×
Tuesday, June 6, 2023

Soros: “Italia u keqtrajtua nga BE, Salvini një rrezik”

May 22, 2020Italia është “e sëmura” e Evropës.  Gjatë krizës së migrantëve ajo u “keqtrajtua” nga BE dhe kjo i dha forcë retorikës Euroskeptike të drejtuesit të Ligës, Matteo Salvini i cili “po nervozohet sepse vendi të largohet nga euro dhe BE ”. Kjo është arsyeja pse Roma duhet të mbështetet me çështjen e “bonove të përhershme”, ose “Consols”, për të financuar përgjigjen ndaj krizës së shkaktuar nga pandemia e Covid-19. Ky është arsyetimi i miliarderit hungarezo-Amerikan George Soros, armiku numër një për një pjesë të rëndësishme të së djathtës evropiane, nga Viktor Orban e deri te vetë Salvini. Propozimi i tij për bono të përhershme nuk është i ri, por merr një mesazh shumë më të synuar duke pasur parasysh intrelokutore, De Telegraaf, një gazetë e cila është afër politikës liberale holandeze, të cilët janë më të kundërshtuarit ndaj formave të ndërsjelltë të borxhit.

Pasi trajtoi çështjen e Brexit, të cilën ai personalisht e kaloi para dhe pas referendumit, Soros tërhoqi vëmendjen drejt Italisë, sepse është shumë “e rëndësishme” të parandalosh vendet e tjera që të ndjekin rrugën e Mbretërisë së Bashkuar. “Unë jam veçanërisht i shqetësuar për Italinë. Matteo Salvini, drejtuesi i Ligës, po punon për të nxjerrë vendin nga euros dhe BE“. “Për fat të mirë – vazhdon Soros – popullariteti i tij personal është zvogëluar që kur ai u largua nga qeveria, por mbështetja për pozicionet e tij është duke u rritur.”

Cila do të ishte Evropa pa Italinë? Italia ishte vendi më pro-Evropian – thotë financieri – Italianët kishin më shumë besim në Evropë sesa në qeveritë e tyre, për arsye të shkëlqyera, por u keqtrajtuan gjatë urgjencës së refugjatëve në 2015 “. “BE ka zbatuar të ashtuquajturat rregulla të Dublinit duke lënë të gjithë barrën mbi vendin e parë ku mbërritën refugjatët, pa asnjë ndarje të barrës financiare. Në këtë pikë italianët zgjodhën masivisht për të votuar në favor të Legës së Salvini dhe Lëvizja 5 yje ”.

Por padrejtësitë ndaj Italisë, sipas Soros, kanë vazhduar edhe në kohët e fundit. Për shembull, “lehtësimi i rregullave të ndihmës shtetërore të BE” i vendosur nga Komisioni në përgjigje të urgjencës së Covid-19, “favorizon Gjermaninë” dhe “ka qenë veçanërisht e padrejtë për Italinë, tashmë tema më e dobët në Evropë, dhe më pas edhe goditja më e fortë “nga koronavirusi.

Prandaj arsyetimi i Soros çon në identifikimin e zgjidhjeve që mund të ndihmojnë Italinë dhe vendet e tjera evropiane në kushte të ngjashme për t’u përballur më mirë me krizën dhe për të mbetur brenda BE. Për Sorosin, përgjigjja më e rëndësishme do të ishte çështja e bondeve të përhershme, ose ‘Consols’ siç quhen në botën anglo-saksone, ku ato ekzistojnë me shekuj. Obligacionet e përhershme ishin propozuar nga Spanja dhe Frans Timmermans, Zëvendës President i Komisionit dhe hollandez, kishin nënvizuar meritat. Siç nënkupton edhe emri, obligacionet e përhershme nuk parashikojnë detyrim për shlyerjen e principalit, por thjesht për të paguar kamatë. Megjithëse në Evropën kontinentale ato janë relativisht pak të njohura, kujton Soros, Consols “në Britani u përdorën, ndër të tjera, për të financuar luftërat kundër Napoleonit dhe Luftës së Parë Botërore, dhe në Shtetet e Bashkuara ata u futën tashmë rreth 1870 ”.

Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments