nuk marrim marrëdhënie me fqinjët tanë më të afërt”, tha ai.

Prandaj, nënvizoi Komisioneri, “unë do të vazhdoj të mbroj propozimin tonë për të hapur negociatat e anëtarësimit me të dy vendet dhe nuk mund të theksoj sa duhet rëndësinë e marrjes së një vendimi pozitiv për hapjen e negociatave shumë përpara samitit të Zagrebit vitin e ardhshëm. Presidenca kroate do të ketë një rol vendimtar në këtë drejtim”.

Për këtë, vijoi ai, “unë do të punoj me të gjitha Shtetet Anëtare, veçanërisht me ata që shprehin shqetësime, dhe partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor. Duke parë pamjen e përgjithshme të Ballkanit Perëndimor, është detyrë e të gjitha Shteteve Anëtare, partnerët e Ballkanit Perëndimor dhe institucionet e BE të punojnë për të siguruar besueshmërinë e perspektivës së pranimit”.

Së pari, tha Varhelyi, “ne do të mbështesim dhe përshpejtojmë fuqimisht procesin e reformës për secilin vend individual. Reformat duhet të kenë një ndikim real në terren për sa i përket zhvillimit ekonomik, rritjes së prosperitetit dhe cilësisë së jetës si dhe lirisë për njerëzit në rajon, duke i sjellë këto vende më pranë nesh në jetën e tyre të përditshme”.

Së dyti, theksoi ai, “paralelisht me hapjen e negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, ne do të paraqesim sugjerime në fillim të vitit të ardhshëm për të kontribuar në drejtimin e procesit përpara, për të forcuar bashkëpunimin tonë dhe për ta bërë procesin e negociatave më të besueshëm, më dinamikë dhe më të parashikueshëm, por edhe më objektiv, duke vepruar gjithashtu në lidhje me shqetësimet e ngritura nga Shtetet tona Anëtare. Në të njëjtën kohë unë dua të jem i kristaltë: ne nuk kemi ndërmend të ndryshojmë rregullat gjatë lojës”.

“Dhe e fundit, por patjetër jo më pak e rëndësishme, ne kemi nevojë për të mbështetur zhvillimin ekonomik të rajonit, duke përshpejtuar krijimin e ekonomive të forta duke sjellë në mënyrë të konsiderueshme më shumë fonde dhe investime në rajon. Kjo duhet të zvogëlojë shkallën e papunësisë dhe të sigurojë përfitime të prekshme dhe të prekshme në terren. Prandaj, ne duhet të përmirësojmë dhe zgjerojmë infrastrukturën tonë në rajon. Në të njëjtën kohë sundimi i ligjit, funksionimi i institucioneve demokratike dhe reforma e administratës publike do të mbeten prioritete për qytetarët dhe gjithashtu për sigurimin e një mjedisi të sigurt biznesi për kompanitë”, tha Varhelyi.

Të gjitha këto tema, shtoi ai, “duhet të jenë në zemër të punës sonë. Ambicia ime është që të paktën njëri prej partnerëve tanë të jetë i gatshëm për t’u bashkuar dhe të tjerët shumë përpara në negociata deri në fund të mandatit tim. Në këtë, unë kam nevojë për mbështetjen tuaj”.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments