×
Thursday, June 1, 2023

Këshilli i BE-së: Hapja e Kapitullit 8 me Malin e Zi nuk pritet këtë vit

December 6, 2019Konferenca ndërqeveritare për hapjen e Kapitullit 8 – mbi Konkurrencën me Malin e Zi nuk pritet këtë vit, përkundër faktit se Raporti i Vlerësimit të Standardeve të Hapjes është miratuar nga Shtetet Anëtare.

Kjo u konfirmua për European Western Balkans nga Këshilli i Bashkimit Evropian, i cili thekson se aktualisht nuk ka datë për hapjen e kapitullit përfundimtar që ende nuk është hapur nga Mali i Zi.

Megjithatë, Qeveria e Malit të Zi shprehu shpresë se Kapitulli do të hapet së shpejti, në mënyrë që vendi të mund të vazhdojë në fazën tjetër të procesit dhe të fillojë të mbyllë gradualisht kapitujt.

“Ne kemi bërë gjithçka që ishte e nevojshme për të përmbushur kriteret e hapjes për hapjen e Kapitullit 8. Shtetet Anëtare e kanë pranuar këtë, dhe tani i takon Presidencës të hapë zyrtarisht Kapitullin në një konferencë ndërqeveritare”, thuhet në deklaratë të Qeverisë së Malit të Zi për portalin tonë.

Qeveria ka konfirmuar se ka marrë letrën nga Presidenca finlandeze e Këshillit ku thuhet se kriteret janë përmbushur.

Picula: Hapja e Kapitullit do të ishte e dobishme për rajonin në tërësi

Në një deklaratë, Raportuesi i Parlamentit Evropian për Malin e Zi Tonino Picula përshëndeti vendimin që citon se kriteret janë përmbushur.

“Shpresoj që konfirmimi politik i vendimit të vijë sa më shpejt të jetë e mundur. Do të ishte një gjë e shkëlqyer për Malin e Zi, i cili ka negociuar për tetë vjet, por edhe për vendet e tjera që duan të bëhen anëtare “, tha Picula.

Sipas tij, një vendim pozitiv do të dërgonte një mesazh që procesi i pranimit të mos bllokohet.

“Ndërsa ne jemi në pritje të propozimit të Komisionit për metodologjinë e re të negociatave të pranimit dhe analizimin e propozimit francez, unë dua të theksoj se çdo ndryshim i mundshëm në metodologji nuk duhet të anulojë të gjithë punën dhe rezultatet që Mali i Zi i ka arritur tashmë si pararendës i procesi ”, përfundoi Picula.

Serbia është vend tjetër kandidat që ka hapur negociatat e pranimit, dhe aktualisht ka gjysmën e kapitujve të tij të hapur. Mali i Zi ka hapur 32 nga 33 kapitujt, duke mbyllur përkohësisht tre prej tyre.

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments