×
E premte, 30 Tetor, 2020

Studimi i shkencëtarëve britanikë/ Karantina parandaloi 3 milionë vdekje në Europë

9 Qershor, 2020

Masat shtërnguese të koronavirusit mund të kenë parandaluar vdekjen e 3 milion në Evropë – përfshirë gjysmë milion vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, sugjeron një studim.

Studiuesit e Imperial College në Londër gjurmuan shpërthimet në 11 vende evropiane për të vlerësuar se sa efektive ishin masat e rrepta të distancimit shoqëror.

Deri në katër përqind të njerëzve në të gjithë kombet ishin prekur nga virusi deri në 4 maj – ekuivalent i 12 deri në 15 milion raste.

Ekspertët vunë re se si pothuajse 130,000 vdekje kishin ndodhur në të njëjtën datë, duke dhënë një raport të përafërt rast-fataliteti midis 0.87 dhe 1.08 përqind.

Në bazë të studimit numri i fataliteteve mund të ishte deri në 24 herë më i lartë në rajonin nëse asgjë nuk do ishte bërë për të kontrolluar shpërthimin.Duke përllogaritur numrin e fataliteteve deri në 3.2 milion më shumë.

Skuadra vlerësoi se Mbretëria e Bashkuar, Gjermania, Spanja, Franca dhe Italia parandaluan deri në 500,000 vdekje nga koronavirusi ose më shumë për shkak të politikave të tyre drakoniane.

Një studim i veçantë i botuar gjithashtu sot sugjeroi se rreth 500 milion raste Covid-19 ishin parandaluar nga bllokimet në gjashtë vende, përfshirë SHBA.

Distancimi shoqëror, të qëndrosh brenda dhe të përmbaheni të shohin familjen dhe miqtë është bërë mënyra standarde e jetës për çdo Britanik që nga Marsi.

Kryeministri Boris Johnson njoftoi se Mbretëria e Bashkuar do të hynte në bllokim në 23 mars, duke u bërë një nga vendet e fundit evropiane që e bëri këtë.

Bllokimet janë jashtëzakonisht të diskutueshme për shkak të pasojave së pashembullta ekonomike që ata kanë shkaktuar, duke shkatërruar ekonominë dhe kërcënuar humbje të mëdha pune.

Por provat kanë filluar të dëshmojnë se ata kanë punuar për të parandaluar mijëra vdekje – megjithëse disa ekspertë vazhdojnë të pyesin nëse ata ishin ndonjëherë të nevojshëm.

Por studiuesit thonë se ata kishin një ‘efekt të konsiderueshëm’ në frenimin e pandemisë, zvogëlimin e shkallës R – një matje se si përhapet një sëmundje – me 82 përqind.

Studiuesit Imperial u udhëhoqën nga Dr Seth Flaxman dhe përfshinin profesorin Neil Ferguson, i quajtur edhe ‘Profesori i Izolimit’.

Paralajmërimi i tij i zjarrtë se 500,000 britanikët mund të vdisnin pa veprime, formuan një pjesë kryesore në bindjen për të imponuar bllokimin në vend.

Të dhënat e koronavirusit u analizuan për 11 vende: Britani e Madhe, Austri, Belgjikë, Danimarkë, Francë, Gjermani, Itali, Norvegji, Spanjë, Suedi dhe Zvicër.

Modeli, i botuar në revistën prestigjioze shkencore Nature, llogarit madhësinë e pandemisë duke analizuar muajt e izolimit.

Dr Flaxman dhe kolegët e tyre shikuan numrin e vdekjeve të konfirmuara të Covid-19 për të vlerësuar se sa njerëz kishin qenë ndonjëherë të infektuar.

Ekipi pastaj krahasoi vdekjet e parashikuara sipas një modeli pa ndërhyrje në vdekjet që kishin ndodhur në të vërtetë deri më 4 maj.

Franca vlerësohej se kishte shmangur vdekjen më të Covid-19 prej rreth 690,000 qytetarëve. Ndërkohë që ajo kipërllogarit rreth 23,000 vdekje deri në 4 maj.

E dyta ishte Italia, duke shmangur 630,000 vdekje, Gjermania 560,000, Britania e Madhe 470,000 dhe Spanja 450,000 jetë njerëzish të shpëtuara.

Në anën tjetër të spektrit, Norvegjia ka shmangur një vdekje më të ulët 12,000, e cila është akoma 57 herë më e lartë se numri aktual i vdekjeve të saj në 210.

