×
Tuesday, February 27, 2024

Fuqitë e plota të Orban nuk trondisin Europën e von der Leyen

March 31, 2020


Qeveria dhe shumica janë të shqetësuar. Salvini dhe Meloni shumë më pak. Hungaria, e cila i jep kryeministrit Viktor Orban kompetencat e plota, pa kufij, as për çështjet e ndërhyrjes dhe as me kohë, me një pezullim të konsiderueshëm të demokracisë, në Itali shkakton shumë diskutime derisa institucionet europiane të kërkojnë veprim.

Europa, megjithatë, e cila mbetet e kujdesshme dhe e pakapshme, me Presidenten e Komisionit, Ursula von der Leyen duke e kufizuar veten në një thirrje të përgjithshme për vendet anëtare për të miratuar “masa emergjente të kufizuara në atë që është e nevojshme dhe rreptësisht proporcionale”. Këto “nuk duhet të zgjasin pafundësisht dhe qeveritë duhet të sigurojnë që ato i nënshtrohen një kontrolli të rregullt”.

Një deklaratë që nuk ishte shumë e guximshme, edhe sepse u bë pa përmendur kurrë Hungarinë, aq më pak kreu i qeverisë Orban, shoku i partisë europiane të von der Leyen, EPP, edhe pse u pezullua për disa muaj.

Drejtuesit e institucioneve të tjera europiane janë plotësisht të heshtur.

Nëse shumica në Itali është kompakte në dënimin e vendimit të parlamentit hungarez, në qendër të djathtë është Matteo Salvini, i cili i uron “punë të mbarë mikut të tij Orban dhe fat të mirë për të gjithë njerëzit e Hungarisë” si dhe aleatin Xhorxhia Meloni, i cili përpiqet të asimilojë Orban ndaj vendimeve të marra nga qeveria italiane me dekretet e Kryeministrit.

Aleanca e vendosur së bashku me liderin hungarez është përfunduar me Antonio Tajani, sipas të cilit “parlamenti i Budapestit është sovran” duke evokuar “rregullat e zakonshme europiane” për menaxhimin e urgjencës. Rregullore që ish-presidenti i Parlamentit Europian sigurisht që nuk e neglizhon dhe që ai i injoroi kur shqiptoi fjalë mirëkuptimi për Musolini, për të cilat u sulmua ashpër nga Dhoma e Strasburgut.

Thjeshtë pala e Matteo Renzi, Italia Viva të kërkojë midis aplikimit të nenit 7 të Traktateve, i cili parashikon mundësinë e pezullimit të të drejtave të pranimit në Bashkimin Europian në rast të një shkelje serioze nga një vend anëtar i parimeve në në të cilën bazohet Unioni.

Kundër Orban dhe për “dëbimin e tij nga Unioni”, reagimi i Renzit, i cili më pas synon Salvini i cili “më lejon të kaloj me magji të gjitha dyshimet që ndonjëherë më vijnë për mua në lidhje me zgjedhjen tonë të Gushtit 2019”, të cilën ai e kishte vendosur kreu i Lidhjes jashtë qeverisë.

Shqyrtime kritike edhe nga Lëvizja 5 Yjet me liderin politik Vito Crimi, i cili i kërkon BE-së të bashkohet dhe të mos lejojë që në këtë memorandum të ketë vende që mbështeten te “një njeri vetëm në komandë”.

BE “heziton ndërsa Hungaria rrëshqet në diktaturë” sulmon Sergio Battelli, president i Komitetit të Çështjeve Europiane të Dhomës së Deputetëve. Në polemikë me të djathtën Federico Fornaro të Liberi dhe Uguali i cili kujton “rrezikun e marrë verën e kaluar, kur Salvini kërkoi nga italianët fuqi të plotë”.

Në shumicë, ka nga ata që presin diçka më shumë sesa një dënim të vendimit serioz të Orban, i cili megjithatë nuk justifikohet nga situata aspak e krahasueshme me pjesën tjetër të Europës.

Për momentin, vetëm 447 të infektuar dhe 15 vdekje janë regjistruar në Hungari.

Megjithatë, kthesa autoritare e kreut të Fidesz duket se nuk është ende larg një dënimi zyrtar nga qeveritë. Një kujdes i treguar nga PPE që ende mirëpret partinë konservatore të udhëhequr nga Orban (megjithëse me një pezullim të përkohshëm). Heshtjet e Brukselit, të ndërprera vetëm nga bindjet sporadike, shpjegojnë shumë mirë ekuilibrat e brishtë politikë dhe dobësitë që qeverisin institucionet europiane.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments