×
Sunday, February 25, 2024

Maskat ndihmojnë në ndalimin e përhapjes së koronavirusit/ Ekspertët thirrje guvernatorëve t’i kërkojnë publikut mbajtjen e maskave

May 14, 2020


Unë jam një shkencëtar i të dhënave në Universitetin e San Francisko dhe mësoj kurse online në mësimin e makinerive për fast.ai. Në fund të marsit, vendosa të përdorja maskë në publik si një studim rasti për t’u treguar studentëve të mi se si të ndërthurin dhe analizojnë lloje të ndryshme të të dhënave dhe provave.

Për çudinë time, zbulova se provat për të veshur maska ​​në publik ishin shumë të forta. Doli se veshja universale me maskë mund të jetë një nga mjetet më të rëndësishme për të luftuar përhapjen e COVID-19. Megjithatë njerëzit përreth meje nuk po mbanin maska ​​dhe organizatat shëndetësore në Sh.B.A. nuk po e rekomandonin përdorimin e tyre.

Unë, së bashku me 18 ekspertë të tjerë nga një larmi disiplinash, bëmë një përmbledhje të hulumtimit mbi mbajtjen në publik të maskave, si një mjet për të ngadalësuar përhapjen e SARS-CoV-2. Ne botuam një draft të artikullit tone shkencor në 12 Prill dhe tani është në pritje të rishikimit të kolegëve në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Që atëherë, ka pasur shumë më tepër komente që mbështesin vendosjen e maskave.

Më 14 maj, unë dhe 100 nga akademikët më të lartë botërorë publikuam një letër të hapur për të gjithë guvernatorët e SHBA duke kërkuar që “zyrtarët të kërkojnë që maskat të vendosen në të gjitha vendet publike, siç janë dyqanet, sistemet e transportit dhe ndërtesat publike.”

Aktualisht, Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon që të gjithë të vendosin një maskë – siç bëjnë qeveritë që mbulojnë 90% të popullsisë në botë – por, deri më tani, vetëm 12 shtete në Sh.B.A e kërkojnë atë. Në shumicën e shteteve të mbetura, rekomandimi i CDC nuk ka qenë i mjaftueshëm: Shumica e njerëzve aktualisht nuk mbajnë maska. Sidoqoftë, gjërat po ndryshojnë shpejt. Çdo javë gjithnjë e më shumë udhëzime kërkojnë përdorimin e maskave në publik. Ndërsa po e shkruaj këtë, tani janë 94 vende që e kanë bërë këtë veprim.

Pra, cila është kjo dëshmi që ka bërë që unë dhe kaq shumë shkencëtarë të besojnë kaq fort në maska?

Provat

Kërkimet që më bindën fillimisht ishin një eksperiment lazer që shpërndan dritën. Studiuesit e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë përdorën lazer për të ndriçuar dhe numëruar sa pika të pështymës u hodhën në ajër nga një person që fliste me dhe pa një maskë të fytyrës. Gazeta u botua kohët e fundit zyrtarisht, por pashë një video në YouTube që tregonte eksperimentin në fillim të marsit. Rezultatet janë tronditëse të dukshme në video. Kur studiuesi përdori një mbulesë të thjeshtë të fytyrës me leckë, gati të gjitha pikat u bllokuan.

Kjo dëshmi është e rëndësishme vetëm nëse COVID-19 transmetohet nga pikat nga goja e një personi. Ka shumë raste të dokumentuara super të përhapura që lidhen me aktivitete – si të kënduarit në hapësira të mbyllura – që krijojnë shumë pikëza.

Eksperimenti i shpërndarjes së dritës nuk mund të shohë “mikro-pikëza” që janë më të vogla se 5 mikronë dhe mund të përmbajnë disa grimca virale. Por ekspertët nuk mendojnë se këta janë përgjegjës për shumë transmetim COVID-19.

Ndërsa vetëm se çfarë roli luajnë këto grimca të vogla në transmetim mbetet për t’u parë, hulumtimet e fundit sugjerojnë që maskat e rrobave janë gjithashtu efektive në uljen e përhapjes së këtyre grimcave më të vogla. Në një letër që nuk është shqyrtuar akoma nga kolegët, studiuesit zbuluan se mikro-pikat ranë nga ajri brenda 1.5 metrave nga personi që mbante maskë, kundrejt 5 metrave për ata që nuk kishin maska. Kur kombinohet me distancimin shoqëror, kjo sugjeron që maska ​​mund të zvogëlojë në mënyrë efektive transmetimin përmes mikro-pikave.

Një tjetër studim i kohëve të fundit tregoi se maska ​​kirurgjikale të pafrytshme ishin 100% efektive në bllokimin e koronavirusit sezonal në pikat e nxjerra gjatë frymëmarrjes.

Nëse vetëm njerëzit me simptoma infektojnë të tjerët, atëherë vetëm njerëzit me simptoma do të duhet të veshin maska. Por ekspertët kanë treguar që njerëzit pa simptoma paraqesin rrezik për infektimin e të tjerëve. Në fakt, katër studime të fundit tregojnë se gati gjysma e pacientëve janë të infektuar nga njerëz që nuk kanë vetë simptoma.