Kufizimi i përhapjes së lëvizjes midis njerëzve mendohet të ketë zvogëluar shkallën R për më shumë se tre të katërtat, krahasuar me skenarin nëse nuk do të ishte bërë asgjë.

Shkalla e tij natyrore R – numri mesatar i njerëzve që një person infekton – u vlerësua si 3.8 në këtë studim, që do të thotë se çdo rast Covid-19 çon në pothuajse katër të tjerë.

Por deri në fillim të majit, parashikimet sugjerojnë që ajo të binte poshtë nën 1 midis 11 vendeve me 0.66. Dhe u tha të ishte aq e ulët sa 0.44 në Norvegji.

Studimi  sugjeron që ‘Ndërhyrja e vazhdueshme duhet të konsiderohet për të mbajtur nën kontroll transmetimin e SARS-CoV-2‘.

Gjermania vlerësohej të kishte një nga nivelet më të ulëta të infektimit, ku evidentohet se më pak se një përqind (0.85) e vendit ishin infektuar.

Belgjika ka nivelin e infektimit me koronavirus më të lartë prej tetë përqind, e ndjekur nga Spanja me 5.5 përqind.

Përllogaritjet mbi nivelin e infektimit nga koronavirusi janë në shifrat rreth 5.1 përqind e Britanisë – ekuivalenti i 3.4 milion njerëzve.

Shkalla e vërtetë e pandemisë është supozim i plotë sepse jo të gjithë ata që kanë kapur virusin kanë treguar simptoma ose janë testuar.

Dr Flaxman tha: ‘Ne jemi vetëm në fillim të epidemisë. Ne jemi shumë larg nga imuniteti i tufës, me vetëm 3 dhe 4 përqind të popullatës të infektuar. Rreziku i ndodhjes së një valë të dytë, nëse të gjitha ndërhyrjet dhe të gjitha masat paraprake braktisen, është shumë e vërtetë. Ne të gjithë do të dëshironim të riktheheshim në jetën normale para-pandemisë, me fëmijët përsëri në shkollë, duke qenë në gjendje të shohim të dashurit kur të duam.”

Por ai shtoi se rezultatet sugjerojnë që masat paraprake, të cilat tani kanë qenë në fuqi në Mbretërinë e Bashkuar për dhjetë javë, ‘mbeten të domosdoshme’.

Ai tha: ‘Pretendimet se kjo ka mbaruar, se ne kemi arritur pragun e imunitetit të tufës mund të refuzohet me forcë nga vlerësimet tona dhe nga studime të pavarura.

Rezultatet tona përputhen nga afër studimet serologjike mbi proporcionin e popullatës që është infektuar. Ne jemi vetëm në fillim të kësaj pandemie. ‘

Dr Samir Bhatt, gjithashtu një autor në studim, tha: ‘Këto të dhëna sugjerojnë se pa asnjë ndërhyrje mund të ketë pasur shumë më shumë vdekje nga Covid-19. ‘Shkalla e transmetimit ka rënë nga nivele të larta në ato nën kontroll në të gjitha vendet evropiane që studiojmë. Analiza jonë sugjeron shumë më tepër infeksione në këto vende evropiane sesa vlerësohej më parë.”

“Tani duhet t’i kushtohet vëmendje e duhur masave të vazhdueshme që janë të nevojshme për të mbajtur nën kontroll transmetimin e Sars-CoV-2”.

Ndërkohë, një studim i dytë nga Universiteti i Kalifornia vlerësoi se gjysmë miliardë raste janë parandaluar nga bllokimet. Studiuesit përpiluan të dhënat nga gjashtë vende, të cilat ishin Kina, Koreja e Jugut, Italia, Irani, Franca dhe SH.B.A. Rezultatet u botuan gjithashtu në Nature.

Gazeta paralajmëroi: ‘Në mungesë të veprimeve të vendimmarrësve, ne vlerësojmë infeksionet e hershme të Covid-19 shfaqin ritme të rritjes eksponenciale prej afro 38 përqind në ditë.’ Kjo nënkupton se rastet do të dyfishoheshin çdo dy ditë nëse asgjë nuk do të ishte bërë – rezultati i së cilës do të ishte ‘i paimagjinueshëm’, paralajmëroi ekipi.

Eunews.al

Komente

avatar
  Ndiqe  
Me lajmëro për