Kjo dëshmi për mua duket e qartë dhe e thjeshtë: COVID-19 përhapet nga pikat. Mund të shohim drejtpërdrejt se një copë leckë bllokon ato pikat dhe virusin që ato pikat përmbajnë. Njerëzit pa simptoma të cilët as nuk e dinë se janë të sëmurë janë përgjegjës për rreth gjysmën e transmetimit të virusit.

Të gjithë duhet të veshim maska.

Kundër rrymës

Pasi kalova të gjitha këto prova të forta në fund të Marsit dhe në fillim të Prillit, pyesja veten pse vendosja e maskës ishte e diskutueshme midis organizatave shëndetësore në botën perëndimore. CDC amerikane dhe evropiane nuk rekomanduan maska, dhe as nuk bëri gati asnjë qeveri perëndimore përveç Sllovakisë dhe Çekisë, të cilat kërkuan maska ​​në fund të marsit.

Unë mendoj se ka pasur tre probleme kryesore.

E para ishte që shumica e studiuesve po shikonin në pyetjen e gabuar – sa mirë një maskë mbron veshësin nga infeksioni dhe jo sa mirë një maskë parandalon një person të infektuar të përhapë virusin. Maska funksionojnë shumë ndryshe si pajisje mbrojtëse personale (PPE) përkundrejt kontrollit të burimit.

Maskat janë shumë të mira në bllokimin e pikave më të mëdha dhe jo aq të mira në bllokimin e grimcave të imëta. Kur një person përhap pikat në ajër, ato shpejt avullojnë dhe tkurren për tu bërë grimca të vogla ajri të quajtura bërthama pikash. Këto janë jashtëzakonisht të vështira për t’u hequr nga ajri. Sidoqoftë, në atmosferën e lagësht midis gojës së një personi dhe maskës së tyre, duhen gati njëqind herë më shumë kohë që një pikëz të avullojë dhe të tkurret në një bërthamë pikash.

Kjo do të thotë që gati çdo lloj maskë e thjeshtë leckë është e shkëlqyeshme për kontrollin e burimit. Maska krijon lagështi, kjo lagështi parandalon pikat që përmbajnë viruse të shndërrohen në bërthama pikash, dhe kjo lejon që pëlhura e maskës të bllokojë pikat.

Fatkeqësisht, pothuajse të gjithë hulumtimet që ishin në dispozicion në fillimin e kësaj pandemie u përqëndruan në efikasitetin e maskave. Kjo masë është shumë e rëndësishme për mbrojtjen e punonjësve të kujdesit shëndetësor, por nuk kap vlerën e tyre si kontroll i burimit. Më 29 Shkurt, kirurgu i Sh.B.A-së njoftoi me anë të një postimi në twitter se maskat ​​”NUK janë efektive në parandalimin e publikut të gjerë nga marrja e Koronavirusit”. Kjo humbi pikën kryesore: Ata janë jashtëzakonisht të efektshëm në parandalimin e përhapjes së saj, siç tregoi rishikimi ynë i literaturës.

Problemi i dytë ishte se shumica e studiuesve mjekësorë janë mësuar të gjykojnë ndërhyrjet në bazë të provave të kontrolluara. Këto janë themeli i mjekësisë bazuar në prova. Sidoqoftë, është e pamundur dhe joetike të provoni veshjen e maskave, larjen e duarve ose distancimin shoqëror gjatë një pandemie.

Ekspertë si Trisha Greenhalgh, autori i librit shkollor më të shitur “Si të lexoni një letër: Bazat e shëndetit të bazuar në prova”. Ajo dhe të tjerët po sugjerojnë që kur një eksperiment i thjeshtë gjen prova për të mbështetur një ndërhyrje dhe se ndërhyrja ka një dështim të kufizuar, politikëbërësit duhet të veprojnë para se të bëhet një gjykim i rastësishëm.

Problemi i tretë është se ekziston një mungesë e maskave mjekësore në të gjithë botën. Shumë politikëbërës ishin të shqetësuar që rekomandimi i mbulesave të fytyrës për publikun do të çojë tek njerëzit që mbajnë maska ​​mjekësore. Kjo çoi në një udhëzim në dukje kontradiktore, kur CDC tha se nuk ka asnjë arsye që publiku të mbante maska ​​por që duheshin maska ​​për të shpëtuar punonjësit e mjekësisë. CDC tani ka sqaruar qëndrimin e saj dhe rekomandon përdorimin publik të maskave shtëpiake, ndërsa kursen maska ​​të shkallës më të lartë për profesionistët mjekësorë.

Ekzistojnë studime të shumta që sugjerojnë se nëse 80% e njerëzve mbajnë maskë në publik, atëherë transmetimi COVID-19 mund të ndalet. Derisa të zbulohet një vaksinë ose një ilaç për COVID-19, maska për fytyrën prej pëlhure mund të jetë mjeti më i rëndësishëm që ne aktualisht duhet të luftojmë kundër pandemisë.

Duke pasur parasysh të gjitha provat laboratorike dhe epidemiologjike, koston e ulët të maskave të veshjes – të cilat mund të bëhen në shtëpi pa mjete – dhe potencialin për të ngadalësuar transmetimin COVID-19 me përdorim të gjerë, politikëbërësit duhet të sigurojnë që të gjithë të veshin një maskë në publik.

theconversation.com/Eunews.al

0 0 votes
Article Rating


Ndiqe
Me lajmëro për
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments